Megoldódni látszik az újabb koszovói-szerb csörte

2022. december 29. 09:51

Bejelentette az észak-koszovói, többségében szerbek lakta területeken emelt barikádok lebontását csütörtökre virradóra Aleksandar Vucic szerb elnök.

2022. december 29. 09:51
null

Az RTS szerb állami televízió tudósítása szerint Vucic elmondta, hogy a következő 24-48 órában eltüntetik a barikádokat. A szerb elnök a bejelentés előtt a dél-szerbiai Raskában a koszovói szerbek képviselőivel tárgyalt.

Az elmúlt három hétben szerbek tucatnyi barikádot emeltek Koszovó északi részén, elzárva az utat többek között két szerbiai határátkelő felé.

Az akcióval a koszovói rendőrség egy volt szerb tagjának letartóztatása ellen tiltakoztak, aki a hatóságok szerint választási tisztségviselőkre támadt. Egy pristinai bíróság szerdán elrendelte, hogy a férfit engedjék ki a fogdából, és helyezzék házi őrizetbe. A koszovói szerb kisebbség nem ismeri el a korábban Szerbia részét képező tartomány 2008-ban kikiáltott függetlenségét.

A legutóbbi viszály a még a függetlenség kikiáltása előtt kiadott szerb rendszámtáblák miatt robbant ki, amelyeket a koszovói szerbek nem hajlandók koszovóira cserélni.

(MTI) 

Nyitókép: Armend NIMANI / AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sclerotic
2022. december 29. 16:29
Koszovó = "Eső után köpönyeg!" Most már késő! Hamarabb kellett volna a szerbeknek "észnél" lenni. A '89-es fordulat idején egy kétezres mátyusföldi településen cca 80-90 cigány származású ember élt. Ez az arány már több mint száz éve nem változott. Aztán jött '89-ben a fordulat és a falu vezetői "engedték", hogy cigány "rokonság" települjön a faluba. Harmincnégy év telt el. Most jó, ha százan laknak magyarok a településen. Csak idősek és olyan ingatlanokban, amiket nem szerettek volna elkótyavetyélni... Az egész településen "látszik", hogy kik lakják. Amikor megüresedik egy családi ház, nem lehet normális áron eladni! És mielőtt bárki azt gondolná, hogy rasszista vagyok, hát nem! Csupán leírtam a tényeket! Ez történt! Itt is hamarabb kellett volna észnél lenni!
Kedveslány34
2022. december 29. 12:17
Isten adja hogy ne törjön ott is ki a háború. LEGYEN nyugalom és béke nem akarom elveszíteni a férjemet vagy családom. Magyarországon élünk de külföldön dolgozunk. Férjem Utolsó Sorkatona volt 47 éves Hamarosan mennünk kell vissza Térjenek is észhez
Isten jobb keze
2022. december 29. 10:37
Mind két felet, úgy Istenesen jól nyakon kell vágni egy szivlapáttal, és attól lenyugszanak!
kirishitan
2022. december 29. 10:36
A mandiner nem hozta le: Pristina engedett, Belgrád és a koszovói szerbek győzelmet ünnepelnek. Dejan Pantic szabadon bocsátása, valamint az EU és az USA, illetve a Kfor közleménye az útlezárásokkal való tiltakozás sikereként értelmezhető. Aleksandar Vucic szerb elnök és csapata elégedett lehet - hangzanak a szerb értékelések a napok óta tartó koszovói feszültség kimeneteléről. Az útzárlatokat azonban még nem oldották fel. Az ígéret szerint csütörtökön megszüntetik a blokádot. 2022 dec. 28 vajma.info
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!