Vajda Mihály: A Fidesz nem volt rendszerváltó párt

2018. január 30. 21:16

Vajda Mihály filozófus nagy port kavart kijelentése szerint Magyarországon „jobbágy-mentalitás” uralkodik. A kibontakozó vitára a filozófus a Marosvásárhelyi Rádiónak reagált. Itt többek között arról beszélt, hogy vidékiségük miatt a Fidesz tagjait az SZDSZ korábban „kisfiúknak” nézte. A filozófus a jelenlegi kormányról is egyre rosszabb véleménnyel van, és elemezte a rendszerváltás időszakát is. Összefoglalónk.

2018. január 30. 21:16

Szög a zsákból című új kötetével került nemrég a napi hírekbe Vajda Mihály filozófus, aki könyvében jobbágy-mentalitásról beszélt hazánkban. Fejtegetéseire lapunk is reagált, több válaszcikkben is. Most a Marosvásárhelyi Rádió kapta mikrofonvégre a filozófust, aki részletesen beszélt nézeteiről és Magyarország állapotáról.

„Belekötnek mindenbe, amibe bele tudnak kötni” – panaszolta a könyvét ért kritikákra reagálva Vajda. Szerinte a magyar kultúra végletesen felosztott, az egyik oldalon állnak a ballibek, a másikon pedig a magukat nemzetinek nevezők. Ezt a felosztást azonban „sületlen hülyeségnek” tartja, és megállapította, hogy nincs párbeszéd a két oldal között.

Vajda szerint a jobboldal egy része „rasszista, idegengyűlölő irányba ment el”, velük nem is akar szóba állni, mások csupán a társadalmi problémákat illetően más beállítottsággal rendelkeznek, velük azért megpróbált szót érteni.

A hírhedt jobbágy-mentalitásról elmondta, hogy csak egy rétegre értette. Ahogy fogalmazott, ezeket az embereket „nem lenézem, hanem megállapítom, hogy van egy ilyen mentalitás, ez nagyon nehézzé teszi, hogy Magyarország integrálódjon az európai értékrendbe”. Szerinte az emberek nem is mernek gondolkodni, ez pedig kádári beidegződés.

A beszélgetés kitért a rendszerváltás időszakára is. Vajda álláspontja szerint az MDF uralmát nem értették a kisemberek, ez vezetett az MSZP-SZDSZ kormánykoalícióhoz. A riporter kérdésére válaszul kifejtette, a Fideszt nem nevezi rendszerváltó erőnek, ugyanis a rendszerváltás idején rendkívül kicsik voltak, és az SZDSZ-szel kötötték őket össze. Hozzátette, a „Tudjuk, merjük, tesszük!” szlogennel kampányoló SZDSZ-t „prepotens nagyképűség” jellemezte, mert valójában „nem tudtak semmit”. A Fidesz tagjait az SZDSZ „kisfiúknak” nézte, ami a vidéki származásukból is adódhatott.

Antall Józsefről szólva rögzítette: jóindulatú ember volt, de az MDF-fel együtt „végképp fogalma sem volt, mit akar”.

A beszélgetés végén újra napjaink közállapotáról esett szó: Vajda szerint, amikor Orbán illiberális demokráciáról beszél, akkor „nem is beszél olyan nagy hülyeséget”, mert a nép sem liberális. A liberális oldalról kijelentette, hogy az jelenleg válságban van, két tábor feszül egymással szembe, és kölcsönösen „karrierista gazembernek” tartják egymást.

Vajda erősen kritizálta a közbeszédet is, szerinte a másik igazságára nem figyelünk az országban. Arra a kérdésre azonban, hogy ő maga mit tesz azért, hogy a társadalmi csoportok közötti dialógus meginduljon, így válaszolt: „Semmit, nem tudom, nem vagyok rá képes!

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2018. február 01. 15:27
Parászka Boróka...
antioxi
2018. január 31. 13:51
"... a kérdésre azonban, hogy ő maga mit tesz azért, hogy a társadalmi csoportok közötti dialógus meginduljon, így válaszolt: „Semmit, nem tudom, nem vagyok rá képes!” Szemét árok ásó zs.
Tiszafa
2018. január 31. 13:33
Dehogy nem! a FIDESZ-KDMP a rendszerváltó koalíció. 2010-2012 között igen is rendszerváltás történt! Előtte nem. 1989-90-ben maradtak hatalmon a ballibek, Dávid házából. Hiába került választások útján az MDF kormányra, de a hatalmat nem ők gyakorolták, hanem továbbra is a nemzetellenes templomkilincs orrúak, akik a kiválasztott néphez tartozónak és a hatalomra hivatottnak vallották és vallják ma is magukat. Most vannak igazán szarban, mert 2018-ban és 2022-ben a maradék hatalmukat is elvesztik és mennek a történelem szemétdombjára, ahová valók.
nyugalom
2018. január 31. 13:12
Nem hiszem, hogy ez az alak megérdemelné a nyilvánosságot! Hetet-havat összehord, ítélkezik, kár, hogy nem tudja vagy nem akarja érteni a gesztust, a szimbólumot! Kérdezte valaki? - nem, akkor lapozzunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!