A világ legmagasabb minimálbérét szavazhatják meg a genfiek

2020. szeptember 07. 18:45

Ha megszavazzák a törvénytervezetet, az heti 40 órás munkával számolva 4086 svájci frankos havi minimálbért – körülbelül 1 millió 363 ezer forint – jelentene.

2020. szeptember 07. 18:45
null

A svájci Genf kanton lakosai szeptember 27-én négy másik kérdés mellett szavaznak a világ legmagasabb minimálbéréről, hogy törvénybe kerüljön-e a 23 svájci frankos órabér (körülbelül 7650 forint) – írja az Euronews. A portál hozzáteszi, hogy ezzel Svájcban lenne a világ legmagasabb minimálbére, ami jóval meghaladja az eddigi rekorder Ausztrália minimálbérét, ahol csaknem 20 ausztrál dollár/per óra a kötelező minimum juttatás, ez körülbelül 4400 forint.

Ha megszavazzák a törvénytervezetet, az heti 40 órás munkával számolva 4086 svájci frankos havi minimálbért – körülbelül 1 millió 363 ezer forint – jelentene. Jelenleg az átlagbér 6500 svájci frank az országban. A népszavazási kezdeményezést a Communauté genevoise d’action syndicale (CGAS) genfi szakszervezet indította, és támogatja a baloldal. A kezdeményező szakszervezet véleménye szerint ennél az összegnél kevesebből nem lehet rendesen megélni. Davide de Filippo, a CGAS elnöke egy svájci lapnak azt mondta, hogy a kötelező minimálbér körülbelül harmincezer embert érint a kantonban, és a kétharmaduk nő.

A javaslat kidolgozói a svájci Neuchatel kanton rendszerét vették példaként. Ott lépett életbe Svájc történetében elsőként a minimálbér 2017-ben (16 évvel a sikeres referendum után), amit 20 frank/órában állapítottak meg. Ezt követően vezették be Jurában is. Hasonló minimumot fogadtak el Ticino kantonban is a közelmúltban, de még nem vezették be. Bázelben pedig szintén 23 svájci frank per órás bérről dönthetnek majd az emberek, de ennek a voksolásnak még nincs meg a pontos dátuma.

A portál emlékeztet, hogy kilenc évvel ezelőtt már tartottak népszavazást a kötelező minimálbérről, de akkor a szavazók 54 százaléka utasította el az ötletet. 2014-ben a legnagyobb svájci szakszervezeti szövetség országos népszavazást kezdeményezett a 22 svájci frankos minimális órabérről, és ugyan ezt a választók 76,3 százaléka elutasította, de a genfi kantonban ez az arány alacsonyabb, 66 százalék volt. A kezdeményezés támogatói ezúttal reménykedhetnek abban, hogy a minimálbér mellé állítja az embereket a koronavírus-járvány, ami rávilágított a fontosságára több alapvető, a benne dolgozóknak bizonytalansággal járó szakmára.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2020. október 29. 09:25
Svájcban azért működik egy elég jó offshore szolgáltatás is. Van miből a migriket etetni, még néhány évig. Egyébként akinek tetszik, menjen oda pár évet élni és utána majd nem kell hazakergetni. :)
szemlelo
2020. szeptember 08. 08:09
A minimálbért pár évvel ezelőtt országosan szavazásra bocsátották, de Svájc nagy többsége - főleg a német kantonok - elutasították. Most Genfben bevezették. Genf hagyományosan igen liberális, nagyon gazdag és sok ott a külföldi (gazdag arab és orosz, sok-sok szegény portugál). Emellett nagyon sok munkavállaló, különösen az alacsony keresetűek, részmunkaidőre van bejelentve, amire nem vonatkoznak a minimálbér szabályai.
amaurote
2020. szeptember 07. 21:14
svejc, a fejlettdemokratikus pénzmosoda
3M..
2020. szeptember 07. 20:52
"Mátrai Erőmű: 75 milliárd forint. Az erőmű üzemeltetése rengeteg pénzébe fájt volna Mészárosnak, és egyáltalán nem érte volna meg. Lepasszolta az államnak, előtte pedig kivett belőle 11,2 milliárdnyi osztalékot. Ezzel a lépéssel teljesen lenullázta az egész céget, szinte értéktelenné vált. A kormány viszont megvette." LOL https://balrad.ru/2020/09/07/ovek-a-var-mienk-a-lekvar/ Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!