Makón állítják ki a magyar történelem leghíresebb lőfegyverét (videó)

2022. június 16. 20:08

A fegyver, amelyről népdal is született, a József Attila Múzeum új kiállításának központi eleme lesz.

2022. június 16. 20:08
null

A korábbi évekhez hasonlóan most is egy nagy kiállítást nyit a makói múzeum a Múzeumok Éjszakáján.

A városba érkező vándorkiállításon Gábor Áron munkássága áll majd a középpontban, kibővítve a '48-49-es szabadságharc résztvevőivel és emléktárgyaival.

Megtekinthető lesz többek között Bem József sétapálcája, Kiss Ernő tábornok nyerge, Kossuth cigarettatárcája, Deák pipája, szalagok az aradi vértanúk sírjáról, valamint Damjanich tábornok akasztófájából készült kereszt is – írta a Makó Híradó.

A rézágyú kedd délután érkezett meg az intézménybe, azonban az érdeklődők csak június 25-étől tekinthetik meg. Az relikvia átvételéről videót is közzétett YouTube-csatornáján a múzeum, melyből kiderült: a Várkapitányságból érkezett az ágyú és a sepsiszentgyörgyi múzeum gyűjteményéből került Magyarországra – ismertették.

Az említett videót alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. június 17. 14:39
Az eredeti mellett le is vagyok fényképezve Erdélyben.
Vakfolt
2022. június 17. 09:44
"Makón állítják ki a magyar történelem leghíresebb lőfegyverét" Elsőre azt gondoltam, a faszomról van szó, de az annyira nem lehet ismert, holott emlegetem eleget.
sorivo4
2022. június 17. 03:04
Lőjjenek vele, vagy kilönben nem lőfegyver.
annamanna
2022. június 16. 21:47
Tompos Kátya - Gábor Áron https://www.youtube.com/watch?v=ZPHxqPjg9oM
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!