A gyermekvédelmi népszavazás ellen is hergelt az Amnesty-vezér, akinek testvérével szemben költségvetési csalás gyanúja miatt folyik büntetőeljárás

2023. december 04. 09:14

A lebukott számlagyáros testvére élen járt Magyarország lejáratásában.

2023. december 04. 09:14

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvérét tartóztathatták le november végén. Vagyis Vig Mór lehet az a praxisától eltiltott ügyvéd, akivel szemben üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt folyik büntetőeljárás. De megírtuk azt is, hogy

a lebukott számlagyáros testvére élen járt Magyarország lejáratásában, Vig Dávid neve ugyanis már jó ideje ismert a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek berkeiben.

Erről itt olvashat bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

A gyermekvédelmi népszavazás ellen is hergelt az Amnesty-vezér

A Magyar Nemzet hétfői cikkében ugyanakkor rámutatott arra is: Vig Dávid is „gőzerővel beszállt” a hazánk lejáratását szolgáló kampányba, amelynek során LMBTQ-szervezetek megtámadták a gyermekvédelmi népszavazást.

Mint a lap felidézi: „2022 januárjában az Amnesty, illetve több LMBTQ-szervezet (köztük az ellenkampány másik főszervezője, a Háttér Társaság) közös közleményt adott ki, amelyben arra buzdítottak, hogy az emberek szavazzanak érvénytelenül a gyermekvédelmi népszavazáson”. Meglátásuk szerint ugyanis a referendumban megfogalmazott kérdések „sértették az LMBTQ-emberek méltóságát”.

A kampányba Vig Dávid is gőzerővel beszállt és úgy nyilatkozott, hogy „érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni”

– mutatott rá a Magyar Nemzet.

„A közös közlemény persze nem előzmény nélküli, hiszen a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, továbbá a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvény megváltoztatása után az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Budapest Pride, a Prizma Közösség, a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság tüntetett a Kossuth téren” – idézik fel.

Ezt is ajánljuk a témában

Büntetés és díj a hergelésért

A népszavazáson egyébként „a szavazók 42 százaléka részt vett, és 3,6-3,7 millió ember szavazott érvényesen a gyermekek védelme mellett, ami elsöprő többséget jelentett. Vig Dávidéknak ugyanakkor sikerült szabotálniuk a referendum érvényességét” – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Mint a portál rámutat: „az ellenkampány után pár nappal

a Nemzeti Választási Bizottság hárommillió forintos bírságot szabott ki az Amnesty International Magyarországra”,

és több más álcivil szervezet is bírságot kapott, amiért „érvénytelen szavazásra buzdítottak az április 3-i gyermekvédelmi népszavazáson”.

A bizottság indoklása szerint „az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”. Ezért a testület szerint így az érvénytelen szavazásra buzdítás visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül.

„Vig Dávidék a büntetés kapcsán az akciójuk elleni bosszúhadjáratról kezdtek beszélni”, ugyanakkor az Amnesty-vezér szervezete „érvénytelen kérdésre érvénytelen válasz” elnevezésű kampányát beválasztották „a múlt esztendő legjobb civil kezdeményezései közé”. A referendum érvényességét szabotáló akció ugyanis a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány versenyében kategóriájának győztese lett, a Legnagyobb hatású projektért járó „civil” díjat szerezte meg – mutat rá a Magyar Nemzet.

Valamint hozzáteszik azt is, hogy az Amnesty saját beszámolójából többek között kiderült az is: „rendkívül büszkék arra, hogy a népszavazás megfúrásáról készült film elnyerte a Berlin Indie Film Festival Legjobb Dokumentumfilm díját”, valamint „legfontosabb sikerként tekintenek arra is, hogy a gyermekvédelmi törvényt az Európai Unió Bíróságán támadta meg az Európai Bizottság” – írja a lap.

A Magyar Nemzet teljes cikkét a témában itt olvashatja.

***

Nyitóképen:  Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója a Széll Kálmán téren 2018. december 10-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

***

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. december 04. 11:20
Semmilyen gyanú nem merült fel ellene. Mi ez a szarhabarás?
Gullwing
2023. december 04. 10:08
Miért csodálkozunk azon ha a patkányok párban járnak? 😁
RasPutin
2023. december 04. 09:28
Ez a gyermekvédelmi törvény eredeti beadott törvénymódosítása. https://www.parlament.hu/irom41/16365/16365.pdf Tessék összehasonlítani a véglegessel. Csak mondom ezt a változatot az ellenzék teljes mellszélességben támogatta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!