Oroszország nélkül tart Ukrajna-békekonferenciát Svájc

2024. április 11. 12:32

Júniusban tárgyalnának a békéről - féloldalasan. Moszkva a kezdeményezést egy amerikai kommunikációs fogásnak nevezte.

2024. április 11. 12:32
Maráczi Tamás

Június 15-én és 16-án rendezik meg a Luzern melletti Burgenstock üdülőhelyen a konferenciát, amelyre több mint száz állam képviselőit várják - jelentette be szerdán a svájci államfő. Viola Amherd jelezte: 

nem fognak békeegyezményt aláírni, de reményeik szerint ez egy fontos lépés lesz „a tartós béke felé vezető folyamatban”. 

A svájci kormány ugyan nem hívta meg Oroszországot a konferenciára, de reméli, hogy a folyamat későbbi szakaszában csatlakozik majd.

Az orosz külügyi szóvivő a bejelentést követően Joe Biden amerikai elnök újraválasztási kampányának részeként minősítette a békekonferencia tervét, a Kreml szerint ez csak egy publicitás lesz, amelynek értelme az, hogy demonstrálja: az amerikaiak „Ukrajna-projektje" még mindig életben van.

A békekonferencia ötlete akkor merült fel, amikor az ukrán elnök januárban Svájcba látogatott, Volodimir Zelenszkij azonban kizárta, hogy az agresszor, Oroszország a tárgyaló felek között legyen. 

A semlegességére büszke Svájc azonban azon van, hogy a bizalomerősítő lépések után Moszkvát is bevonja, 

sőt, Kínát és más feltörekvő hatalmakat is részvételre akar ösztökélni - írja az Euractiv.

Az uniós lap szerint a svájci külügyminiszter januárban Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egyeztetett erről, de 

Moszkva jelezte: miután Svájc továbbra is partner az oroszok elleni szankciók fenntartásában, nem tekintik tovább semleges államnak.

A rendezők szerint több mint száz állam képviselője lesz jelen a békekonferencián, a svájci lapok azt írják, hogy maga Joe Biden amerikai elnök is ott lesz, és a pekingi kormány is „pozitív" üzenetet küldött. A rendezvény célja a szervezők elképzelése szerint az, hogy a nemzetközi jog alapján egy olyan menetrendet állítsanak fel, amelyet a szemben álló felek el tudnak fogadni, és amely lehetővé teszi majd, hogy az oroszok is részt vehessenek a tárgyalásokban.

--

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:47
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­­s­ ­­­l­­á­n­y­­o­­k­­ ­­v­­á­­­r­n­­­a­k­­­ ­­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Tiberius1
2024. április 13. 13:45 Szerkesztve
Leírom ezeket az oroszoknak is elfogadható ajánlatokat,hogy később ne kelljen olvasni. ,kb erre lehet számítani zelenski generális vezényletével és a nemzetközi jog figyelembevételével: -Az oroszok vonuljanak ki ,és minden elfoglalt területet adjonak vissza! -Krímet vissza+az évek alatt kieső bevételeket! -Az oroszok fizessenek háborús jóvátételt -Putyin és társait háborús bűnösöket Hágában 100+évre el kell ítélni. -Az orosz írók könyveit el kell égetni és betiltani. -Az orosz művészek,sportolók,tudósok -- említése,oktatása iskolákban tilos. Az orosz nyelvet tilos használni Az orosz előtagú szavak használata tilos.Mint pld oroszkrémes Orosz történelem nincs. A jellegzetesen orosz,vagy akár félig orosz tárgyakat,mint pld szamovár ,meg kell semmisíteni. Az enszből ki kell tiltani az oroszokat Orosznak ne legyen joga segítségre.Aki orosznak segít,pld vizet ad,vagy elsősegélyt nyújt,azt szigorúan büntetni kell. Szerintem ez így teljesen elfogadható békeajánlat!
Beszélgető
2024. április 12. 03:51
A nyitó beszédek idejére hatalmas rakéta eső lesz bekészítve, mintegy jelezni, hogy egy lényeges szereplőre rácsukták az ajtót.
Dunhill67
2024. április 11. 18:22
pffff...baaazmeg :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!