Orbán Viktor: Ami Gaudí számára Barcelona volt, az Makovecz Imrének Makó

2024. március 24. 16:58

„Makovecz Imre ma is él, itt a bizonyíték, éppen most fejeztük be az általa megálmodott hagyatékot” – mondta Makón a miniszterelnök.

2024. március 24. 16:58

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

A Makovecz Imre tervei alapján épült Hagymatikum hazánk és valószínűleg az egész világ legszebb termálfürdője – jelentette ki miniszterelnök vasárnap Makón.

Orbán Viktor a megújult és kibővített Hagymatikum gyógyfürdő átadásán azt mondta, a fürdő új épületrészének elkészültével Makó megint erősebb lett, és ezzel törlesztettünk valamit abból az adósságból is, amivel Makovecz Imrének tartozunk.

A kormányfő szavai szerint Makó Makovecz Imre hagyatéka és a Hagymatikum érdemes arra, hogy az egész világból mindenhonnan a csodájára járjanak.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar ember általános műveltségéhez hozzátartozik, hogy tudjuk, melyik híres magyar épületet ki tervezte. Makovecz Imre épületeiről azonban nem tanultuk, hogy ő tervezte, egyszerűen felismerjük azokat, elég csak rájuk néznünk, és rögtön látjuk. Művészete nem példa egy építészeti stílusra, hanem egy stílus maga.

A miniszterelnök szerint egyetlen hasonló példa akadt arra, hogy az építész maga volt egy jól elkülöníthető, nem besorolható stílus: Antoni Gaudí.

Ami pedig Gaudí számára Barcelona volt, az Makovecz Imrének Makó.

A kormányfő elismerően szólt a város egykori szocialista polgármestere, Buzás Péter érdemeiről abban, hogy a városban az építész számos terve megvalósulhatott. Buzás Péter akkor adott megbízásokat Makovecz Imrének, amikor szinte sehonnan sem kapott felkérést Magyarországon – közölte.

Mire a nemzeti oldal győzelmével ismét megnyíltak Makovecz Imre előtt a kapuk, lejárt az a kegyelmi idő, amíg az Úristen testben közöttünk tartotta őt. Akik korábban ellehetetlenítették a munkáját, ma azt szajkózzák, hogy nincs értelme tervben maradt épületeit felépíteni – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: „üzenjük nekik, hogy Makovecz Imre ma is él, itt a bizonyíték, éppen most fejeztük be az általa megálmodott hagyatékot”.

Amit Makovecz Imre és Buzás Péter elültetett, azt a jobboldali városvezetés tovább gondozta és nevelte, s a kormány és Lázár János miniszter, kormánybiztos hathatós közreműködésével megvalósult. Makó most már nemcsak a legtöbb, hanem a legnagyobb Makovecz-épülettel is büszkélkedhet – hangsúlyozta Orbán Viktor.

(MTI)

***

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­­­g­­­ö­­s­­ ­­­l­­­á­n­­y­o­k­ ­­­v­á­r­­n­a­k­­­ ­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
Zjzj
2024. március 25. 11:30
Szereny volt a dr min.elnok, mondhatta volna azt is , hogy mint nekem felcsut…ugyanakkor makovecz messzibb van gaudihoz mint mako jeruzsalemhez…
Bell & Sebastian
2024. március 24. 18:53 Szerkesztve
Várjámá, mer kibontom. Koronázzuk meg, legyen a neve VIII. Burkus, szakadjunk el Rómától és legyen a hunglikán egyház feje. Némi eufemizmust feltételez egy generációkon átívelő nemzetközi katolikus építkezéshez hasonlítani Hagymaváros szimbóleumát. A többi meg nettó túlterjeszkedés a kompetenciáján. A La Sagrada Famíla mögött álló kétezer évet és komplett nyugati kereszténységet egy habókos magyar építésszel összevetni szerintem komplett agybajra vall.
Bell & Sebastian
2024. március 24. 18:36
Imádom, amikor valaki mindenhez is ért, mert az nem ért semmihez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!