Látványosan védi az Amnestyt Molnár Áron NoÁr – csakhogy van egy kis bökkenő

2023. március 14. 08:00

Saját követői fogalmaztak meg erőteljes kritikát az aktivista fenegyerek ellen, miután úgy állt látványosan a botrányba keveredett Amnesty International Magyarország mellé, hogy elhallgatta a személyi összefüggéseket csapata, családja és az AI között.

2023. március 14. 08:00
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

„A szembenézés azt jelenti, hogy felismerjük és elfogadjuk a problémákat, amik a munkahelyi környezetben jelentkeznek. Gyakran nehéz ezekkel szembenézni, mert kellemetlen helyzeteket/érzéseket okozhatnak. Azonban csak akkor lehet hatékonyan megoldani a problémákat, ha először felismerjük és elfogadjuk őket. (...) Jó azt látni, hogy vannak szervezetek, akik nem az eltussolást és a csendben maradást alkalmazzák. Amikor az Amnesty négy volt munkavállalója panaszt tett, a szervezet ezeket a vádakat több körben, alaposan kivizsgálta, de egyik ilyen vizsgálat sem talált bizonyítékot arra, hogy a panaszban foglaltak megalapozottak lettek volna.” 

A fenti gondolatokat Molnár Áron NoÁr adta közre közösségi oldalán a minap, megosztva mellé egy Telex-cikket is, amely az Amnesty ügyével foglalkozott. A liberális szervezetet mindennemű felelősség alól felmenteni igyekvő bejegyzés azonban több ponton is döccenni látszik. 

Mint ismert, az Amnesty International magyarországi fiókszervezeténél januárban robbant a bomba: volt munkatársai nemi megkülönböztetéssel vádolták a szervezetet. Az ügy pikantériája volt, hogy az esetet a szintén a Soros-birodalomhoz tartozó Open Democracy tárta a széles nyilvánosság elé. Cikkükben akkor arról írtak, hogy

a szervezet magyar szekciójánál rendszerszintű volt a munkahelyi bántalmazás, megalázás, szexista megjegyzések és a szexizmus.

 

Mikről is szóltak a vádak?

Az Amnesty International felső vezetése nyomást gyakorolt egy alkalmazottra, hogy hagyjon fel a szoptatással, és másokat szisztematikus verbális és pszichológiai bántalmazásnak vetett alá – mondta el az OpenDemocracy-nak több volt alkalmazott. A cikkben megemlítették, hogy szerződésekben olyanok álltak, hogy értesíteni kell az AI-t, ha terhes lesz a női munkavállaló, vagy – idézve a cikket – „reprodukciós procedúrára vállalkozik”. Az AI-nak jogában állt orvosi igazolást kérni. A cikkben említésre került az állítólagos mérgező munkakörnyezet is. A 37 éves Gere Zsófia arról beszélt, hogy nemi alapú diszkriminációt tapasztalt, amikor 2019-ben gyermekvállalás után visszatért az AI irodavezetőjeként dolgozni. 

Még 2018-ban az AI két munkatársa öt héten belül öngyilkosság áldozata lett, a cikk szerint a munkahelyi nyomás hozzájárult a halálukhoz. A KonTerra által készített jelentés, amelyet az AI rendelt meg az öngyilkosságok után, azt mondta, hogy az egyik elhunyt hagyott egy üzenetet, amely szerint

a munkahelyi nyomás nagy szerepet játszott abban, hogy úgy döntött, véget vet az életének”.

A jelentés ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra, hogy az AI szerepet játszott volna a másik alkalmazott halálában. 

NoÁr-közeliek a csapatban

A fenti előzmények után az Amnesty igyekszik kommunikálni, hogy a szervezetnél minden rendben van és hasonló esetek megtörténte teljesen kizárt. A kampányt most a cikkünk elején már hosszabban idézett bejegyzéssel támogatta meg a baloldali-kormányellenes mozgalom kiemelkedő figurája, Molnár Áron NoÁr is.

Az aktivista ugyanakkor nem teljesen független szereplő a történetben. Sőt. A bejegyzésben ugyan elhallgatta, ám saját követői és hozzászólói felháborodva emlékeztették rá, hogy Kubik Dominik, a NoÁr mozgalom kommunikációs vezetője (így valószínűleg rálátással bír a Facebook-bejegyzésekre és azok tematikájára is) egyben éppen az Amnesty International Magyarország elnökségi tagja is. 

Molnár Áron testvére pedig szintén az AI munkatársa, egészen pontosan a szervezet mobilizációs koordinátora. 

A fentiek ismeretében már árnyaltabb képet láthatunk a bejegyzés tartalmáról és elismerő szavairól az AI irányába. 

Saját követői vették elő

A bejegyzés alatt ennek nyomán sorjáznak a NoÁr-csapatot erős kritikával illető hozzászólások. Van, aki arra hívja fel a figyelmet, az önmagukat mindig függetlenként feltüntetők most egy belső konfliktus keretében tanulják meg, hogy csak az a független, akire ők maguk azt mondják. Egy másik hozzászóló „nyílt ömlengést” emleget, sokakhoz hasonlóan számonkérve, hogy a szoros személyi összefonódásokat elhallgatja a bejegyzés. 

„Az,hogy ti nem nyíltan kommunikáltátok ezt súlyos kérdéseket vet fel. A lényeg viszont az,hogy játszi könnyedséggel és csúsztatásokkal relativizáljátok az abúzust és glorifikáljátok azt, aki bántalmazott másokat” – összegez egy másik hozzászóló. 

Az Amnesty vezetésének azonban már miatt is főhet a feje. Megírtuk: a Telexnek szivárogtattak ki egy belsős levelet ismeretlenek, akik feltehetőleg azzal voltak elégedetlenek, hogy nem lett komoly következménye a jogvédő szervezetnél zajló állítólagos munkahelyi visszaéléseknek.

 

Nyitókép: Molnár Áron NoÁr Facebook-oldala

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. március 20. 15:42
A védett állat megcsócsálta a védett növényt, amire a másik védett állat annyit bírt mondani, hogy működik az állatvédelem. Az emberiség számára fontos a lipsik munkája. Így azt javaslom, hogy az összes költözzön valami nekik összetákolt szigetre és ott egymás közöt valósítsák meg az utópiáikat. Ha még jövőre is életben vannak, akkor kaphatnak még időt. 100 év múltán kiértékeljük, hogy hol és miért buktak el 95 éve.
Janika50
2023. március 15. 07:06
Az emlitet szervezet évtizedekkek ezelőtt nekem is segitett egy mohamedán országban. Miután vissza nyertem a szabadságom, nemsoká jöttek a kérések, követekések. Nem is akár milyenek. Vagy 35 éve a nevüket sem ejtem ki.
5m007h 0p3ra70r
2023. március 14. 23:43
"Azonban csak akkor lehet hatékonyan megoldani a problémákat, ha először felismerjük és elfogadjuk őket." Jobb helyeken tanítják a problémamegoldás lépéseit: 1. felismerni 2 megérteni 3. struktúrálni 4. megoldani Nem elfogadni kell, ahogy ez a nyomorult szefós kretén mondja! Világos ugye mindenkinek? Hanem M E G É R T E N I !
KBA98
2023. március 14. 17:46
Tudom, hogy buzik mindig voltak, de hogy ennyi és még büszke is rá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!