Jelenlét a hiányban – búcsú II. Erzsébettől

2022. szeptember 09. 08:00

Mesteri uralkodó volt, miközben valójában semmi rendkívülit nem csinált: úgy viselkedett, mint egy királynő, és kész.

2022. szeptember 09. 08:00
null
Greczula Levente László

Absence is presence. These are the fundamentals of mystery” – mondta Jude Law Az ifjú pápa elején. A hiány: valójában jelenlét. A hiány: rejtelem.

II. Erzsébet, a britek királynője maga volt ez a rejtelem. Úgy volt rejtelem, hogy valójában alig volt valami, amit ne tudtunk vagy sejtettünk volna róla. S éppen ez az, amiért a briteknek aligha lesz már hozzá fogható uralkodója.

Elizabeth a hatalmas és fényes Britannia uralkodócsaládjába született. II. Erzsébet a széthulló, önmarcangoló, közönséges ország, a UK uralkodójaként halt meg. Csakhogy amíg

azokban az évtizedekben, amíg ő ült a brit trónon, a világhatalomból egy fáradt, még csak a nevén sem nevezett valami, a UK lett,

s amíg a Sir Winston Churchillekből Boris Johnsonok, addig II. Erzsébet II. Erzsébet maradt.

Aki szerint ez hiba vagy tökéletlenség, nem érti, miről szól a brit monarchia.

Az uralkodó és az uralkodócsalád feladata ugyanis nem az, hogy mindig igazodjon a kor szellemiségéhez. Az uralkodó feladata az, hogy az ország feletti szuverenitást gyakorló korona egyik megszemélyesítőjeként mindenkor azon és úgy dolgozzon, hogy a korona hitelességéhez és létjogosultságához semmiféle kétség se férhessen.

És II. Erzsébet ezt a feladatát szinte mindig kifogástalanul végezte.

Távol volt a mindennapi ügyektől, távol a politikától és az alattvalóitól, de mégis közel hozzájuk. Éteri volt, de nem volt könnyed; nyílt volt, de nem volt nyitott; rejtelmes volt, de nem volt kiismerhetetlen.

Mesteri uralkodó volt, miközben valójában semmi rendkívülit nem csinált: úgy viselkedett, mint egy királynő, és kész. Őszintén lehetett érte rajongani. Nagyon kevés ilyen személyiség létezik már.

De a helyzet ettől függetlenül az, hogy II. Erzsébet nincs többé. Ami most következik, az nem csak a gyász, hanem bizonyos tekintetben a szenvtelenség ünnepe is lesz egyben. A BBC műsorvezetői fekete nyakkendőt kötnek majd, a zászlók félárbocra ereszkednek, s Britannia – amely néhány napra leveti kétbetűs rongyait – megkísérel majd úgy ragyogni, mint egykoron.

Ám a háttérben gőzerővel folyik már a munka: az új uralkodót fel kell készíteni a trón elfoglalására.

Szenvtelenül, akár egy robot.

Aki szerint ez hiba vagy tökéletlenség, nem érti, miről szól a brit monarchia.

II. Erzsébet értette. Kegyetlenül nehéz feladatot testált rá a sorsa, de képes volt felnőni hozzá, s évtizedeken keresztül úgy uralkodni, hogy a rejtélyesség alapjait – absence is presence – mindvégig megőrizze.

Csak remélni lehet, hogy utódai legalább hasonlóan tesznek majd.

Kapcsolódó

Meghalt II. Erzsébet
A brit uralkodó 96 éves volt. Bővebben is érdekel

III. Károly néven uralkodik II. Erzsébet utóda 
A királyi palota hivatalosan is megerősítette a hírt. Bővebben is érdekel

III. Károly király nyilatkozatot adott ki II. Erzsébet haláláról 
A közlemény a Buckingham-palota hivatalos oldalán jelent meg. Bővebben is érdekel

Ez a forgatókönyv a királynő halála után
Csütörtökön a brit királynő halálával elindult a London Bridge művelet, amely pontról pontra veszi, mit kell tenni, ha meghal az uralkodó. Bővebben is érdekel

A brit uralkodó 96 éves volt.   A királyi palota hivatalosan is megerősítette a hírt.   A közlemény a Buckingham-palota hivatalos oldalán jelent meg. Csütörtökön a brit királynő halálával elindult a London Bridge művelet, amely pontról pontra veszi, mit kell tenni, ha meghal az uralkodó. 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. szeptember 10. 11:27
Nem ismertem, nem gyászolom.
Sany Xepi
2022. szeptember 09. 06:31
A hatalom a népé... Ja nem, most III. Károlyé.
states
2022. szeptember 09. 05:39
Egy tökéletesen jelentéktelen valaki, akit a brit ingyencirkusz miatt ismer a világ. Már most dögunalmas az előadás, ami következik.
barnabibambi
2022. szeptember 09. 03:50
Nyugodjon békével. A mondat végén a pont!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!