Hamarosan eldől a státusztörvény sorsa az Országgyűlésben – a tiltakozók tüntetésre készülnek

2023. július 03. 16:45

A héten a 2024-es költségvetésről is döntés várható a parlamentben.

2023. július 03. 16:45
null

Háromnapos ülést tart a parlament július első hetében, a képviselők az elfogadott napirend szerint kilenc törvényjavaslatról döntenek majd, továbbá megválasztják az Alkotmánybíróság új tagjait, Haszonicsné Ádám Máriát, Lomnici Zoltánt, Patyi Andrást és Varga Rékát. Esküt tehet az Orbán-kormány két új minisztere is, Tuzson Bence igazságügyi és Bóka János európai uniós ügyekért felelős tárcavezető.

Mikor szavaz a parlament a státusztörvényről?

A legnagyobb várakozás a törvényjavaslatok közül a pedagógusok új életpályájáról szóló előterjesztést övezi. A státusztörvény néven elhíresült, kétharmados támogatást igénylő jogszabályjavaslatról kedden szavaz a parlament. Az életpályatörvény új kereteket között szabályozná a tanárok munkaviszonyait.

A jövőben megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezetne be a pedagógusoknak.

A tanítási órák száma heti fix 24 óra lenne.

Az új szabályok miatt régóta tiltakozó Egységes Diákfront és az aHang keddre ismét tüntetést szervez, mint a közösségi médiában írják, a „bosszútörvény” szavazásának napján egész nap, reggel fél nyolctól este kilenc óráig kint lesznek a Kossuth Lajos téren.

Miről várható még döntés?

A státusztörvény mellett kedden tartják a Lázár János építési és közlekedési miniszter által beterjesztett, az állami építési beruházások rendjét újraszabályozó törvényjavaslat zárószavazását is. Határozathozatal várható továbbá a PB-gáz-palackok hatósági árát kivezető előterjesztésről, a termőföld települési adóval való megsarcolásának tilalmáról, a távszerencsejáték részletszabályairól, a légitársaságok extraprofitadójának törvényi átültetéséről, a 2024-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatról, valamint a nemzetiségi törvény módosításáról is.

A 2024-es költségvetés elfogadása

A jövő évi büdzsé zárószavazását péntekre tervezik. A költségvetési törvény az államháztartás központi alrendszerének 2024-es kiadási főösszegét 40 700 milliárd, a bevételi főösszegét 38 200 milliárd forintban, a hiányát pedig 2500 milliárd forintban állapítja meg. A jogszabály szerint az államadósság-mutató 2024. december 31-ére tervezett értéke 66,7 százalék.

A következő esztendőre szóló büdzsé is jelentős összeget szán rezsi- és honvédelemre.

A rezsivédelmi alapot 1340, a honvédelmit 1309 milliárd forintosra tervezi a kormány, amiből arra lehet következtetni, hogy kalkulációi szerint jövőre is számítani kell energetikai-geopolitikai kihívásokra.

Utolsónak a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását hagyhatja a Ház, ami a Bóka János vezetésével felálló új tárca, az EU-ügyi minisztérium miatt szükséges.

Nyitókép: Attila Kisbenedek/Attila

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 05. 02:20
Mitt tűntettneg ezsek a rohat tanárog mikór nyárizsünet van oszt nem köl nekiek dógozsni? Én útáltamis mind egyiget megaz izskolátis oszt még is értelmizsígi letem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!