Mi az a pártcsalád, ahová a Fidesz is csatlakozna?

2024. február 02. 17:29

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjához tartozik a volt lengyel kormánypárt, a PiS, valamint a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett Fratelli d'Italia is.

2024. február 02. 17:29
Summit on demographics with Italian PM Giorgia Meloni attending

Ahogy a Mandiner megírta, a Fidesz az Európai Parlamenti választás után belép az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjába. Orbán Viktor magyar miniszterelnök több olasz lapnak is beszélt erről a brüsszeli uniós csúcs idején. 

2023 nyarán Deutsch Tamás, a kormánypárt EP képviselője, már utalt arra a Mandinernek adott interjújában, hogy a Fidesz előreláthatólag az ECR-hez fog csatlakozni az EP-választásokat követően. 

„Vélhetőleg az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakció lesz a közösségünk 

– és meglátjuk majd, hogy az EP-választás után, jövő nyáron az ECR milyen formában fog működni. Lehet, hogy a mostani ECR más pártok csatlakozását követően nagyobb lesz, vagy az ECR és az Identitás és Demokrácia között lesz intenzívebb együttműködés – de az erről való találgatás már nem a politikusok, hanem az elemzők asztala. Úgy gondolom, reális lehetőség van arra, hogy a második vagy harmadik legnagyobb frakció lesz az EP-ben az a jobboldali szövetség, amihez a Fidesz is tartozik majd akár már év végétől, jövő év elejétől vagy legkésőbb a nyári választást követően” – mondta akkor a képviselő. 

Ezt is ajánljuk a témában

Miben hisznek az Európai Konzervatívok? 

A képviselőcsoportot 2009-ben alapították és saját leírásuk szerint céljuk, hogy az „EU visszatérjen a józan ész által diktált megoldásokhoz”. 

Továbbá az ECR-ben fontosnak tartják a „decentralizációt”, a „szabadpiaci érékeket”, és kijelentik, hogy egy biztonságos Európát szeretnének. Alapvető nézeteik között sorolják fel a „nemzeti kormányok tiszteletét” .

A pártcsalád két legnagyobb tagja jelenleg a volt lengyel kormánypárt, a PiS, valamint a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett Fratelli d'Italia. De ide tartozik még a spanyol Vox is. 

A csoport 67 képviselőt számlál, de valószínűleg 

a júniusi EP választásokat követően ez a frakció megerősödhet, különösen, ha a Fidesz csatlakozik. 

Az elemzők arra számítanak, hogy az ECR ha nem is egyesül, de szorosan együtt fog működni az Identitás és Demokrácia (ID) euroszkeptikus képviselőcsoporttal, amelynek vezető pártja Marie Le Pen Nemzeti Tömörülés pártja, de idetartozik a német AfD is. 

Az Euronews-nak nyilatkozó elemzők elmondták: ha a két csoport együttműködik, akkorák lesznek, mint az Európai Néppárt, így pedig komoly befolyással lehetnek az olyan kérdésekre, mint például a közös migrációs politika. 

Mit szólnak a konzervatívok? 

Ahogy arról beszámoltunk,

Mateusz Morawiecki azt nyilatkozta, nyitott arra, hogy a Fidesz csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához. 

Mindeközben még az a hír is felröppent január végén, hogy a pártcsalád egyik legfontosabb tagját, Giorgia Melonit nagy erőkkel próbálják csábítgatni az Európai Néppárt (EPP) vezetői. 

Nem az ECR az egyetlen pártcsalád, amely szívesen látta volna a Fideszt: a radikális jobboldali pártokat gyűjtő Identitás és Demokrácia (ID) csoport is jelezte, hogy örülne a magyar kormánypártnak, amely 2021-ben lépett ki az Európai Néppártból. 

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
omega
2024. március 21. 17:22
Orbán Viktor egyre jobban elszigetelődik.
csapláros
2024. február 03. 09:50
Advocate 2024. február 03. 07:41 ..."A kezdőképen ahol a Vityóval beszélget, olyan mintha éppen leverne neki egy sallert!"... Rorschach teszt, mi??? És mit mondott az orvosod??? Melonit mégse kéne egy kalap alá venni a süllyesztőben eltűnt isiászos alkesz Orbán ellenséggel, akit láthatólag bosszantott, hogy ha kell, akkor Orbán nála is nagyobb zsidó!
csapláros
2024. február 03. 09:45
Kovács Ubulcsapláros 2024. február 03. 06:56 ..."Úgy értettem: a gömbnindzsával kapcsolatban ábrázolják furcsán bizalmaskodó szituációkban,"... Nézd má', húgyagyú, seggbe baszott hímringyó! Most meg a pókhálós pinájú SZÜFRAZSETTET játszod! Hülye hórukk csicska, bunkó, orrtúró, fartúró, lumpenproli, vagonkirakó, mosogató feka szolga! Meloninál SOKKAL BIZALMASABB kapcsolatok is előfordulnak az irodai munkatársak között, nemcsak a huszonéves ifjú pasik és a nyugdíj és a halál között is munkálkodó banyák közötti családias tegezés, de simán "játszásiból is", amikor az íróasztal felett görnyedő hölgy vagy főnöknő egy "gyere masszál meg!" felszólítására az épp kéznél lévő férfi kolléga jól meglapogatja őt kinézettől és kortól függetlenül is egy jó, menstruácós fejgörcsöket is eloszlató, a fáradtságát oldó fej (!)-, nyak-, váll- és hátmasszással!
Advocate
2024. február 03. 07:41
A kezdőképen ahol a Vityóval beszélget, olyan mintha éppen leverne neki egy sallert! Biztos azért mert az antifa tanárnéninek nem biztosítunk öt csillagos hotelben szálláslehetőséget!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!