Nagy Vodafone-felvásárlás: nem hungarikum, ami történt, mutatjuk az európai példákat!

2023. február 19. 15:10

Európában egyáltalán nem ritka a távközlési vállalatokban az állami tulajdon, a Vodafone-tranzakció pedig nem a magyar adóbevételek kárára történt – ez a fő megállapítása az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésének, amely a felvásárlás hátterét vizsgálta.

2023. február 19. 15:10
null
Helmeczi Zoltán

Lapunk is több ízben foglalkozott az elmúlt hetekben a rendszerváltozás óta eltelt évtizedek legnagyobb vállalati felvásárlásával, amelynek keretében az állam és a 4iG párosa megvásárolta a Vodafone Magyarországot. A 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt., valamint az állam nevében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 51:49 százalékos tulajdonarányban vette meg a távközlési céget, ami miatt éles ellenzéki bírálatok érték a kormányt. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány egy minapi elemzéséből azonban világosan kiderül: a történet egyáltalán nem számít hungarikumnak.

Európa-szerte bevett gyakorlatról van szó

Az európai távközlési ágazatban igen gyakori az állami szerepvállalás, sőt sokszor nemcsak szabályozóként, hanem tulajdonosként is jelen van a területen az állam – ez a fő konklúziója a kutatásnak, amely bemutatja: a kontinensen tizenöt országban van részesedése ilyen cégben az adott államnak. A legismertebb példaként említik a németországi Deutsche Telekomot, amelyben a szövetségi kormány közvetlenül 14,5 százalékos részesedéssel rendelkezik és további 17,4 százalékkal a KfW állami befektetési és fejlesztési bankon keresztül. De a Telekom Austria is egy osztrák állami holding 28,42 százalékos résztulajdonában van.
A sor tovább folytatható:

a Telenor 54 százaléka a norvég államé, a francia államnak pedig komoly részedése van az Orange telekommunikációs vállalatban.

A szlovén és szerb Telekomban közel 60 százalékos az állam részesedése, és a horvátországi T-Hrvatskiban is van állami érdekeltség.

A vételár

A 660 milliárd forintos vételárral kapcsolatban az Oeconomus elemzése rávilágít: a 4iG a beruházási lehetőségek számbavételekor megvizsgálta többek között a vállalatcsoporthoz tartozó Digi infrastruktúrájának és hálózati frekvenciakészletének bővítését, a balkáni terjeszkedést – jelenleg a 4iG-nek Montenegróban és Albániában vannak érdekeltségei –, valamint a Yettel Magyarországban történő részesedésszerzést is.

Bár a vételi szándékkal a magyar felek keresték meg a brit anyavállalatot, az értékesítésre, befektetői nyomás következtében, volt hajlandóság. A Shares Magazine-t idézve emlékeztettek: a brit Vodafone adósságállománya 2021-ben fél év alatt közel négymilliárd euróval növekedett, elérve a 45,5 milliárdos szintet. A vállalatvezetés ezért, eleget téve a befektetői szándéknak, elkezdte a külföldi érdekeltségeinek, köztük az előfizetéses piacon több mint 3,8 millió lakossági és üzleti ügyféllel rendelkező magyarországinak, a leépítését.

„A vételi árat nemzetközi összehasonlítással érdemes mérlegelni, nem pedig tőzsdei kereskedési vagy pénzügyi mutatók alapján. Ez a módszer nem egy konkrét értéket határoz meg, hanem az elmúlt években a régióban történt ágazati tranzakciók relatív rangsorába helyezi el az értékeltséget. Az EBITDA-mutató alapján a Vodafone Magyarország vételi ára kifejezetten alacsonynak számít. Egy bevételt generáló egységre vetítve pedig a tranzakció ára közepesnek tekinthető” – állapítja meg az alapítvány háttéranyaga, amely szerint a tranzakció a hazai távközlési piac szerkezetét alapjaiban rendezheti át. Sokan, köztük a 4iG vezetése is az adásvételt a Matáv 1990-es évekbeli privatizációjához hasonlítja. A Vodafone Magyarország eddig hazánk második legjelentősebb vállalata volt a távközlési szektorban, felvásárlásával így a 4iG komoly versenytársa lesz az eddigi vezető vállalatnak, a Magyar Telekomnak – ám immár várhatóan nem Vodafone, hanem One néven.

Miért nem jóléti célokra költött az állam?

Az Oeconomus kutatása is felteszi azt a kérdést, amellyel a bírálók sokszor operáltak, hogy az ügylet finanszírozásához szükséges összeget miért nem más, a lakosság jólétét szolgáló célra fordítja az állam. Ezzel kapcsolatban kiemeli: az ügyletet nem adóforintokból, hanem hitelből finanszírozzák.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy „friss pénzt teremtettek”, így a tranzakció hiányában ezt más célokra nem lehetne fordítani.

A felvásárlás az állami kezességvállalás miatt csak abban az esetben fog az adóbevételek kárára megtörténni, ha a 4iG nem lesz képes a közvetett állami hitel törlesztésére. Erre azonban kicsi a valószínűség, mivel az infokommunikációs vállalatcsoport stabil pénzügyekkel rendelkezik és régiósan is terjeszkedik – írják, hozzátéve azt is, hogy az üzlet következtében jelentős adó- és osztalékbevételekre számíthat a központi költségvetés.

 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peter19791003
2023. február 19. 21:21
azért a vételár éves kamata jelenleg kb. 120 milliárd forint, amit az állam fizet,merthogy hitelből élünk azt elfogadom, hogy elképzelhető módon a vodafone csak papíron volt veszteséges, de 120 milliárd éves hozamot azért aligha hoz ezt egy gazdasági elemzésbe illenék berakni
bunko_jobbos
2023. február 19. 17:10
"Miért nem jóléti célokra költött az állam?" A kérdésre jobb válasz is van, mint ami a cikkben szerepel. Csak az igazságot nem nagyon szabad leírni. A kérdés kb. úgy hangzik, hogy basszuk el a lóvénkat vadiúj mobilra meg piára vagy újítsuk fel az árából a házunkat? Tudjuk, hogy a cigányok milyen választ adnak erre a kérdésre, meg azt hogy mondjuk a polgárok milyet adnak. SZóval ez nem kérdés igazából, csak a baloldali kommunista pénzelbaszóknál létezik ez a probléma.
Pierre
2023. február 19. 16:29
megy a mosdatas. Talan, mert most jott a hir, hogy rogan emberei leptek el a vezetoseget. Minden gaztettre azonnal keres a propaganda kulfoldi peldat, onigazolasnak. Persze az oriasi kulonbsegetket mindig elhazudjak.
nempolitizálok
2023. február 19. 15:50
Nem kell magyarázkodni, nyilván törekedni kell arra, hogy a külföldieket felvásárlással szorítsuk ki. Ahogy ők tették velünk 20-30 éve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!