Sikerrel debütált egy magyar kisfilm Cannes-ban

2019. május 29. 22:46

Bár a hazai sajtóban eddig nem lehetett róla olvasni, egy magyar kisfilm, Kámán Albert Hazug című alkotása sikeresen debütált a napokban Cannes-ban.

2019. május 29. 22:46
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A Cannes-i Filmfesztivállal párhozamosan futó Global Short Film Awardson mutatták be Kámán Albert Hazug című kisfilmjét. A 22 perces, saját finanszírozású alkotás jelentős támogatás nélkül, pusztán művészi elhivatottságból készült. 

A sötét képekből megkomponált történet tulajdonképpen

thrillerszerű keretek közt kibontakozó lélektani dráma.

Egy fiatal pár idilli hétvégéjén a korábban elásott problémák a felszínre törnek. A fiúnak egyre kínzóbb vádakkal kell szembenéznie, míg kedvese tudatmódosító szerekkel próbálja enyhíteni a kínzó bizonytalanságát. A belső utazás a lány lelkének mélyére, sötét titkaihoz vezet. 

Kámán Albert önköltségből, kis stábbal, családias hangulatban forgatta első kisfilmjét, melynek történetét személyes élmények inspirálták. A film szokatlan, egyedi hangzású zenéjét az Erkel -és Bartók–Pásztory-díjas Bánkövi Gyula szerezte, a film titokzatos zárójelenetében pedig feltűnik Lukáts Andor is. A főszereplő pedig az ígéretes tehetségnek tartott Nagyistók Edit. 

A Hazug hétköznapi traumákból, és az emberi életet meghatározó bizonytalanságokból építkezik. A bizalmatlansággal járó félelem és kétkedés, amelyek észrevétlenül behálóznak minket és kapcsolatainkat. Éppen ettől olyan tragikusak, hogy kifelé semmi nem látszik belőlük" – nyilatkozta a rendező, aki a bemutatón sikere után nagyjátékfilm forgatását készíti elő, melyben szintén Lukáts Andorral fog együtt dolgozni. 

„Hihetetlen élmény volt egy légkörben mozogni a legnagyobb példaképeimmel,

együtt reggelizni Quentin Tarantinoval, és beszélgetni a rövidfilmfesztivál zsűri elnökével, Sandeep Marwahhal, aki Bollywood legnagyobb filmproducere is, és akinek annyira tetszett a Hazug, hogy meghívott magához Indiába” – mondta a rendező a május 26-i, szombat esti gálavetítés után. 

A Global Short Film Awards 2015 óta kerül megrendezésre a Cannes-i Filmfesztivál helyszínén és azzal egyidőben. A versenyre egyaránt nevezhetnek profi és amatőr filmkészítők a világ minden tájáról.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. június 01. 22:22
Sok sikert neki.
gallfec
2019. május 30. 08:38
Nagy gratula ! ( ..de miért "sötét " ? hülye megfogalmazás... belső világosság is van )
august
2019. május 30. 06:10
Sehogy nem értem, hogy a drogosok-kurvák-hajléktalanok "szentháromságából" (+ holokauszt) miért nem tud kilépni a rendszerváltástól a magyar filmgyártás? Az emberek sötét oldala.. -vagyis végtelen, és kimeríthetetlen témakör, sőt trendi.
annamanna
2019. május 29. 23:48
"Bemutatjuk Kámán Albert: Hazug című alkotását" És én még komolyan vettem, hogy ez a mondat igaz, azért kattintottam ide :) Így jártam....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!