A lengyel elnök győzhette meg Ukrajna támogatásának fontosságáról Donald Trumpot

2024. április 22. 10:35

Az amerikai elnökjelölt-aspiráns a Duda-vizit után már azt posztolta: Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államok számára.

2024. április 22. 10:35
Poland Politics
Maráczi Tamás

Nyitókép: Andrzej Duda egy 2024. április 10-i lengyel megemlékezésen  /  Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

--

Litvánia elnöke szerint Andrzej Duda sikeresen járt közbe Ukrajna ügyéért a volt amerikai elnöknél, republikánus elnökjelölt-aspiránsnál, Donald Trumpnál. Ahogy lapunk írt róla, a lengyel elnök múlt szerdán tárgyalt az amerikai politikussal annak a Trump Towerben lévő luxusapartmanjában, és az ukrajnai és a közel-keleti háborúról, valamint a NATO-tagállamok vállalásairól egyeztettek. 

Az Euractiv emlékeztet

Donald Tusk lengyel kormányfő szkeptikus volt azzal kapcsolatosan, hogy Trump meggyőzhető-e Ukrajna kérdésében,

de remélte, hogy Duda meg tudja vele értetni, hogy ha novemberben újra elnökké választják, akkor „a nyugati világgal és Európával kell tartania" ez ügyben is. Mint ismeretes, Donald Trump több olyan nyilatkozatot tett, amelyből arra lehet következtetni, hogy megválasztása esetén prioritása lenne a háború gyors lezárása, amelynek vélhetően része lenne, hogy leállítaná az Ukrajnának szánt amerikai segélyeket.

Ennek némileg ellentmond a hétvégén történt fejlemény: a republikánusok végül belementek, és így az amerikai Képviselőházban átment Biden elnök 60 milliárd dolláros új ukrajnai katonai támogató csomagja. 

Gitanas Nausėda litván államfő szerint a múlt heti Duda-vizit eredménnyel járt, 

a jelek szerint Trump módosított Ukrajnával kapcsolatos álláspontján. 

Folyamatosan látom Donald Trump különböző retorikáját, illetve az amerikai hatóságok elhatározását a szükséges és régóta várt döntések meghozatalára. Úgy hiszem, Duda elnök látogatása és Trumppal történt megbeszélése pozitív változást hoztak, elégedett vagyok Andrzej Duda közbenjárásával” - nyilatkozott a litván elnök.

Trump ellentmondásos nyilatkozatokat tesz Ukrajna ügyében az uniós lap szerint: a legutóbbi 60 milliárd dolláros segély megszavazását nem támogatta, ugyanakkor Duda elnökkel történt találkozója után egy nappal azt posztolta ki a saját, Truth Social nevű közösségimédia-platformjára, hogy 

Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államok számára.

Duda és Trump régi szövetségesek, személyes jó viszony is összefűzi őket - Lengyelország a balti államokkal együtt a legelkötelezettebb támogatója Ukrajnának, Varsó meggyőződése, hogy az orosz fenyegetés nemcsak Ukrajna, de Európa biztonságára is azonnali veszélyt jelent. 

--

 

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­ö­g­­ö­­­s­­­ ­l­­­á­­­n­­­y­­o­­­k­ ­v­­á­r­­­n­a­­k­ ­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Abraka
2024. április 25. 19:18
Amerika magát akarja újra naggyá tenni! Mindenki más kárára persze, a lengyeleket is beleértve, kedves Duda !!
Vladiszláb
2024. április 23. 05:04
Trumpnak is szólt a hadiipar, hogy ragaszkodnak a hosszútávú megrendelésekhez, nem mellesleg választás van.
2024. április 22. 22:26 Szerkesztve
Tommaso 2024. április 22. 19:40 Még mindig nem vagy képben az érv mibenlétével. Az, hogy hülye vagy, egy ténymegállapítás volt részemről. A mellette szóló érveket te hozod folyamatosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!