Így szívtok ti! – itt tart a kábítószerek legalizálása a világban

2024. április 05. 05:32

Németországban áprilistól a felnőtteknek személyes használatra legális lesz a kábítószer birtoklása és termesztése. Az ukrán elnök pedig februárban írta alá a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt. A téma eközben Magyarországon alaposan megosztja a közvéleményt. Összeállításunk.

2024. április 05. 05:32

Nyitókép illusztráció. Fotó: IRIS VAN DEN BROEK / ANP MAG / ANP VIA AFP. Belső kép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

A pszichedelikus szerek legalizálása és dekriminalizálása egyre inkább elterjedtebb világszerte, azzal párhuzamosan, ahogy a kezelési lehetőségek is bővülnek.

A különféle terápiákban használt anyagok lehetséges mentális és fizikai egészségügyi előnyeivel kapcsolatos kutatások folyamatosan szélesednek. Azonban ezek a kábítószerek – többek között a marihuána – a világ legtöbb országában még mindig tiltólistán szerepelnek – írta a BBC.

2024-től azonban bizonyos pszichedelikus szerek legális vagy dekriminalizált minősítést kaptak több államban. 

A lap felsorolásában olyan országok szerepelnek, mint a közép-afrikai Egyenlítői-Guinea, Kamerun vagy a Kongói Köztársaság, Ausztrália, a Bahamák, Brazília, a Brit Virgin-szigetek, Kanadában, a Cseh Köztársaság, Costa Rica, Izrael, Jamaika, Mexikó, Nepál, Hollandia, Panama, Peru, Portugália, Spanyolország, Svájc, illetve az Egyesült Államok.

A BBC ismertette,hogy a  pszichedelikus szerek közé tartozik többek között a pszilocibin, amely a „varázsgombában” található meg, az MDMA, amely az ecstasy egyik alapanyaga, az LSD vagy az ayahuasca. 

Hozzátették, ezeknek az anyagoknak a jogi háttere aszerint változik világszerte változik, hogy a terápiás felhasználásuk különböző előnyeivel kapcsolatos kutatások mit mutatnak ki.

A pszichedelikus szerek bizonyítottan segítenek olyan mentális zavarok kezelésében, mint a depresszió vagy a poszttraumás stressz zavar (PTSD). 

De felhasználásukkal enyhíthetik a különféle krónikus fájdalmakat is

 – derült ki az összeállításból.

A BBC idézte Grace Blest-Hopely-t, az Egyesült Királyságban működő King's College London idegkutatója és pszichedelikus kutatóját, aki szerint „a pszichedelikus szerek nagyon hatékonyak lehetnének bizonyos betegségek kezelésében, felelősségteljes használatuk esetén pedig még biztonságosnak is bizonyulnak”.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a német törvényhozás február végén megszavazta a kannabisz ellenőrzött forgalomba hozatalát. Az új szabályozás értelmében áprilistól a felnőtteknek személyes használatra legalis lesz a kábítószer birtoklása és termesztése.

Azon német állampolgárok, akik 18 évesek vagy annál idősebbek, áprilistól legfeljebb 25 gramm marihuánát tarthatnak maguknál személyes használatra, otthon legfeljebb 3 tő kendernövényt nevelhetnek, illetve egy lakásban legfeljebb 50 grammot tárolhatnak személyes használatra összesen.

Nyártól kezdve pedig engedélyezik a nem kereskedelmi, közösségi termesztést is. Ennek értelmében legfeljebb 500 felnőtt gyűlhet össze, és egymásnak szállíthatják a füvet, tagonként maximum havi 50 grammot. Karl Lauterbach, a szövetségi egészségügyi miniszter szerint a legalizáció után visszaszorul majd a feketepiac. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

A dekriminalizációnak különböző szintjei vannak

A cikkben arra is kitértek, hogy a dekriminalizálás különböző módokon jelenik meg az említett országokban. Általában azt jelenti, hogy az emberek birtokolhatják vagy használhatják például a marihuánát egy bizonyos mennyiségig. Ha valakinél a megengedettnél nagyobb mennyiséget találnak, azt pénzbírsággal sújthatják.

Blest-Hopely a dekriminalizáció kapcsán is kifejtette a véleményét. mint mondta 

valamennyi kábítószer legalizálása lehetővé tenné, hogy a bűnözés kiszoruljon az ellátási láncból, 

és a felnőttek dönthessenek arról, hogy mit visznek be a szervezetükbe”.

Azonban hozzáfűzte, hogy „óvatosnak kell lenni”. „A pszichedelikus szerek rendkívül erős anyagok. Bármilyen jogszabályi változást a jobb hozzáférés irányába nagyon üdvözölnék. Ennek azonban együtt kell járnia egy olyan oktatással, amely során bárki megismerheti e szerek hatását” – hangsúlyozta a kutató.

Illusztráció. Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Ukrajna is a legalizáció útjára lépett

Emlékezetes, hogy 2024 februárjában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt. Az indoklás szerint azért, hogy lehetőséget adjon a – különösen a háborúból eredő poszttraumás stresszben szenvedő – betegek kiegészítő kezeléséhez.

Ezt is ajánljuk a témában

Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója lapunknak kijelentette: nem fogja beváltani az ukrán és a német marihuána-legalizáció a hozzá fűzött reményeket, 

az egész rendszer ellenőrizhetetlen és életszerűtlen. 

Téglásy megjegyezte, megjegyezte, Németországban a marihuána prevalencia értéke nagyjából 28 százalék, ami a legalizációt követően akár 35 százalékra is nőhet.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az már tudományosan bizonyított tény, hogy a rendszeres marihuána-fogyasztók 15 százaléka drogfüggővé válik, és ezt már a német gazdaság sem fogja elbírni” – szögezte le az Intézet stratégiai igazgatója. 

Majd kitért arra is, hogy mindezt alátámasztja a kanadai legalizáció következményének legfrissebb adata is, amely szerint a fiatalok körében nem nőtt, de nem is csökkent, 

míg a felnőttek és az idősek körében radikálisan emelkedett a kannabisz használatának aránya.

A stratégiai igazgató nemrég az ismert toxikológusnak, Zacher Gábornak is üzent a marihuána legalizálásával és dekriminalizálásával, valamint a kapudrog-elmélettel kapcsolatban. Téglásy Kristóf nyilatkozatában leszögezte: 

a prevenció megerősítése a megoldás, nem a legalizáció”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Téved, aki bármilyen drog legalizálásában társadalmi szintű megküzdést lát”

„Szögezzük le, hogy nincs könnyű és nehéz drog! Kizárólag pszichedelikum van, van amit jobban, van, amit kevésbé ismerünk” – mondta el a Mandinernek Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója.

„Hazánkban drognak azt a szert nevezzük, amely orvosi gyakorlatban nem elérhető, legálisan nem kapható a piacon. Összességében úgy látom, a gyógyászati gyakorlatban történő alkalmazása, ennek elterjedése és legalizálása inkább a szerhez való hozzáállásban okozna rendkívüli károkat” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Hal Melinda azt is leszögezte: „a magyar lakosság nincs felkészülve a marihuána legalizálására semmilyen szinten.”

Majd hozzáfűzte, hogy a felhívások nem érték el az elégséges célt sem, és a prevenció sem hozott kellő eredményeket sem elsődleges, sem másodlagos, sem harmadlagos szinten.

Ezt is ajánljuk a témában

Kanadában nem jött be a kemény drogok dekriminalizációja

2023 januárjában Brit Columbia lett az első kanadai tartomány, ahol a helyi vezetés kérésére elkezdtek egy társadalmi kísérletet: ha felfüggesztik a szigorú drogtörvényt, akkor a fogyasztók nem kényszerülnek rá, hogy illegális úton szerezzék be a kemény drogot, így azt remélték, visszaszorulhat az elképesztően rossz túladagolási és halálozási statisztika,illetve jobb eredmények várhatók attól, ha a problémát nem büntetőjogi, hanem egészségügyi kérdésként kezelik a hatóságok.

A BBC riportja szerint a kanadai kísérlet is felemás eredményeket tud felmutatni az időszakasz egyharmadában, egy évvel az új szabályozás bevezetése után. 

Nem lett kevesebb a túladagolások száma, sőt, egy év alatt 5 százalékkal még nőtt is,

 viszont megnőtt a tudatos szerhasználók száma, akik fogyasztás előtt igénybe veszik az ellenőrző állomások segítségét a szerek kiszűrésében. Van ugyanakkor egy járulékos kár: a közösségi terekben elterjedt a droghasználat, oktatási intézmények, magánlakások közvetlen közelében használják az anyagot a drogosok,és a hatóságok sem tehetnek ez ellen sok mindent.

Ezt is ajánljuk a témában

A helyi lakosok és konzervatív politikusok egyaránt bírálják a helyzetet: a társadalom többsége a szabályozást fenntarthatatlannak érzi, ugyanakkor a drogprevenciós szakemberek figyelmeztetnek: ha újra a tiltás jön, akkor a drogfüggők élethelyzete újra jelentősen romlani fog, ezt az egészségügyi rendszernek kellene kezelnie, nem a politikának.



 

 


 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:50
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­ö­­g­­ö­s­­ ­­l­­á­­n­­­y­­o­­­k­­­ ­v­­­á­r­­n­­a­­­k­ ­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­𝗡
Akitlosz
2024. április 05. 23:19
"De felhasználásukkal enyhíthetik a különféle krónikus fájdalmakat is – derült ki az összeállításból." Egyszerűbb, mint gyógyítani. Nem baj, ha fájdalmaik vannak az embereknek, csak ne jajgassanak! Van ám "értékrend"!
Akitlosz
2024. április 05. 23:15
"A pszichedelikus szerek bizonyítottan segítenek olyan mentális zavarok kezelésében, mint a depresszió vagy a poszttraumás stressz zavar" Persze, mert amíg nincsen magánál, el van varázsolva a drogos, addig sem depressziós. :-) Hanem beleugrik az aszfaltútba, hogy átússza a "folyót". Ráadásul a depressziót is csak addig ússza meg, ameddig hat rá a kábítószer. Utána még depressziósabb lesz, mint előtte volt. A tényleg egészséges taurint meg betiltotta a Fidesz. Egyre nagyobb szemétláda a "szabad világ". :-(
Akitlosz
2024. április 05. 23:09
"A téma eközben Magyarországon alaposan megosztja a közvéleményt. " Dehogy osztja! Hoppá és a gyakornokai nem a közvélemény. Népszavazáson simán le lennének szavazva a drogosok. És nem csak Magyarországon. Nem véletlenül tilos népszavazni a "demokráciákban". Mástól sem retteg jobban a "politikai elit", minthogy a többség döntsön közügyekben és ne csak ők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!