„Megalkuvás nélkül képviselni az igazságot” – a Vasarnap.hu új főszerkesztője a Mandinernek

2021. augusztus 03. 18:00

Augusztustól új főszerkesztő vezeti a Vasarnap.hu keresztény közéleti portált. A korábban a 888 szerzőjeként is ismertté vált Horváth Tamás a lapot közel két éven át irányító Vágvölgyi Gergely helyére érkezik – aki pedig a Mandiner főmunkatársaként folytatja majd. Interjúnk.

2021. augusztus 03. 18:00
null
Kemenes Tamás
Kemenes Tamás

Meglepte a felkérés? Mindössze 26 éves.

Abszolút meglepett. Pontosan az életkoromból kifolyólag nem gondoltam volna, hogy rám esik a választás – de ahogy mondani szokták, Isten útjai kifürkészhetetlenek. A kezdeti meglepettségem, illetve a relatíve kevés tapasztalatom a média területén azonban nem azt jelenti, hogy ne érezném magamat rátermettnek a feladathoz, máskülönben nem vállaltam volna el a felkérést.

Tehát kicsit se tart a helyzettől.

Szeretem a kihívásokat, aztán idővel úgyis kiderül majd, hogy meg tudtam-e felelni az elvárásoknak vagy sem. Közhelyesen hangzik, de a munkában hiszek, úgyhogy minden tőlem telhetőt meg fogok tenni azért, hogy tovább haladva azon az úton, amin Vágvölgyi Gergő vezetésével elindult, még az eddigieknél is nagyobb sikereket érjen el a lap. Ez már csak azért is fontos, mert

a Vasarnap.hu nem egy átlagos sajtóorgánum; nálunk a kollégák hivatásként fogják fel a munkájukat,

és a nyilvánosság eszközeivel nap mint nap megvívják azokat a vallási, világnézeti, kulturális és politikai csatákat, amelyeknek az elvesztése végső soron az európai keresztény civilizáció végét jelentené.

Szerencsére nem vagyunk egyedül ebben a küzdelemben, jó néhány jobboldali lap mellett a Jóisten is segíti a harcunkat.

2021 legelején került a Vasárnaphoz, előtte majdnem két és fél éven át a 888-nál dolgozott. Mi vonzotta akkor a laphoz? És mi tetszett meg annak idején a 888-ban?

A Vasarnap.hu-hoz elsősorban a harcos, megalkuvást nem tűrő keresztény szemlélete vonzott. Az, hogy a katolikus egyház tanítása mentén haladva,

mismásolás nélkül képviselte az igazságot olyan társadalmilag kényes kérdésekben, mint az abortusz, az eutanázia, vagy éppen a homoszexualitás megítélése.

Másodsorban pedig – és ez most nem az ilyenkor megszokott „udvariassági kör” az előző főszerkesztő irányába – Vágvölgyi Gergely személye miatt akartam csatlakozni a Vasarnap.hu csapatához. Gergővel a Hír TV folyosóján találkoztam először – készültünk a PubliCafe aktuális adására, amiben mi ketten voltunk Trombitás Kristóf vendégei –, és már öt percnyi beszélgetésből is leszűrtem, hogy nagyon intelligens, mindemellett jólelkű emberről van szó, akinek az értékrendje is a helyén van.

S hogy a 888-ban mi tetszett meg annak idején? A cikkek fiatalos hangvétele, ami viszont nem ment a minőség rovására. Egy pezsgő, élettel teli szerkesztőségbe csöppentem bele 2018 nyarán, ahol szinte az összes újságíró szemtelenül fiatal, ám annál tehetségesebb volt.

Olyan embernek tűnik, aki szeret terepen lenni, kimozdulni a szerkesztőség falai közül, fizikailag is a nyomába eredni az eseményeknek. Tervezi, hogy főszerkesztőként az egész lapot elvigye egy ilyen „belemenősebb” irányba?

Szerencsére a Vasarnap.hu-t nem kell elvinni egy „belemenősebb” irányba, mert már így is eléggé belemenős. Nem véletlen, hogy nem nagyon kedvelnek minket a másik oldalon. Ha azonban arra gondol, hogy a jövőben több olyan exkluzív anyag is megjelenik-e a Vasarnap.hu-n, mint amikor Kovács Gyulával, azaz a Jakab Péter által megfenyegetett „munkagépes melóssal” készítettem videóinterjút, akkor azt tudom mondani, hogy igen.

Szeretnénk minél több, az ellenfeleinkre nézve kínos ügyet felgöngyölíteni, és – ahogy ön is fogalmazott – a lehetőségeinkhez mérten kimozdulni a szerkesztőség falai közül. 2021-ben nem lehet videós tartalom nélkül működni, ezt mi is szem előtt fogjuk tartani.

Én személy szerint ráadásul élvezem is a veszélyesebb szituációkat.

Még a 888 újságírójaként készítettem videót Gyöngyöspatán arról, hogy a helyi cigányok mire költik az állítólagos szegregáció miatt a számukra megítélt összesen 100 millió forint kártérítést. Kivétel nélkül azt mondták, hogy építkeznek. Azóta eltelt egy év, lassan érdemes lenne visszamenni megnézni, hogy hány új ház épült a cigánysoron. Most már a Vasarnap.hu újságírójaként, főszerkesztőjeként.

Milyen főbb célokat tűzött ki maga elé a főszerkesztői pozíció elvállalásakor? És milyen elvárásokat fogalmazott meg ön felé a laptulajdonos?

Habár az előbb azt mondtam, hogy a Vasarnap.hu már most is eléggé belemenős, egy kicsit talán megkövetném magamat – a karakterünket jelentő ügyekben – pl. életvédelem – ugyanis a falig, sőt azon túl is el kell mennünk. Ezzel már eddig sem volt nagy probléma, de én úgy gondolom, hogy

ezeken a területeken nulla százalék kompromisszumot köthetünk.

És nem azért, mert nekem ez a heppem, hanem azért, mert a keresztény hitünkből ez következik; meghasonulnánk, ha máshogy tennénk.

Továbbá, mint már említettem, fontosnak tartom, hogy sok videós anyagot állítsunk elő, valamint azt is, hogy a közösségi médiában a mostaninál jóval több embert érjünk el – fiatalokat is. Ennek a rétegnek a megszólításában még inkább kiemelt szerep hárul a képi tartalmakra.

A laptulajdonossal egy nagyon jó és konstruktív beszélgetésen vagyok túl, kiderült, hogy meglehetősen hasonlóan képzeljük el azt az irányt, amit a Vasarnap.hu-nak követnie kellene. Ő főleg a lap karakterét és az úgynevezett vasárnapos identitás megerősítését tűzte ki célul, ami nagyjából annyit jelent, hogy a harcos keresztény hangvétel iránt érdeklődő médiafogyasztók közül egyre többen gondolják úgy, hogy a számukra megfelelő anyagokat nálunk találják meg.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

A látogatottságnövelés kiemelten fontos cél?

Nehéz ezt kimondani, de sajnos mára a hitüket gyakorló keresztények száma Magyarországon is jócskán megcsappant. A tendencia még inkább érezhető a fiatalok körében;

egy 2016-os kutatás szerint a 15-29 év közötti magyarok mindössze hat százaléka vallásos „egyházi értelemben”.

Ez a szám már 2000-ben is ijesztően alacsony volt – 10 százalék, de a jelen helyzetben még ezt is visszasírjuk. Természetesen vannak honfitársaink, akik a „maguk módján” vallásosak, vagy – csúnya kifejezéssel élve – kulturálisan keresztények. A merítési lehetőségünk azonban meglehetősen korlátozott. Egy-egy közéleti ügy – pl. Békés Gáspár keresztényellenes tevékenységének feltárása, vagy éppen a cenzúrázatlan Jakab kontra melós videó nyilvánosságra hozása, majd a gépkezelővel készített videóinterjú – hozhat új olvasókat, de közülük törzsolvasónk csak az lesz, aki legalább minimális szinten tud azonosulni a kereszténységgel. No, de nem akarom kikerülni a választ, szűkebb merítési lehetőségek ide vagy oda, nyilván fontos az olvasottság. Konkrét elvárásokat ugyan nem fogalmazott meg a laptulajdonos, de a magam részéről mindenképpen szeretnék egy stabil növekedést.

Békés Márton szerint a jelenlegi magyarországi jobboldal talán legsürgetőbb feladata a konszenzusépítés lenne. A Vasarnap.hu esetében ehhez – elvileg – igen komoly erőforrást biztosít a stabil keresztény szemléleti háttér. Főszerkesztőként meddig kíván majd elmenni ezen a vonalon? Vannak a jobboldali radikalizmusnak – illetve a mérsékelt jobboldaliságnak! – olyan formái, amikkel ön szerint már nem szabad együttműködésre törekedni?

Magát a konszenzusépítést én is rendkívül fontosnak tartom. A 21. század ideológiai katyvaszában igenis szükség van arra, hogy lefektessük a jobboldaliság alapjait, és adott esetben – megfelelően érvelve – kimondjuk azt egy pártról, szervezetről vagy személyről, hogy nem jobboldali.

Félrevisz ugyanis az felfogás, miszerint az a jobboldali, aki annak vallja magát.

Ezt ráadásul sok esetben ugyanazok hangoztatják, akik a gender kapcsán – nagyon helyesen – azt mondják, hogy attól nem leszel más nemű, ha annak vallod magad.

Arra azonban ügyelni kell, hogy a konszenzusépítésnek megfelelő ideológiai, filozófiai, lételméleti, történeti és gyakorlati fundamentumai legyenek.

A jelenkor kihívásai egy olyan sajátos helyzetet teremtettek Európában, hogy a kontinens testvérnépeinek az egymással való acsarkodás helyett össze kell fogniuk, ugyanis a puszta létünk forog kockán. Éppen ezért a sovinizmust, ami kezdetben nettó baloldali eszme volt, egy olyan szélsőséges formának tartom, amivel nem tudok azonosulni. A „mérsékelt” jobboldaliság fogalmát pedig nem tudom értelmezni. Valami vagy jobboldali, vagy nem. Isten is kiköpi a langyosat.

A Vasárnapnak – egyedüliként a hazai jobboldali online sajtótermékek közül – külön keresztény könnyűzenei rovata van, naponta többször frissülő tartalommal. Mit gondol erről a műfajról? (A Pengető rovatvezetőjével, Gável Andrással készült interjúnkat IDE kattintva olvashatják el.)

Konzervatív embernek tartom magam, inkább a hagyományosabb formák felé vonzódom. Engem egyébként, és ez már tényleg személyes aspektus, nem érint meg a keresztény könnyűzene, a Jóistent nem itt találtam meg.

Ettől függetlenül miért ne jelenhetnének meg ebben a témában írások a Vasarnap.hu-n? A lap jó értelemben vett sokszínűségét növeli, hogy a keményebb, tradicionalista tartalmak mellett helyet biztosítunk a Pengető rovatnak is.

(Képek: Ficsor Márton)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aegopolis.
2021. augusztus 04. 06:41
Elképesztő, hogy egy ilyen nyilas nyikhaj főszerkesztő lesz egy bármilyen újságnál. A keresztény vonalat nem nagyon látom se benne, se a lapban.
..--..
2021. augusztus 03. 21:19
-zsoltkom- "„Megalkuvás nélkül képviselni az igazságot” – a Vasarnap.hu új főszerkesztője a Mandinernek" Nagy lelkierőt igénylő kijelentés ez egy Fidesz pártállam támogatta Fidesz újság főszerkesztőjétől. :)) Aki ráadásul ejtőernyősként pottyant a másik Orbán seggnyaló újságtól. Majd, ha olyan nehézséggel kell megküzdeni, mint Fidesz pártállami hirdetés nélkül fennmaradni, hihetőbb mondat lesz Horváth Tamástól. Addig meg csak tetszelegjen önmagának, ahogy így gusztustalankodik... no meg megalkuvás nélkül nyaljon, amennyi a csőbe fér. Erkölcsi korlát úgy sincs.
Pelso j.
2021. augusztus 03. 21:01
Nahát sikerült egy harmadosztályú propagandistát ültetni a Vasarnap.hu élére is. Pubi, és ha a társadalomnak más fontos kérdései is vannak, mint amiket emlegetsz, amikkel tematizálsz....?
VeTraTa
2021. augusztus 03. 20:07
Az egyházi könnyűzene -jelen formájában- a legnagyobb rákos daganat (és épp ezért a libsik legjobb búvóhelye) az egyházban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!