Jó keresztény, rossz keresztény

2024. április 17. 21:51

Az utóbbi években egy abszurd narratíva bontakozott ki az amerikai médiában, amely szerint a demokráciára az egyik legnagyobb veszélyt a konzervatív keresztények jelentik.

2024. április 17. 21:51
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Egyre többet használják az amerikai politikában és médiában a keresztény nacionalista kifejezést. Azokat az embereket nevezik így, akik úgy gondolják, hogy az Egyesült Államok a keresztény értékrendre alapul, amit meg kell őrizni, és ezt a törvényeknek is tükrözniük kellene. A liberális szociológusok szerint ha valaki a Bibliával érvel az abortusz, az lmbtq-ideológia és a többi ellen, azzal „veszélyezteti” az amerikai demokráciát, az állam és egyház szétválasztásának eszméjét. Richard Land, a Christian Post szerkesztője egy interjúban elmondta: a kifejezés használata taktika arra, hogy összekössék a keresztényeket a rasszizmussal és az előítéletekkel. Szerinte a média mindenkit keresztény nacionalistának tart, „aki abban hisz, hogy Amerikának egyedülálló szerepe van a világban”.

Nyolcvan-kilencven millió evangéliumi keresztény él az Egyesült Államokban, a többségük konzervatív, de van egy jelentős progresszív kisebbség is a csoporton belül. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. április 18. 12:32
A Magyarországon a szólás-, és sajtószabadságot másfél évtizede páros láppal tipró FIDESZ igazságtalanul általánosit egyetlen város egyetlen kerületének egyetlen politikusa által hozott vitatható döntésből, és kritikáját kiterjeszti az egész Európai Unióra. Teljesen alaptalanul, hiszen nemcsak a Momentum, hanem számos liberális és baloldali párt is elitélte a brüsszeli kerületi polgármester téves határozatát. Amit egy Brüsszeli Biróság másnap meg is semmisitett, igazolva azt, hogy Nyugat-Európában - Orbanisztánnal ellentétben - MŰKÖDIK A JOGÁLLAM. Az állampárti táborból többen próbálták cáfolni a megállapitásaimat. De csak a mocskolódásig jutottak, Az ÉRVEIK SZÁMA = NULLA maradt. Igy bukták ezt a vitát is, ahogy ( hasonló okok miatt) eddig mindegyiket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!