Igyekeznie kell az ellenzéknek, ha nem akar súlyos vereséget szenvedni az EP-választáson – elemző a Mandinernek

2024. január 26. 13:38

Nagy Attila Tibor elmondta, mi lehet az oka annak, hogy a Fidesz vesztett a népszerűségéből, mégsem tud ebből profitálni az ellenzék.

2024. január 26. 13:38
null
Bokor Gábor

Pénteken reggel jelent meg a Republikon Intézet legfrissebb kutatása, ami többek között azt mutatta ki, hogy öt hónappal az EP- és az önkormányzati választások előtt

hatalmas lemaradásban van az ellenzék a Fidesszel szemben.

A közvélemény-kutatás rámutatott arra is, hogy a választókorúak 34 százaléka tartja magát bizonytalannak, az elemzés szerint a választási kampány nagy kérdése, a pártok mennyire tudják majd őket aktivizálni. 

Korábban a Nézőpont Intézet és több más kutatócég, illetve a napokban a Medián is hasonló, a kormánypártok jelentős előnyét mutató elemzéseket tett közzé.

Ezt is ajánljuk a témában

A legfrissebb felmérés szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) hibahatáron belüli eredménnyel a pártválasztók körében már népszerűbb, mint a Momentum. A Telex megjegyzi, Donáth Annának komoly kihívás lesz, hogy népszerűbbé tegye a pártot, amennyiben meg akarják tartani a két EP-képviselői helyüket. A párt támogatottsága a teljes népesség körében 5 százalékon van.

Így látja az elemző

A Republikon közvélemény-kutatásával kapcsolatban megkerestük Nagy Attila Tibort, aki lapunknak elmondta, bár csökkent a legnagyobb kormánypárt támogatottsága, azonban ez a 300 ezerrel kevesebb szavazó nem szignifikáns csökkenés ahhoz a 2,8 millióhoz képest, amelyik 2022-ben a Fidesz-KDNP-re szavazott. A szakember állítása szerint ezek a Fidesztől elpártolt emberek most a bizonytalanok és a nem szavazók táborába kerültek át. 

A Kutyapárt testesíti meg azoknak az ellenzéki szavazóknak a frusztráltságát és csalódottságát, akik kiábrándultak a jelenlegi ellenzéki pártokból”

– fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy Attila Tibor a Mandinernek elmondta, az MKKP erősödése azóta töretlen, hogy az ellenzéki összefogás két éve súlyos vereséget szenvedett. A politikai elemző kiemelte, látszik azért, hogy a viccpárt nem tud nagyon erőteljesen és gyorsan növekedni. 

Szinte kizárólag fővárosi és nagyvárosi szavazói vannak”

– jegyezte meg. 

Arra a kérdésünkre, vajon milyen jövőképet fest a mostani kutatás eredménye az ellenzéki pártoknak a közelgő EP- és önkormányzati választások előtt, Nagy Attila Tibor lapunknak elmondta, a baloldalnak igyekeznie kell, ha nem akarnak súlyos vereséget szenvedni. A szakértő figyelmeztette a baloldali pártokat: amennyiben nem indulnak közös listán, mindenki külön méretteti meg magát, és még a Párbeszédnek sem sikerül csatlakoznia egy erősebb párthoz, akkor akár 10-15 százaléknyi szavazat is elveszhet az ellenzéki oldalon, mivel most több induló is lesz. Példaként említette Vona Gábor új pártját, Jakab Péter mozgalmát és Szanyi Tibort, de Mesterházy Attilát is, akik szintén indulnak, külön-külön formációkkal. 

Nagy Attila Tibor szerint a nagyobb ellenzéki pártok abban érdekeltek, hogy végre legyen egy tisztítótűz, egy nagymintás valódi közvélemény-kutatásból derüljön ki, mely pártok azok, amelyek nem rendelkeznek valós társadalmi támogatottsággal. 

Ezért nem várható közös ellenzéki lista az EP-választásokon”

– mondta a Mandinernek az elemző. 

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. január 26. 18:27
Gyönyörű egy csapat. :-))))))))
zakar zoltán béla
2024. január 26. 17:50
NAT a Covid árva
llnnhegyi
2024. január 26. 17:13
Ninini! A történelem szemétdombjára!-:))
llnnhegyi
2024. január 26. 17:11
Nagy Attila Tibor politológus . Évek óta mondja tanácsait a libbcsikommcsi oldalnak. Jól láthatóak az eredménye! Szófosógép!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!