Szilágyi Áronnak még nincs egyéni világbajnoki aranya - most ezért utazik Kairóba

2022. július 15. 09:52

A mai napon megkezdődik Kairóban a vívók legfontosabb idei versenye, a világbajnokság. A selejtezők után hétfőn Szilágyi Áron megszerezheti az utolsó hiányzó címet a pályafutásából, az egyéni világbajnokit. Elemzésünkből az is kiderül miért élt kétlaki életet Szilágyi Áron Budapest és London között az elmúlt hónapokban. Kedden Siklósi Gergely címvédőként lép pástra a férfi párbajtőrözők között. A vébé második fele a csapatversenyeké, ahol minden töredékhelyezés is fontos már a párizsi olimpiára.

2022. július 15. 09:52
null

Szilágyi Áron egyéni vébé aranyért utazik Kairóba

A budapesti után (rendhagyó módon) három évvel ismét vívó világbajnokságra kerül sor. Kairóban ma kezdődnek a selejtezők, 24 magyar vívó lép pástra, három nap múlva pedig már az éremosztó napok jönnek. Összeszedtük a tudnivalókat.

  • Szilágyi Áron 18-án, hétfőn begyűjtheti páratlan pályafutásának utolsó hiányzó címét, az egyéni világbajnokságot. Az idény során soha nem látotott formában vívott, megnyerte a két legrangosabb évközi versenyt, Budapestet és Padovát. Nagy kérdés volt a szezon elején, hogy a teljes, olimpiát követő leállás hogyan hat majd a bajnokra. Sokan azzal csipkedték meg Áront, hogy Londonba költözött egy időre, de határozott válasza volt erre is a vívóikonnak: 

Miért ingázott Szilágyi Áron London és Budapest között?

Az igazságos tartozik, hogy Szilágyi Betti, Áron felesége állást kapott Londonban és Áron régóta érezte, hogy itt az ideje törleszteni és visszaadni valamit abból a sok-sok áldozatvállalásból, amit a párja hozott meg eddig érte és a szakmai pályafutásáért. A vívófelkészülésben kétlaki életet élő Szilágyi Áron általában kéthetente utazott haza egy-vagy két hétre, odakinn pedig az angol válogatottal készült a köztes időkben. A szokatlan és családi szempontból érthető megoldás, úgy tűnik, eddig nem kérte meg az árát a vívópáston, sőt, Áron tavasza zavartalanra sikerült, hiszen a világkupa viadalokon nagyszerűen teljesített. 

Lássuk ezt versenyekre lebontva: 

  • A hazai Világkupán első ízben tudott nyerni, így aztán tényleg csak a vilábajnoki cím, ami még hiányzik a páratlan kollekcióból.  

  •  
    A nyár eleji Európa-bajnokságra saját bevallása szerint nem tudott igazán felpörögni. Egy rontott csoportkör után kikapott hamar attól a grúz Bazadzétől, aki a tokiói olimpia elődöntőjében nagyon szorongatta, és aki aztán az Európa-bajnoki címet is megnyerte. Ettől még továbbra is a világ legjobbja, ezúttal, a vébén majd éhesen.
    Hogy hiányozhat-e bármi egy háromszoros egyéni olimpiai bajnok pályafutásából, az nyitott és precedens nélküli kérdés. Legjobb volna, ha a kérdés szükségét lezárná, és már csak hipotetikusan lehetne rajta tanakodnia annak, aki élvezi.
  • Másnap, kedden a címvédő Siklósi Gergely lép pástra férfi párbajtőrben. Az olimpiáig kihúzta a legjobb formáját, csak a döntőben kapott ki az aznap verhetetlen francia Romain Cannone-tól Tokióban; azóta viszont némi visszaesés következett be nála. Igaz, eddig nem volt olyan verseny, amit közel annyira meg akart nyerni, mint ezt a világbajnokságot. Közben felnőtt mellé a még mindig fiatal korosztálya. Csapattársai mindegyike, Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid is nyert érmet az évközi versenyeken. 
  • Az utolsó egyéni versenynapon női kardban ritka nagy lehetőség előtt áll a mezőny, a szakágat nagy tömegben uraló oroszok nélkül - a nemzetközi vívóversenykről is hiányoznak az oroszok és a fehéroroszok, a NOB ajánlásához igazodva -  ezért sokan érhetnek oda életük érmére. Így például, a magyarok közül leginkább, Pusztai Liza is. Az arany az ukrán Olga Kharlannak áll, aki oroszoktól hemzsegő mezőnyben is tudott négy egyéni világbajnoki címet gyűjteni. Legutóbb Budapesten; ő a címvédő.
  • Női párbajtőrben Kun Annára lesz érdemes figyelni, aki hatalmas áttörésként döntőbe jutott a budapesti Grand Prix-versenyen, és a műfajban alig látott egyenletességgel gyakorlatilag az egész évet éremközelben vívta végig. Jelenleg ötödik a világranglistán, csak kiforrott világklasszisok előtte.
  • A csapatversenyek szinte minden csapatnak már a párizsi olimpiáról szólnak. Az idei eredmények még nem számítanak bele közvetlenül a kvalifikációba, azonban kulcskérdés, hogy a világranglistán ki honnan kezdheti meg a már éles jövő tavaszt. Aki elölről, annak könnyebb sorsolása lesz az olimpiai részvételhez már közvetlen pontot adó versenyeken.

Az első olimpia Afrikában? Kairó rendezné?


Az új kairói sportkomplexum látványterve, melynek része a vívó világbajnokságnak otthont adó csarnok is. Nagyban gondolkoznak, Afrika első olimpiáját szeretnének rendezni. Fotó: skyscapercity
Az új kairói sportkomplexum látványterve, melynek része a vívó világbajnokságnak otthont adó csarnok is. Nagyban gondolkoznak, Afrika első olimpiáját szeretnének rendezni. Fotó: skyscapercity

  • Hogy ez mekkora előny, az jól mérhető a friss Európa-bajnok magyar férfi kardcsapaton. Köszönhetően a világranglista második helyüknek, az első csapatversenynapon, csütörtökön az elődöntőig kikövezett útjuk vezet. Ott az olaszokkal vívhatják meg a fegyvernem legnagyobb klasszikusának újabb fejezetét azért, hogy ki kísérlje megállítani Koreát a döntőben. A háromszoros címvédőket. Az uralkodó, egymás után kétszeres olimpiai bajnokokat.
Ennél pillanatnyilag nincs nagyobb feladat a vívósportban,

ezért talán ez is az egyetlen csapatverseny, ahol az olimpiai rajthelyekért való csatározás mellékszál csupán.

A képen: Szilágyi Áron (b) és a dél-koreai Kim Jung Hvan a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupa elődöntőjében a budapesti BOK Csarnokban 2022. március 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt
A képen: Szilágyi Áron (b) és a dél-koreai Kim Jung Hvan a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupa elődöntőjében a budapesti BOK Csarnokban 2022. március 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt
  • Mélyről indult az elbukott tokiói kvalifikáció után a férfi párbajtőrcsapat a világranglistán, de a fiatal, állandósulni látszó négyes megnyerte a legkomolyabb évközi versenyt, a párizsi Világkupát. Ezzel nem csak az olimpia kvalifikációra, az éremre is esélyesek lehetnek két év múlva Párizsban. Az Európa-bajnokságon egy könnyebb ágat hagytak parlagon: a franciák és az olaszok közül csak eggyel kellett volna vívni a döntőben. Egy ilyen belefér, a második után már kapkodni kéne jövőre. Egy hetedik helyért vívott asszó is szinte olyan fontos, mint egy bronzmeccs – hatalmas lesz a tülekedés pénteken.
    Japán nyerte a tokiói olimpiát férfi párbajtőr csapatban. Egy olyan versenyen, ahol minden egyes meccsen az alacsonyabban rangsorolt csapat nyert. Az első fordulótól a döntőig, a helyosztokat is beleértve. Ez most a legtömötteb mezőny.<br>Fotó: Ramil Szitgyikov / Szputnyik via AFP
    Japán nyerte a tokiói olimpiát férfi párbajtőr csapatban. Egy olyan versenyen, ahol minden egyes meccsen az alacsonyabban rangsorolt csapat nyert. Az első fordulótól a döntőig, a helyosztokat is beleértve. Ez most a legtömötteb mezőny.
    Fotó: Ramil Szitgyikov / Szputnyik via AFP
  • Ismét olimpiára juthat majd az Európa-bajnokságon elődöntős női kardcsapat, és egy hely a zárónapi, szombati dobogón is felszabadult az oroszok nélkül. Nem lehetetlen, hogy a női tőr- és párbajtőrcsapat is versenyben legyen egy-egy olimpiai kvótáért majd, ezen a vébén lehetne megalapozni nekik. Az éremesély itt halovány, de ez nem komoly gond, két szembeszökően fiatal csapatról van szó.

Nyitókép: Szilágyi Áron a budapesti Világkupán begyűjtötte az utolsó előtti fontos címet idén márciusban. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2022. július 19. 17:37
Igazi sportember, igazi példakép. Hajrá Áron!
Pandaka pygmaea
2022. július 16. 13:54
Hajrá Áron!
panka45
2022. július 15. 19:49
Én is drukkolok neki, csak egy kicsit aggódóm, hogy ez a kétlakiság a felkészülésben nem jelentett-e hátrányt. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen szintű partnerrel iskolázik valaki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!