Szembeszáll a woke nyomulással Ron DeSantis, Trump vetélytársa

2023. február 02. 20:00

Aggódik az amerikai progresszív nyilvánosság: hogy a Donald Trump kihívójaként megjelenő floridai kormányzó, Ron DeSantis gyakorlatba ülteti, amiről a volt elnök leginkább csak álmodni mert; annál is inkább, mert fiatalabb, népszerűbb, és ügyesebben mozog a politikában is az exelnöknél.

2023. február 02. 20:00
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Ron DeSantis republikánus floridai kormányzó népszerűsége kétségtelen az Egyesült Államok konzervatív köreiben. Lapunk korábban portréírásban mutatta be a politikust, aki csaknem 20 százalékos fölénnyel hozta újra a hagyományosan kiszámíthatatlan floridai kormányzói széket ősszel.

A baloldali média akkor is folyamatosan pergőtűz alatt tartotta, ennek ellenére volt képes számos ügyben komoly gátat vetni a woke ideológia terjedésének.

Először is (a magyarországi gyermekvédelmi törvényhez egyébként igencsak hasonló) jogszabályt írt alá Parental Rights in Education Act néven, hogy megvédje a kisiskolásokat az LMBTQ-lobbitól: negyedik évfolyam alatt nem szabad az iskolákban szexuális orientáció és nemi identitás kapcsán semmiféle oktatást tartani, s később is csak szigorú keretek között.

Aztán megregulázta a fél évszázada kiváltságos Disney vidámparkot, amely adót alig, az anyavállalat rajzfilmjeivel és a tematikus park átalakításával viszont woke ideológiát annál többet adott az államnak.

Emellett jókora fricskát adott a migrációpárti liberális elitnek is, amikor két repülőnyi illegális bevándorlót küldött a demokrata elit egyik kedvenc üdülőhelyére, Martha’s Vineyard szigetére.

Ezzel párhuzamosan szigorította az abortuszra vonatkozó előírásokat.

A járvány idején pedig szembeszállt a lezáráspárti Covid-politikával és a Trump-féle bagatellizálással is, észszerű korlátozásokat bevezetve, de nem átesve a ló túloldalára, eközben igyekezett kezelni a járvány gazdasági hatásait is.

Most pedig, ha nem is váratlant, de igen merészet húzott: közölte, hogy

ki akarja tiltani a woke kurzusokat az állam által fenntartott egyetemekről,

az erről szóló javaslatot márciusban akarja benyújtani a floridai (republikánus többségű) szenátusnak.

S bár az AP megjegyzi, a karakán lépésekkel DeSantis elidegenítheti a mérsékelt szavazókat magától, úgy tűnik, a woke-ellenes fellépés inkább szimpátiát vált ki azokban, akikre a demokraták hagyományosan támaszkodnának ilyen esetekben. Az ötletet olyan váratlan helyről is felkarolták, mint a fekete demokrata megyei bizottsági tag Bill Proctor, aki maga is afroamerikai történelmet tanított, s közölte, hogy amit most ezzel a címszóval oktatnak az egyetemeken, „az nem afroamerikai történelem, hanem ideológia” és „szemét”, olyannyira ellepték a queer- és egyéb LMBTQ-érzékenyítő elemek.

Nem csoda, hogy az amerikai progresszív sajtó pánikol, a konzervatív pedig, ha visszafogottan is, de ünnepel.

A New York Times hosszadalmas, aggodalmaskodó cikkben kel ki DeSantis „kulturális hadjárata”, „agresszív lendülete” ellen. A lap sérelmezve sorolja fel, hogy a kormányzó a woke tanterveket okolja például a New College of Florida nevű ultraprogresszív iskola szerény teljesítménye és a diákok elvándorlása miatt, és progresszív indoktrinációval vádolja a kis campus vezetőségét – amelyet egyébként le is cserélt, emellett 15 millió dollárt folyósíttatott az intézménynek új oktatókra és ösztöndíjakra.

A felülvizsgálat minden olyan tantárgyat érintene, amely DeSantis szerint az akadémiai szabadságot sérti (itt az ellenvélemények elhallgattatását, illetve ennek legitimálását szolgáló woke kurzusokra céloz). A cikkben egy transznemű diák édesanyja is megszólal, a cikk pedig még

kritikusan felhozza, hogy a republikánusok által szorgalmazott oktatási program visszatér a nyugati – görög-római – gyökerekhez.

A Washington Post ugyancsak hosszasan cincálja a lépést, elsősorban DeSantist vádolva azzal, hogy populista módon áll ügyek mellé, felróva a politikusnak, hogy szavazatokat szeretne szerezni. Egyéb leleplezés híján inkább amellett érvel a szerző, hogy a problémásnak kikiáltott woke kurzusok egy részén azóta csiszoltak, illetve nem is olyan jelentős részét teszik ki az oktatásnak, mint ahogy ellenzői beállítani próbálják; emellett a szólásszabadság lábbal tiprásával is vádolják a kormányzót.

A Los Angeles Times hosszas vezércikkben száll bele DeSantisba, egyben az oktatási felelősöket ostorozza, hogy „nem volt meg az elszántságuk, hogy visszaszorítsák az olyan jobboldaliakat, mint Ron DeSantis floridai kormányzó, amikor megpróbálják beleütni az orrukat a fontos tantárgyak tanításával kapcsolatos döntésekbe”.

A jobbos Fox News tárgyilagos (egyébként az AP tudósításán alapuló) cikkben számol be a történtekről, így tesz a konzervatív New York Post is.

A konzervatív The Daily Wire ezzel szemben némi kárörömmel bemutatja, pontosan milyen kurzusok megszűnése miatt tiltakoznak a progresszívek: „fekete queer tanulmányok”, „interszekcionalitás és aktivizmus”, „fekete feminista irodalmi gondolkodás”, a sokadik hullámos feminizmus mellett az úgynevezett kritikai fajelmélet alapjaival.

Ennek alapján az, hogy pontosan hogyan is néz ki az elsiratott woke tanrend, ugyancsak megér egy misét.

Nyitókép: Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2023. február 03. 08:01
Trumpot csípem deSantis kevésbé megoszto közepén így eselyesebb
Carcess
2023. február 03. 06:29
Trump ha nem támogatja DeSantist akkor megint a komcsik fognak nyerni 24-ben
Rocktoberi
2023. február 03. 00:15
Drukkoljunk neki! Az egész normális világ érdeke, hogy ezt az ideológiai szemetet visszarugdossuk a kukába ahonnan kimászott. Ha az USA-ban az útját állják, akkor el fog halni.
AttilaTheHUN
2023. február 02. 21:41
Ron DeSanctimonious Asszem jobb kormányzó, mint jelölt. Trump csak egy van. És most dühösebb, mint valaha. Persze a verseny csak használ mindenkinek. Bezzeg a demokratáknál! Micsoda jelöltek! Biden, Kamala, Newsom... Csodás névsor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!