Elemző: Budapest már sem politikailag, sem jogilag nem olyan erős, mint Demszky idejében volt

2023. szeptember 05. 17:02

Nagy Attila Tibor szerint a Demszky által leírt politikai ellenállást jóval nehezebb megszervezni, mint lehetett 1998 és 2002 között.

2023. szeptember 05. 17:02
null
Bokor Gábor

Demszky Gábor interjút adott az MSZP-közeli HírKlikknek, amelyben azon kívül, hogy burkoltan kritizálta Karácsony Gergelyt, megfeddte és valamelyest ki is oktatta az ellenzéket, amiért nem fogadják meg tanácsait, miközben az ő vársosvezetése alatt sikerült az MSZP-nek 2002-ben országgyűlési választást nyernie. 

„Ez az a pozíció, amit nem kell elmagyarázni sehol a világon”

Az ex-politikus szerint a budapesti főpolgármester nem csak Budapest főpolgármestere, ugyanis a főváros vezetője a legnagyobb legitimitással rendelkező magyar politikus, hiszen közvetlenül választja meg a csaknem kétmillió polgárt számláló fővároson belül több százezer állampolgár. „Ez a legnagyobb választókörzet. És ez az a pozíció, amit nem kell elmagyarázni sehol a világon, mert értik, hogy mit jelent” – fogalmazott Demszky. A volt városvezető megjegyezte azt is, hogy nemcsak az országban fontos pozíció ez, hanem azon kívül, a nemzetközi közéletben.

Demszky úgy szúrt oda az idegen nyelvekkel hadilábon álló Karácsony Gergelynek, hogy annak idején ő 30-40 százalékában angolul vagy németül beszélt

főpolgármesterként. 

Szerinte annak is köszönhető, hogy a 21 éve sikerült leváltani a Fideszt, hogy ő személyesen rendszeresen járt Brüsszelbe, konferenciákon vett részt és előadást tartott például az ENSZ-ben is. 

Összességében tehát megemeltem ezt a pozíciót a nemzetközi közéletben, és így tényezővé váltam”

– közölte, majd hozzátette: Budapest félelmetesen erőssé vált polgármestersége alatt.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demszky Gábor

Hír Klikk

Idézőjel

Van egy tiszta, korrupciómentes főváros, amelyet ez a rezsim minden áron tönkre akar tenni. Interjú

Azóta azért elég sok idő eltelt

Nagy Attila Tibor a Mandiner megkeresésére elemezte a Demszky-interjút, a szakértő szerint a volt főpolgármester abból indul ki, hogy ő sikerrel küzdött Orbán Viktorral szemben, arról azonban nem sok szó esik, hogy azóta sok idő eltelt, ráadásul nagy mértékben megváltoztak a körülmények. 

Ma már Budapest politikailag, jogilag meg pláne nem annyira erős, mint volt 1998 és 2002 között Demszky idejében”

– jegyezte meg a politikai elemző. Nagy Attila Tibor szerint az elmúlt 13 évben számos hatáskörtől megfosztották az önkormányzatokat, mára az önkormányzati alrendszer is jóval kisebb, mint volt Demszky idejében.

„A Demszky által leírt politikai ellenállást, így jóval nehezebb megszervezni, mint lehetett 1998 és 2002 között” – mutatott rá a szakértő, aki szerint a volt főpolgármesternek abban viszont igaza van, hogy az ellenzék jelenleg rengeteg részre van osztva és az interjújában, valamint Facebook-posztjában érez Demszky részéről egy olyasfajta utalást, hogy „korábban ő ezt jobban csinálta és utódai satnyábbak, mint ő volt főpolgármesterként”. 

Vannak az interjúban finom egyéb odaszúrások is, hogy ő beszélt angolul és németül, Karácsony Gergelytől lehet tudni, hogy nem az angol nyelv a legnagyobb erőssége”

– közölte.

Az elemző kitért arra is: abban egyetért Demszkyvel, hogy ő sem érti, hogy az ellenzéki önkormányzatok miért nem hoztak létre egy alternatív sajtó-, illetve tévéhálózatot, hiszen a városi önkormányzatok önálló tévécsatornával, helyi tévécsatornával, nem egyszer rádióval, ingyenes, nyomtatott újsággal rendelkeznek, és ezeket elfelejtették. 

Bár volt erre való kezdeményezés, a politikai elemző szerint ez azért halt el, mert az ellenzéki önkormányzatokat különböző pártok képviselői irányítják, azaz ezek a tömörülések nemcsak a Fidesszel, hanem egymással is rivalizálnak.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. szeptember 20. 10:01
Demszky valóban többszörös főpolgármester volt. Előnyös külseje, gyönge ellenjelöltjei miatt. Sorozatos leszereplései, sokszoros válása, horvátországi villája, stb. sem számított. Marxistából lett őfelsége "szamizdatos" ellenfele. A komcsik jóelőre tudatosan építgették. A gyönge jellemű teszetosza, karakter nélküli Karácsonynál semmivel sem elfogadhatóbb. Ennyi.
Mich99
2023. szeptember 07. 14:46
Demszkyt a CIA őrzi egy pincében, a többi politikai zombi között.
Mich99
2023. szeptember 07. 14:42
Szarban van a Moslék: már Demszkyt is visszasírják...
iimre
2023. szeptember 06. 01:32
"pesti051 szeptember 05. 17:48 »Támogatom a választások bojkottját is.«, írja Demszky. Helyes, beszélje rá az ellenzéki szavazókat, ne menjenek el választani, így garantált lesz a négyötöd." Ugyan már, tök mindegy, mit csinálnak, hiszen a nemzeti kormány abszolút többséget jelentő 2/3-os győzelme úgy is megvan 2010 óta, hogy az ellenzékiek elmennek szavazni… :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!