Óriási a felháborodás a munkácsi „magyartalanítás” miatt

2023. január 20. 20:29

A turulszobor lefűrészelése után most a magyar zászlók, sőt, magyar vezetők kerültek célkeresztbe. A nacionalista ámokfutás sokaknál kiverte a biztosítékot.

2023. január 20. 20:29
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Egyszer csak megjelentek a rendőrök, és egy nemlétező jogszabályra hivatkozva leszedették a magyar zászlókat, feliratokat, másutt csak úgy kirúgtak köztiszteletben álló intézményvezetőket – az egész történet tulajdonképpen olyan, mintha Ukrajna ellenségei találták volna ki, hogy igazoljanak minden vádat, amit a – kétségkívül erősen nacionalista – kijevi vezetéssel szemben fel szoktak hozni.

Hadicenzúra, félelem?

Pedig ez a valóság, amiről ott, ahol történik, beszélni sem lehet: a fojtogató hadicenzúra nem teszi lehetővé, hogy az emberek szabadon beszéljenek, pláne, hogy a lapok szabadon írjanak (úgynevezett álhírterjesztésért súlyos börtönéveket szabhatnak ki az emberre, és minden álhír, ami nem a kijevi központnak tetsző információ).

A félelem több forrásunk szerint is kézzelfogható,

az érintett kárpátaljai magyar intézményvezetők sem mernek nyilatkozni.

Szerencsére egyelőre nem arról van szó, hogy a kijevi központi kormányzat megbolondult volna, és még a korábbi jogszűkítő szabályokat is túllicitálva kezdtek volna totális magyartalanításba az országban. Több forrásunk egyértelműen Viktor Baloga volt, és fia, Andrij Baloga jelenlegi munkácsi polgármestert és köreit teszi felelőssé a történtekért.

A magyarellenes provokációkról

Noha a hírhedt Baloga-klán feje, Viktor korábban nem tűnt primer magyarellenesnek (egy interjúban korábban Ukrajnát emelte ki, ahol a magyarok jogai minden körülmények között érvényesülnek, szemben Szlovákiával); sőt, a ruszinság és a kárpátaljai erősebb önrendelkezés támogatójaként feltűnve a magyarok egyfajta természetes szövetségesének is tűnhetett. A híres munkácsi turulszobor korábbi felállítása ellen sem tett lépéseket, kapott is eleget ezért a szélsőséges Szvoboda nevű párttól.

Első blikkre furcsa tehát, hogy a legvéresszájúbb magyarfalók sorába lépett, márpedig úgy fest, éppen ez történt.

– világosít fel egy forrásunk.

S most úgy tűnik, a kettőből valamelyiket akkor tudja erősíteni, ha magyarellenes provokációkat hajt végre, miközben tudvalevő, hogy Ukrajna folyamatosan kiürül, nem túl rózsás az államközi viszony hazánk és Kijev között, a kárpátaljai, illetve az egész Ukrajnában élő magyarok pedig komolyan szenvednek a magyarellenes propaganda által felhergelt közhangulattól.

Miközben a régiót komolyan sújtja az egész országra nehezedő háborús nyomor, napi néhány órára van áram, fűtés alig, s generátorokkal vészelik át a telet az egyszerű emberek, nagyon nem hiányzik a nacionalista hangulatkeltés.

Márpedig Balogáék éppen ebben utaznak most: az ámokfutás akkor vette kezdetét, amikor a munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre.

A turul a korábbi városi tanács engedélyével került ki, a két nép megbékélése jegyében,

akkoriban az idősebb Balogának nem volt ezzel problémája, most mégis barbár módon lefűrészelték az egyébként magyar pénzből emelt alkotást a talpazatáról, a parlamenti képviselőként fungáló Viktor Baloga pedig keresetlen szavakkal üzent Budapestnek, miután a magyar diplomácia és a helyi magyarok (egyébként ruszin és ukrán lokálpatriótákkal egyetemben) felemelték szavukat a nacionalista támadás ellen.

A nemzeti zászlók eltávolításáról

Ebbe a sorba illeszkedett a mostani történet is, amikor Munkács város után a munkácsi kistérség magyar falvainak közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat, Fornoson például a városi rendőrség aktív részvételével. Ráadásul úgy tudni,

még azt is folyamatosan nézik, visszakerülnek-e a jelképek.

Utóbb pedig több a KMKSZ-hez közel álló, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is felmondtak Munkácson és a hozzá tartozó falvakban, például a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának is.

A KMKSZ munkácsi alapszervezete közleményben reagált: mint írták, értetlenül állnak Schink István iskolaigazgatói valós indok nélküli felmentése előtt, „aki tevékenysége tizenhét esztendeje alatt tiszteletet vívott ki a munkácsi pedagógustársadalom és a polgárok körében”.

Az óvatos kommüniké úgy fogalmaz: „a jelenlegi nehéz helyzetben az igazgató menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést sem. Szorgalmazzuk ennek a megalapozatlan döntésnek az azonnali felülvizsgálatát.”

A Pesti Srácok a forrásaitól úgy tudja, azért is kirívó a munkácsi jelképirtás,

mert több esetben más járásokban éppen a helyi ukrán hatóságok védték meg a magyar jelképeket és feliratokat a rongálóktól.

Úgy tudják, egyértelműen Baloga bosszújáról lehet szó.

Még Szili Katalint sem engedték be

S ha ezzel nem lenne vége, még Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat sem engedték a magyar kultúra napján a munkácsi várban megkoszorúzni Petőfi szobrát: indoklás nélkül közölték, hogy megtiltották a megemlékezést.

Szili Katalin az ügy kapcsán interjút adott lapunknak; ebben arról is beszélt, hogy a nemrég elfogadott nemzeti kisebbségek jogállását az EU szemében rendezni kívánó törvény még tovább szűkíti a magyarok jogait Ukrajnában, s „szomorú, hogy miközben sajnálatosan háború van a keleti végeken, az ukrán vezetésnek, és ezen belül a munkácsi járásnak, arra is akad energiája, hogy a nemzeti kisebbségeivel, elsősorban a magyarokkal szemben fellépjen. Ez egyszerűen tarthatatlan” – fogalmazott.

„Elfogadhatatlan!”

A Munkács-környéki eseményeket az elsők között ítélte el Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, mondván: ez elfogadhatatlan; egyúttal

reményét fejezte ki, hogy az ukrán adminisztráció változtat a helyzeten, és európai módon kezeli az ott élő kisebbségeket.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Facebook-oldalán fejezte ki felháborodását, egyszersmind felszólította a munkácsi kistérség helyi vezetőit, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat.

Mint rámutatott: „Nem pontosan értjük, hogy a magyarellenes döntések és intézkedések hogyan segítik az Oroszország ellen vívott háborúban Ukrajnát.”

Annak kapcsán az államtitkár is tisztán fogalmazott, hogy az elfogadhatatlan események eddig a munkácsi kistérségben történtek, nem egész Kárpátalján, s ugyancsak reményét fejezte ki, hogy másutt ilyen magyarellenes intézkedésekkel „nem kell szembesülnünk”.

Azt is írta:

Kiemelte: „Ha Ukrajna az Európai Unió tagja akar lenni, akkor elfogadhatatlan egy nemzeti közösség folyamatos és szisztematikus zaklatása, jogfosztása”.

A történtek kapcsán kerestük a magyarokkal szemben jóval megértőbb magatartást tanúsító Viktor Mikitát, Kárpátalja kormányzóját. Egyelőre az interjú egyeztetése zajlik a kormányzó hivatalával – ha sikerrel jártunk, újabb cikkben jelentkezünk!

Addig itt olvasható egy korábbi interjú a kormányzóval:

Nyitókép: Jevgenyija Makszimova / AFP

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2023. január 25. 16:08
Ezt részben Orbánnak köszönhetjük.
Igazszó
2023. január 22. 23:09
Mindeközben a hoholfasszopó novák sunyin kussol, a csicska orbán sunyin kussol, a bemtéri gecik, ártópetivel megszavaznak bármit, bárhol a a hoholoknak. Sajnos.
zsolti123
2023. január 22. 18:40
Kárpátalján százával tárolják hűtővagonokban az elesett katonák holttestét, a magyar határtól alig néhány száz méterre https://metropol.hu/aktualis/2023/01/karpatalja-szazaval-hutovagon-elesett-katonak-holttest-magyar-hatar-nehany-szaz-meter
Kutyaszittya
2023. január 21. 12:31
Novák Katalin jómegaszondta! Talán még a falba is rúgott. Amíg a kárpátaljai mgagyarok nem állnak ki magukért, addig kár erről beszélni. Hanem tudják megoldani, akkor aki magyar azt át kell telepíteni, gondoskodni róluk, hogy beilleszkedjenek és lezárni a határt légmentesen, ahogy Trump csinálja Mexikó határán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!