Nyert valamit vagy csomagja érkezett – legyen résen, mert egymást érik az internetes átverések!

2024. március 18. 13:05

Egyre gyakoribbak a Marketplace felületén garázdálkodó szélhámosok, újabb internetes csalássorozat ügye zárult vádemelési javaslattal.

2024. március 18. 13:05
Szabó Péter

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via AFP

***

Sokak igazságérzete hördült fel, amikor fény derült egy újabb, nagy vihart kavart Marketplace-es átverésre. Ahogy arról a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság beszámolt, közel 150 rendbeli csalássorozat ügyét zárták le vádemelési javaslattal a ráckevei rendőrök, amelyben két szélhámos fiatal a könnyű pénzszerzés érdekében használta ki mások jóhiszeműségét az egyik legnépszerűbb közösségi médiafelület piacterén.

A különböző felhasználóneveket alkalmazó csalók a megtévesztett áldozatokkal kizárólag a Facebook üzenetküldő rendszerén keresztül, Messengeren kommunikáltak, telefonon nem lehetett őket elérni. Mint a rendőrség a honlapján írta: jóval áron alul kínálták eladásra a legkülönbözőbb termékeket, de még

alkudozásra is volt lehetőség, így a vevő boldogan utalta a kapott számlaszámra legújabb szerzeménye ellenértékét, majd várt – de hiába.

Az áru nem érkezett meg, futhatott a pénze után.

A két fiatal négy évvel ezelőtt kezdett bele az internetes csalássorozatba, hogy az átverésekből biztosítsák a megélhetésüket. A 2020-ban még csak 16 éves lány és 20 éves barátja exkluzív ruhákat, cipőket, divatos kiegészítőket kínáltak eladásra az online piactéren, illetve márkás táskák, sportcipők, kabátok új tulajdonosát keresték a valóságtól elrugaszkodott hirdetéseikkel.

Az árakat minden esetben vonzóan alacsony szintre lőtték be, adott esetben még engedtek is belőle. Mivel a csali működött, egyre többen dőltek be az átverésnek, közel egymillió forinttal károsítottak meg gyanútlan embereket, a bevételt pedig felélték. A rendőrök 146 csalást kötöttek a nevükhöz.

Vajon sikerül végre elítélni néhány Marketplace-bűnözőt? Újabb internetes csalássorozat ügye zárult vádemelési javaslattal
Fotó: Pixabay

A mai felgyorsult, digitális világunkban a bűnelkövetők is tartják a lépést a technológia fejlődésével. Hol van már a postahivatalokat fosztogató Viszkis-rabló? A pénzéhes csalók már kényelmesen, a monitor mögé bújva szedik áldozataikat. Nem árt nagyon óvatosnak lenni!

Mint arról korábban beszámoltunk, egy szabolcsi nő például közel félezer embert vert át az interneten, a 488 sértett bankszámlájáról pedig 15 millió forintot csalt ki. A módszere neki is hasonló volt: olyan tárgyakat kínált megvásárlásra, amelyekkel valójában nem rendelkezett. A vádirat szerint a nő 2021 decembere és 2023 januárja között, több internetes oldalon álneveket használva folyamatosan hirdetett eladásra különböző használati cikkeket, egyebek mellett játékkonzolokat, kerti játszóteret és fürdődézsát.

Ezt is ajánljuk a témában

Egészen ijesztő, hogy tényleg senki sincs biztonságban, mert a kiberbűnözők már célba vették a cégeket, egyesületeket, civil és egyházi szervezeteket, sőt, az önkormányzatokat is – figyelmeztetnek a hatóságok.

Ahogy arról szintén írtunk: egy békés vármegyei cégtulajdonosnak a számlájáról csaknem 20 millió forintot emeltek le a csalók.

A férfit azzal az ijesztőnek tűnő hírrel hívta fel a banki ügyintézőként bemutatkozó bűnöző, hogy valaki pénzt akar levenni a cég számlájáról, így sürgősen zárolni kell azt.

Ehhez pedig szükség van az ügyfél közreműködésére...

Ezt is ajánljuk a témában

A manapság szinte egyre elterjedtebb adathalászat mellett nem árt gyanúperrel élni a különböző telefonos vagy e-mailes megkeresésekkel kapcsolatban, mert előfordul, hogy a csalók nyereményjátékra vagy futár általi házhoz szállításra hivatkoznak. Az ötletek száma szinte végtelen, így csak a józan eszünkre hallgathatunk: semmiképpen se kattintsunk a gyanús üzenetekre – főleg, ha nem is rendeltünk semmit és nem vettünk részt semmilyen sorsoláson.

Az a szomorú valóság, hogy a csalók gyakorlatilag mindenkire rávetik magukat, aki valamilyen terméket akar eladni, és ha az illető tapasztalatlan vagy először csinál ilyet, akkor könnyen besétálhat a csapdájukba...

Ezt is ajánljuk a témában

Arról a sajnálatos esetről is írtunk, amikor a népszerű színész, Reviczky Gábor vált áldozattá. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt több tízezer forinttal károsították meg internetes csalók, miután rábukkant egy olyan hirdetésre, amelyben egy cég százéves fennállása alkalmából egy 350 ezer forintos horgászorsót mindössze 36 ezer forintért kínált. A csomagot ugyan megkapta, de nem az szerepelt benne, mint amit Reviczky rendelt.

Természetesen a Facebook Marketplace online piacterén számos valódi üzlet köttetik, a hirdetések esetében az eladók és a vevők nagy többsége tisztességesen jár el, de ha gyanút fogunk, nem árt résen lenni, amikor vásárolni támad kedvünk!

Ezt is ajánljuk a témában

Csak óvatosan – egyre elterjedtebbek az internetes csalások
Fotó: Pixabay

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­l­­­á­­­n­y­­o­­­k­ ­v­­­á­­r­­­n­a­­­k­­­ ­­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
auditorium
2024. március 18. 17:54
Nagyon gyakori, hogy hackerek kiüritik a bankszámlát egyre fortélyosabb csalással. Az email-edre vagy sms-en küldenek egy üzenetet a te bankodtól (tudják, melyik bank), a következő szövegekkel: "ismeretlenek a számlájáról átutaltak X összeget", ezért a bank tudni akarja, valóban Ön utalta át ? Kérnek mindenféle adatot, melyet a gyanútlan, főleg idősebbek megadnak. Alig 1O perc múlva a számláját lenullázzák. A bank ilyen esetben nem vállal felelősséget és nem térit semmit. A bankok mindig ismétlik, ők online vagy telefonon SOHA NEM kérnek semmiféle PIN-t és egyéb kényes adatokat. Manapság már nem törnek be a bankokba, hanem hackerek (ügyesek az albánok, románok, irek, délolaszok stb. de minden népnél működnek csalók). A bankautomatákat is egyre ritkábban robbantják (ez a kelet-európaiak specialitása szokott lenni), inkább online nullázák le a számlát. VORSICHT, ATTENZIONE, ATTENTION, csalók.
2024. március 18. 16:52 Szerkesztve
Vettem az amazonnál gyógyszert. Kártyával fizettem, ki is szállították. A kártyás tranzakcióknál sms-t szokott küldeni a bank, a számot be kel adni egy ablakba, és ezzel rendben van. Ez esetben azonban nem jött sms, az amazon viszont azt mondta, rendben a fizetés. Kb. egy hónap múlva jött egy email az amazontól, hogy vissza kell igazolni a fizetést, egy képen ott volt a múltkor rendelt gyógyszer, amire állítólag előfizettem, klikkeljek ide. Ideklikkeltem, itt az állt, adjam be az sms-ben kapott számot. Tényleg kaptam egy számot sms-en, beadtam, azt válaszolta, minden rendben. Pár nappal ezután berezeltem, hátha valamiféle átverés, de nem vont le senki semmit az egyetlen rendben levő levonáson kívül a kártyámról. Ami máig zavar, hogy miért nem írta az amazon: "múltkor elfelejtettük kérni az sms számot, most kérlek add be", és ehelyett miért hadovált valami előfizetésről. Mindegy, fő hogy nem rabolt ki valaki.
Ehetős Odó
2024. március 18. 14:29
Bazmeg, mandi, nem bírtok egy olyan IT-st találni, aki megbirkózik szexikitti összes darabjának a kiirtásával? Kurvára égő már ez rátok nézve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!