Fel kell készülnünk a legrosszabbra: a szemünk láttára alakulhat át Magyarország éghajlata

2024. január 15. 10:48

A globális felmelegedés jelei hazánkban is egyre nyilvánvalóbban megmutatkoznak. Az is kiderült, hogy közepes korrelációt találtak a kutatók az El Niño és Közép-Európa csapadékellátottsága között.

2024. január 15. 10:48
Bárdos Tamás

Júliusban a Meteorológiai Világszervezet (WMO) hivatalosan is megerősítette az El Niño időjárási jelenség visszatérését. Az ember okozta szén-dioxid-kibocsátásból eredő globális felmelegedés mellett a szakértők szerint ez a jelenség egyfajta „dupla csapást” fog okozni – derült ki az Euronews cikkéből.

Ezt is ajánljuk a témában

Jönnek El Niño-évek?

Általában az El Niño jelenség hatásai jellemzően 9 és 12 hónap között tartanak, de akár évekig is megmutatkozhatnak. Az eddigi megfigyelések alapján november és január között érik el csúcspontjukat. A tudósok nem igazán tudják, hogy ez pontosan miért van így, és még sokat kell tanulnunk ezekről az időjárási mintákról, amelyek a Csendes-óceánon trópusi ciklonokat okoznak és növelik az esőzések és árvizek kockázatát Amerika egyes részein is.

Az „El Niño-évek általában enyhe, csapadékos télkezdetet és hideg, száraz télvéget hoznak Észak-Európa nagy részén” – állítja Adam Scaife professzor, a brit meteorológiai hivatal (MET) tudósa. Meglátása szerint azonban Dél-Európában összességében csapadékosabb körülményeket hozhat. 

Azt azonban fontos nyomatékosítani, hogy az El Niño csak egy, az európai időjárási mintákat befolyásoló számos hatás közül.

A globális felmelegedés eddigi tendenciáit figyelembe véve a meteorológusok úgy vélik, hogy 2024 újabb rekordmeleg év lehet,

így már szinte senkit sem lepne meg, ha megdőlne a tavalyi melegrekord. „Biztosak vagyunk abban, hogy az El Niño hatásai egyre erősebbek lesznek, ahogy az éghajlat melegszik” – szögezte le Adam Scaife professzor.

Átalakuló magyar időjárás – mi várhat ránk az előttünk álló években?

Több tanulmányban is foglalkoztak már az El Niño nevű klimatológiai jelenség esetleges magyarországi hatásaival. Litkei Máté például arra hívta fel a figyelmet, hogy közepes korrelációt találtak a kutatók az El Niño és Közép-Európa csapadékellátottsága között.

A globális felmelegedéssel kapcsolatban Dr. Samantha Burgess, az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának igazgatóhelyettese pedig arra mutatott rá, hogy Európa kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a globális átlag.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrégiben tette közzé a hőmérséklet-változásra vonatkozó statisztikákat, amelyek lehetővé teszik az európai országok közötti trendek összehasonlítását. Kiindulópontként az 1951-1980 között mért átlaghőmérsékletet szabták meg.

Magyarországgal kapcsolatban elmondható, hogy 2,14 Celsius-fokos melegedést állapítottak meg a bázisátlaghoz képest. A csapadék és a hőmérséklet adatok együttes felhasználásával Péczely György klimatológus megalkotta Magyarország éghajlati körzeteit – erről részletes tájékoztatást nyújt az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Ezen tájékoztatásban az elmúlt évtizedekben megmutatkozó éghajlati változásokat térképre vetítve mutatják be.

Térképen keresztül lehet a legjobban érzékeltetni az átalakuló magyar időjárást.

A térképek alapján érdekes következtetéseket lehet levonni, többek között azt, hogy a rendszerváltást megelőző három évtizedben hazánk legnagyobb része a mérsékelten meleg – száraz klímatartományba tartozott, ezzel szemben az 1991-2020-as évekre a meleg – száraz kategória vált uralkodóvá. Azt is érdemes kiemelni átható adatok kapcsán, hogy a korábbi években még több helyen előfordultak mérsékelten hűvös, illetve hűvös kategóriák, viszont ezek a legutóbbi évtizedekre csak a magasan fekvő területekre húzódtak vissza. Külön érdekesség, hogy a Bükk-fennsík az egyetlen, ahol hűvös – nedves éghajlati viszonyok uralkodnak.

Mennyire fog érvényesülni a mediterrán hatás Magyarországon?

Az Európai Környezetvédelmi Hivatal jelentése szerint a klímaváltozás miatt akár mediterrán időjárás is kialakulhat Magyarországon, amely rendszeres aszály veszélyével fenyeget az ország déli részén

– erre többek között Dr. Balogh Jeremiás Máté kutató mutatott rá. A változásra azért sem árt felhívni a figyelmet, mert Magyarország a nedves óceáni, illetve a száraz mediterrán klímaövek határán fekszik. Emiatt nálunk már egy kisebb mértékű éghajlatváltozásnak is jelentősebb következményei lehetnek más területekhez képest.

Térképen keresztül lehet a legjobban érzékeltetni az átalakuló magyar időjárást.

A Klímapolitikai Intézet hasábjain megjelent írás arra is kitért, hogy Magyarországon az elmúlt 50 év átlagában a csapadékmennyiség 10-15 százalékkal csökkent. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az évi átlagos csapadékmennyiség 720 milliméterről 640 milliméterre esett vissza.

Dr. Balogh Jeremiás Máté arra a szörnyű tényre is felhívta a figyelmet, hogy az előrejelzések szerint 2050-re Magyarország félsivatagossá válhat.

Nem lesz könnyű felkészülni a klímaváltozásra

2022-ben mindenki átélhette, hogy milyen sok problémát okozott az aszály. Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy az Alföld jelenleg is az egyik legszárazabb területe Magyarországnak, a jövőben pedig ez a jelenség erősödni fog, amely a hazai mezőgazdaság jelentős átalakulását fogja eredményezni.

Nőni fog ugyanakkor a csapadékintenzitás, vagyis egyre gyakrabban szembesülhetünk a néhány óra alatt leeső óriási mennyiségű csapadékkal, amely a villámárvizek veszélyét hordozza magában. A kutató szerint az lehet a megoldás, hogy az aszályos régiókból a szántóföldi művelést a csapadékosabb helyekre kell majd áthelyezni, például az Alföldről a Kisalföldre vagy a Dunántúl síkvidékeire.

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: CFOTO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. január 31. 13:57
robag7 Hova tegyék ? Akkor az lesz a baj, hogy elönti Boglárlellét..
survivor
2024. január 31. 13:57
Gullwing A 70-es évek végén megmondták , olyan éghajlat lesz , mint Bulgáriában...
survivor
2024. január 31. 13:54
Gondoljuk meg, hogy az első évezred körül évtizedekben Grönland déli része lakható volt. Viking meleg periódus: Grönlandon állattenyésztés volt...
survivor
2024. január 31. 13:51
Víztározók... Bős-Nagymaros, ugye kéne ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!