Tíz éve helyezték örök nyugalomra Orbán Viktor legnagyobb politikai ellenfelét: Horn Gyulát

2023. július 08. 11:41

„Az önmagát túlélt, szívós szoci világ álneve Horn Gyula volt” – vélekedett egy korábbi interjúban Orbán, aki Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökök mellett foglalt helyet a temetésen.

2023. július 08. 11:41
Orbán Viktor Horn Gyula temetésén
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Július 8-án, ma tíz évvel ezelőtt temették el a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Horn Gyula néhai kommunista külügyminisztert, kormányfőt, az MSZP egykori első emberét, a korábbi Szocialista Internacionálé alelnökét. A koporsót a 15-ös parcellában ravatalozták fel.

*

Horn. Ő volt a legnehezebb. Isten nyugosztalja! Az önmagát túlélt, szívós szoci világ álneve Horn Gyula volt

reagált a 888.hu azon kérdésére Orbán Viktor kormányfő, hogy ki volt addigi legkeményebb politikai ellenfele. – Megtestesítette mindazt, amit le akartunk győzni, magunk mögött akartunk hagyni. Horn komoly ellenfél volt, dacára annak, hogy őt végül legyőztem. Ez olyan bravúr volt, mint ahogy a tizennégy éves Egerszegi Krisztina csusszant be elsőként a két debella NDK-s úszónő között.”

Horn oly annyira ellentmondásos figurája a magyar történelemnek, a közéletnek, hogy jelenleg is zajlik egy hozzá kapcsolódó ügy a Fővárosi Törvényszéken: lehet-e közterületet, valamint önkormányzati tulajdonban lévő közintézményt elnevezni egy olyan politikusról, „aki részt vett a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában”.

Ezt is ajánljuk a témában

Értelmezhetetlen rendszerváltoztatás – a Horn-ügy

A Horn Gyula sétány körül kialakult polémia egyébként kicsiben, de rávilágít a ’89-90-es folyamatok (!) értelmezhetetlenségére: a baloldali, liberális többségű Fővárosi Közgyűlés szerint semmi gond nincs azzal, hogy a kétségtelenül pufajkás múlttal bíró néhai politikusról közterületet neveznek el a tizenharmadik kerületben.

Ezt viszont vitatja Budapest Főváros Kormányhivatala: törvényességi felhívást intéztek Karácsony Gergelyék felé, lobogtatva hozzá egy akadémiai állásfoglalást is, amely ugyan nem egy konkrét ügyben hozott határozat, hanem egy gondolatkísérleté, amiben a Magyar Nemzet munkatársa egy civil szervezetet próbált elnevezni Hornról, azonban ez esetben az MTA szakvéleménye miatt megakadt a folyamat.

A fővárosban nincs erről szó, hiszen vitatják, hogy akadémiai állásfoglalást kellett volna kérniük. Álláspontjuk szerint erről egyedül ők dönthetnek, akadémiai állásfoglalásra pedig nincs szükség. Karácsonyék tehát már kétszer is elutasították a kormányhivatal törvényességi felhívását – azaz nem tervezik átnevezni a közterületet.

Pont az ügy végére csakis a bíróságon kerülhet sor, ugyanakkor a Fővárosi Törvényszék nem kérheti ki az MTA véleményét a főváros helyett. De talán e nélkül is születhet döntés.

 

Az MSZP július ötödikén, a szocialista miniszterelnök 91. születésnapján közölte: több mint tízezren írták alá a Horn Gyula sétány melletti kiállásként szolgáló aláírásgyűjtést.

 

Horn Gyula temetése
Orbán Viktor, Áder János, Ujhelyi István, Martonyi János; valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Hans-Dietrich Genscher, Martin Schulz, Mesterházy Attila, Katona Béla, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter és Boross Péter volt kormányfők Horn Gyula néhai magyar miniszterelnök temetésén a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2013. július 8-án. Horn Gyula életének 81. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el június 19-én.
Forrás: MTI Fotó: Beliczay László

Tiszteletadás: történelmi temetés és nyugati renomé

Horn Gyula életének 81. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el 2013. június 19-én. Állami, katonai tiszteletadás mellett tartandó temetésére épp tíz éve került sor. Ritka, mondhatni történelmi pillanat volt, amikor egy eseményen

egymás mellett ült Áder János akkori köztársasági elnök, Orbán Viktor jelenlegi, valamint Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök.

Németh Miklós dugóba keveredett, ezért lekéste a megemlékezést. De ott volt Schmitt Pál és Sólyom László korábbi államfő is, illetve a Horn-kormány egykori miniszterei, köztük Kuncze Gábor és Bokros Lajos. A díszvendégek között foglalt helyet a diplomáciai testületek képviselői mellett Martin Schulz, az EP akkori szocialista elnöke és Hans-Dietrich Genscher korábbi német külügyminiszter.

A búcsúztatáson Hornról Katona Béla, egykori minisztere, az Országgyűlés volt elnöke emlékezett meg. Katona beszélt a politikus vállaltan proli gyökereiről, nehéz gyerekkoráról, és az 1956-ban meghozott rossz döntéséről, amivel azonban  –állítása szerint – Horn képes volt szembenézni.

Az Index.hu akkori tudósítása szerint Katona fájlalta, hogy a sok nemzetközi elismerés ellenére itthon nem méltányolták eléggé Horn Gyula érdemeit, „a bánáti bazsarózsák barátja Horger Antalként megtagadta tőle a kitüntetést”. (Azaz Gyurcsány 2007-ben állami kitüntetésre terjesztette fel az akkor 75 éves Hornt, de Sólyom László köztársasági elnök ezt a politikus 56'-os tevékenysége miatt nem támogatta.) Ezután Kulka János Füst Milán Este van című versét szavalta el, majd a díszvendégek rótták le kegyeletüket. Köztük Orbán, akit többen kipfujoltak. Emiatt miatt később Baja Ferenc volt szocialista miniszter kért bocsánatot.

Érdekesség, hogy amikor a miniszterelnök legidősebb lánya, Orbán Ráhel interjút adott a Mandiner.hu-nak, ugyancsak szóba került Horn személye. Mint mondta: „A történelem és a politika napi szinten téma nálunk, de ez nem a pártpolitikát jelenti. A szüleink számára mindig fontos volt a múlt és a jelen tisztelete is.

 

Horn Gyulát például Horn Gyula bácsinak kellett hívnunk. A tisztelet nálunk nem politikai identitás kérdése.”

 

A néhai szocialista kormányfőnek főképp Nyugaton, azon belül is a német politikai elit körében magas a renoméja az újraegyesítésben játszott szerepéért, a vasfüggöny „állítólagos” lebontása miatt. (1989. június 27-én Alois Mock osztrák külügyminiszterrel együtt a tévé nyilvánossága előtt jelképesen vágta át a már előző hónapokban felszámolt műszaki határzár médiacélra meghagyott mintegy tízméteres maradványát.)

Amikor Horn szobrot kapott az Európai Parlament (EP) épületében – ezt megelőzően az egyik üléstermet már elnevezték róla –, az avatáson Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) akkori elnöke úgy fogalmazott: „Horn Gyula nagy ember, nagy magyar, nagy európai volt, legyenek rá büszkék a magyarok.”

Szerinte a politikus „meggyőződésből cselekedett, bátor volt, mert kockázatot vállalni”, majd a portálunk beszámolója szerint hozzátette: „ő szocialista volt, én kereszténydemokrata vagyok. Időnként ezt tréfálkozva megemlítettük egymásnak, de aztán felismertük, hogy bár eltérő vércsoportba tartozunk, ez a lényeget illetően nem jelent különbséget”.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar vasfüggöny – a határzár és áldozatai

Még mindig keveset ismerünk a vasfüggönyt illegálisan átlépni igyekvők személyes történeteiből. Ilyen történet például egy énekesnő és egy focista tragikus szökési kísérlete – az újpesti játékost koncepciós perbe fogták, majd kivégezték. Milyen volt, hogyan működött, hogyan változott a vasfüggöny 25 éve megszüntetett magyar szakasza, melyhez a „vasfüggöny utolsó áldozatának” szomorú története is kapcsolódik?

 

 

Nyitókép forrása: MTI / Máthé Zoltán

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. július 09. 13:51
Horn legalább a maga nemében volt valaki. De Gyurcsány a "maga nemében" is egy ócska, áruló, egy lúzer szélhámos, aki mindent annak köszönhet, hogy beházasodott a pokol egyik bugyrába.
Palatin
2023. július 09. 13:42
Érdemes lenne megtudni, hogy hány léhütö él ma Magyarországon Orbánból. Sok ezren, az sejthetö. Abból élnek, hogy lúzer közönségüknek, akiket az irigység éltet, közvetítik, hogy Orbán mit ebédelt, hol, kivel és mennyiért, mennyi zsebpénzt kap, milyen zokni van rajta stb. Abból hogy oktalanul rosszindulatúan, ócska iróniával kritizálgatják, félremagyarázzák, mocskolják minden tettét, amit ö tiszta lelkiismerettel a legjobb tudása szerint az ország érdekeiért tesz. De ezeknek a pofáznokoknak, firkászoknak, "influenszereknek".. bruhahaha..., és egyéb csodabogaraknak amúgy teljesen mindegy, hogy Orbán mit csinál, - mert szakmailag fel sem tudják fogni, hogy minek mi a jelentösége, fogalmuk sincs róla, hogyan néz ki a teljes kép. Az ö feladatuk Orbán, a Fidesz és a kormány rágalmazása, bemocskolása, amivel, - mint "küldetéssel" -, természetesen jó bolsevik módjára gondolkodás és morális aggályok nélkül teljesen azonosulni is tudnak, mert erre szerzödtek a globális hatalom nagykutyáinál.
Palatin
2023. július 09. 13:33
Orbán többi ellenlábasának is ez lesz a sorsa. Gyurcsányról még egy nyilvános WC se lesz elnevezve, se Pápán, se máshol. De az ellen nem lenne kifogásom, hogy egy afrikában felfedeztt különleges sivatagi gilisztafajtát (televényférget) róla nevezzenek el. Az harmonizálna az életpályájával. Gyurcsánynak csak múltja van, az is egy komplett gyalázat. Úgy elképzelem magam elött, hogy majd egyszer úgy 50-60-70 év múlva Pápán egy rozsdarágta, többszörösen horpadt pléhtábla függ majd a szélben tanácstalanul himbálózva, szivszaggatóan nyekeregve Gyurcsány szülöházának döledezö kapuján, ahol a madár se röpdös, magasan fennt, nehogy a kóborkutyák bepiszkítsák... Felirata, - amit csak rozsdátlanítás után lehet kisilabizálni -, így szól: "VITTE HA HOZZÁFÉRT MINDENKI ELÖTT, DE MI KÖVETTÜK" (áhítattal Gyöngyösi Jakab, a megboldogult "Júdás" Marci bácsi és a Parizeres Péter bácsi közös unokája, utolsó jobbikos)
august
2023. július 09. 10:48
Erről a cikkről az jutott eszembe, milyen egyszerű ma a magyar médiamunkások dolga, ha világpolitikáról írnak, akkor legyen az bárki, az Orbán ellenlábasa, barátja, kritikusa, vagy haverja, netán politikájának követője. Ha a magyar gazdaságról, akkor Orbán barátja, vagy a barátjának üzlettársa, annak szomszédja, unokatestvére, rokona, lakásszomszédja, netán az üzlettársának a konkurenciája. Ezzel az egyszerű meghatározással bármi történik a vikágban ezekkel az egyszerű eszközökkel lehet hírtadni róluk. Vagyis az egész világ Orbán Viktorhoz képest működik, vagy sem. Nem nagyon van olyan, legyen az koncert, vagy a világ másik felén megbukott kormány, aminek a híradásában nem szerepel Orbán Viktor. Szerintem a dollármédiába ezt külön díjazhatják, mert más magyarázat nem nagyon van rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!