Litvánia Kalesznyikava azonnali elengedését követelte

2020. szeptember 07. 15:18

Linkevicius szerint Kalesznyikava elrablása a sztálini módszereket idézi.

2020. szeptember 07. 15:18

Linas Linkevicius litván külügyminiszter hétfőn a fehérorosz kormányt tette felelőssé Marija Kalesznyikava ellenzéki vezető eltűnése miatt, és a politikus azonnali szabadon bocsátását követelte. „Kalesznyikava eltűnése Minszk belvárosából szégyen” – írta a tárcavezető a Twitteren. „A felbomló kormány ahelyett, hogy a fehérorosz néppel tárgyalna, megpróbálja egyesével cinikusan kiiktatni az ellenzéket” – tette hozzá. Linkevicius szerint ez a sztálini módszereket idézi. A 38 éves Kalesznyikava a fehéroroszországi ellenzék egyik vezéralakja, a hatalom békés átvételéért dolgozó Koordinációs Tanács elnökségi tagja. A politikust hétfő óta nem tudják elérni telefonján, sajtóértesülések szerint azért, mert ismeretlenek elrabolták őt. A testület két másik tagjával, Anton Radnenkavval és Ivan Kravcavval sem tudnak kapcsolatba lépni.

A tanács szerint is elrabolták Kalesznyikavát és két társát. A grémium hozzátette: nem tudni, jelenleg hol tartózkodnak a politikusok, de követelik azonnali elengedésüket. „Látjuk, hogy a hatóságok az elmúlt napokban elkezdtek megfélemlítő módszerekhez folyamodni a társadalmi párbeszéd helyett” – mutatott rá a testület. Elemzők szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök próbálja egyesével bedarálni az ellenzéket. Elsőként a megfélemlített Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt menekült el, de azóta külföldön kötött ki Olha Kavalkova, a Koordinációs Tanács egyik elnökségi tagja, aki azzal indokolta hazája elhagyását, hogy kínozták, és azzal fenyegették, hogy nem engedik ki a börtönből. Kalesznyikava eltűnését követően Cihanouszkaja azt mondta: a fehérorosz hatóságok megpróbálják hátráltatni a Koordinációs Tanács munkáját.

Azonban ez nem fog feltartóztatni minket” – szögezte le a Telegram közösségi oldalon. A politikus szerint minél jobban igyekeznek megfélemlíteni a lakosságot, annál többen vonulnak majd utcára. A fehérorosz belügyminisztérium közölte, hogy nincs tudomása Kalesznyikava őrizetbe vételéről, és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos sajtóhírek helytállóságát. A hatóságok korábban büntetőjogi eljárást indította a Koordinációs Tanács több tagja ellen a testület létrehozása miatt. Többet közülük – Kalesznyikavát is – beidézték kihallgatásra, ennek ellenére az ellenzéki testület folytatta munkáját.

Kalesznyikava az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után - amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom - tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban. Ő az egyik elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, de Babarika letartóztatása után csatlakozott Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatóihoz. Augusztus 31-én jelentette be, hogy Babarika csapatával új pártot alapít, amely a Koordinációs Tanácstól függetlenül fog működni. Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott az elnökválasztás óta rendszeresek a hatodik mandátumát megszerző Lukasenka elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Zoltán
2020. szeptember 07. 17:10
Bevezetésként hadd említsek két, rendkívül árulkodó idézetet, melyek már sejtetik a mostani "miértre" a választ. Elsőként egy nem sokkal korábbi, Kalesznyikavával készült interjúból kiemelve (https://www.valaszonline.hu/2020/08/26/marija-kalesznyikava-belarusz-lukasenka-interju/ ): "- Hogy van a főnöke, Viktar Babarika, akinek a kampánystábját vezette, majd a rezsim a választás előtt bebörtönözte? - Inkább a kollégám, semmint a főnököm..." Másodiknak egy friss beszámolóból (https://hvg.hu/vilag/20200907_elrabolt_ellenzeki_vezeto_feheroroszorszag ) kiemelve: "Az elrabolt Kolesznyikova a tanács elnökségi tagja, augusztus végén jelentette be, hogy pártot alapít Vmesztyi (Együtt) néven." Összegezve: Kalesznyikava túlságosan ismertté önállóvá és népszerűvé kezdett válni, már veszélyeztetve a Kreml által protezsált "ellenzéki" téglák, Cepkalo és Babarika gondosan kreált legendáit, azt a mesét, melynek leple alatt szándékozott Putyin "ellenzéki" és "demokratikus" fordulat nyomán megszabadulni Lukasenkától. A Kreml számára kívánatos belarusz "ellenzék" csakis a saját embereire épülhet - általuk valósítva meg a probléma gyökerét okozó, megkésett aktust: az orosz-fehérorosz egyesülést (melyben Aljakszandr Lukasenka bár marginális szerephez juthat, ám dinasztiája a fiával még továbbélhet, már Putyin egyik bojárjaként). További indoklásul kommentjeim itt: https://magyarnarancs.hu/kulpol/tegnap-51-tuntetot-vett-orizetbe-a-belarusz-rendorseg-132682#kommentek . Eddig ehhez tapsikolt a "felvilágosult" és "fejlett nyugat", a megannyi belterjesen protezsált "szakértő", tengernyi véleményvezér és zsurnaliszta.
Héja
2020. szeptember 07. 15:59
Ez a Kalesnyikova csak nem Kalasnyikov lánya? Nem egy szépség, de betáraznám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!