Nyomás alatt: nemmel szavazhat a parlamenti ellenzék a koronavírus-törvényre

2020. március 22. 17:10

A parlamenten kívüli, radikális hangok alatt összerogyott a kezdetben kompromisszumkész parlamenti ellenzék: úgy néz ki, mégsem szavazzák meg a koronavírus-törvényt.

2020. március 22. 17:10
Kereki Gergő

Az elmúlt napokban nagyjából 2018 decembere óta nem látott megosztottság kezdett kialakulni az ellenzéki oldalon. Ennek kiváltó oka a koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzet parlamenti meghosszabbítása volt. Bár a helyzet óráról-órára változik, úgy tűnik, hogy a parlamenten kívüli, radikális hangok alatt összerogyott a kezdetben kompromisszumkész parlamenti ellenzék. A parlamenten kívüli „mozgalmak” (Mindenki Magyarországa Mozgalom, Momentum), a balliberális média, valamint az NGO-k nyomására a

parlamenti képviselők az együttműködést elváró szavazók nagy részével kerülnek szembe

a koronavírus elleni védekezés ügyében.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, pénteken benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. A 2020. március 11-től két hétre hatályos korábbi veszélyhelyzet azonnali – Házszabálytól való eltéréssel történő – meghosszabbításához négyötödös támogatásra van szükség, a parlamentben viszont a kormányoldalnak csak bő kétharmados többsége van.  

LEGALÁBB 160 IGEN

A számok nyelvén ez úgy néz ki, hogy a 116 fős Fidesz-frakció és a 17 fős kereszténydemokrata képviselőcsoport, valamint a feltehetően velük szavazó német nemzetiségi képviselő együttesen 134 voksot jelent a 199-ből, miközben 160 szavazat kellene a Házszabálytól való eltéréshez.

Szükség lesz tehát ellenzéki képviselőkre is, méghozzá jelen állás szerint 26 támogató voksra. A kombinatorika szerelmesei ezt logikailag sokféleképpen összerakhatják az alábbi képen látható frakciólétszámokból, de az alapforgatókönyv nyilván az, hogy az ellenzék egységesen szavaz. 


forrás: MKOGY.HU

Akár az is elképzelhető forgatókönyv lehetne, hogy a balliberális képviselők a házszabálytól eltérést mint afféle technikai kérdést, a gyors döntéshozatal érdekében támogatnák, de magát a veszélyhelyzet meghosszabbítását nem. Már múlt hétfőn, napirend előtt is gyakran szóba került a törvényhozásban a felelősség kérdése, amely kétségtelenül a kormányzaté – feltéve, ha a döntési jogok is nála vannak. Jelen helyzetben azonban,

az ellenzéki oldal könnyen nagy felelősséget vállalhat magára, ha egy hétre megszűnik a jelenleg is fennálló veszélyhelyzet.

Ha közben ugyanis bármi történik, ami gyors és azonnali cselekvést igényel, akkor meg kell várni, hogy összeüljön a parlament, és dönteni tudjon. Ez értékes idővesztéssel járhat, amiért a felelősség a nemmel szavazókat terhelheti. Szintén az „igen” mellett szóló érv, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása kapcsán lényegében a mostani (veszélyhelyzeti) állapot állna fenn a jövőben is.

Nehezíti a parlamenti ellenzék helyzetét, hogy saját hátországa, parlamenten kívüli szövetségesei vették össztűz alá a koronavírus-törvény megszavazása kapcsán. Bekapcsolt ugyanis egy régi, évtizedes balliberális félelem, ez pedig a fideszes túlhatalom lehetősége, amely már a 2010-es két forduló közötti szocialista kampány tételmondata is volt. Az ezzel kapcsolatos vádak eleinte még csak Hadházy Ákosnál kerültek elő. Majd, csakúgy, mint a hatvanas-hetvenes évek német belpolitikájában, ahol a baloldal baloldalán megjelent a liberális-zöld Parlamenten Kívüli Ellenzék (Außerparlamentarische Opposition), egyre erősödtek a kormányoldallal egyezkedő ellenzékiekkel szembeni kritikák. A Mandiner megvizsgálta a kezdetben eltérő, majd egységesedő ellenzéki álláspontokat, amelyek – cikkünk publikálásakor – röviden a következők.

PARLAMENTEN BELÜLI ELLENZÉK: ELEINTE FELTÉTELES IGEN

Gulyás Gergely a veszélyhelyzet kihirdetését követően rendszeres kapcsolattartás ígért az ellenzéknek. Ezek a hétpárti találkozók megszokottá is váltak, talán a legemlékezetesebb az a megbeszélés volt, amelyen a frakciók együtt álltak ki az iskolák bezárása mellett. A mostani törvénycsomag kapcsán is meglepő egyetértés látszott kialakulni. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője világossá tette, hogy ők is hajlandóak engedni, és egy „szükségességi-arányossági garanciát” illesztettek a jogszabályba. Kocsis arról is beszámolt, hogy „rendkívül konstruktívnak mondható egyeztetésen vannak túl az ellenzéki pártokkal”.

Sőt, a szombat reggel megjelent Népszavában Kósa András is megerősítette a kirajzolódó konszenzus hírét. Kósa arról írt, hogy több ponton is módosultak az eredeti kormányzati elképzelések. A Népszava cikke arról számolt be, hogy a veszélyhelyzet határidő nélküli meghosszabbítása ugyan egy neve elhallgatását kérő ellenzéki képviselő szerint még indokolt is lehet, mert előfordulhat, hogy mondjuk hatvan nap múlva – ha ennyi lenne a határidő – már nem tudna összeülni az Országgyűlés. Viszont „saját választóik, értelmiségük részéről érzik a nyomást, hogy bekerüljön a konkrét határidő a szövegbe, ne legyen az a látszat, hogy Orbán Viktor mostantól bármeddig kormányozhat, választásokat sem kell kiírnia.”

Hasonló, magához képest konstruktív szellemben nyilatkozott a Magyar Hangnak Jakab Péter. A pártelnök arról beszélt, hogy „partnerek vagyunk abban, hogy a kormány akár további 2-3 hónapig rendeleti úton kormányozzon”. Jakab ugyanakkor nem adna „élethosszig” tartó felhatalmazást, és a parlament akadályoztatása esetén online üléseztetné a magyar törvényhozást.

Ami a többi pártot illeti, szombaton reggel még úgy tűnt, hogy az LMP támogatja a hosszabbítást, az MSZP feltételekkel, a DK határidőt szabna a veszélyhelyzetnek, és így szavazna igennel, míg végül a Párbeszéd-frakció 90 napos határidőt kér a támogatás feltételeként.

PARLAMENTEN KÍVÜLI ELLENZÉK: FELTÉTLEN NEM!

Mindeközben azonban új szereplők jelentek meg a kormány-ellenzék egyeztetések világán kívül. Legelőször a parlament örök radikálisa, az egy darabig a parlamenti mandátumát felvenni sem akaró Hadházy Ákos tette világossá, hogy ő bizony nemmel szavaz. Hadházy egyébként régóta a parlamentből való teljes kivonulást szorgalmazza. 

A független képviselővel korábban a Márki-Zay-féle, parlamenti képviselettel nem rendelkező Mindenki Magyarországa Mozgalomban  együtt politizáló, 2018-ban a parlamentből kiszavazott

A Momentum pedig bár kijárási tilalmat sürget, de a veszélyhelyzet ügyében elnökük, Fekete-Győr András úgy fogalmazott: nem szabad megszavazni a diktátor-törvényt. A függetlenként politizáló Széll Bernadett is inkább a nem szavazat felé hajlik.

BALLIBERÁLIS MÉDIANYOMÁS ALATT

A baráti sajtó is rögtön pergőtűz alá vette a Fidesszel egyezkedni látszó parlamenti ellenzéket. Ebből az irányból, méghozzá egy elég radikális alapállásból kapták a legfájóbb ütéseket is az ellenzéki honatyák. Elég itt csak a korábban az SZDSZ-ben politizáló, a magyar egészségügy több biztosítóra épülő magánosítását szorgalmazó Ónody-Gomperz Tamásnak az ellenzéket szavazatmegvonással fenyegető cikkét említeni, de írhatnánk a korábbi balliberális vezetők, értelmiségiek ellenzéki véleményvákuumba történt benyomulásáról is (lásd: Demszky Gábor, Vásárhelyi Mária).

Szintén ezt a tábort erősítik a veszélyhelyzet bevezetését kezdettől ellenző szervezetek: Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, Helsinki Bizottság, a TASZ és az Amnesty International.

MEGHAJLÓ PARLAMENTEN BELÜLIEK

A parlamenten kívüli erők nyomásának meglett az eredménye. Szombaton a Hírklikk nevű szocialistákhoz köthető oldalon Tóth Bertalan pártelnök már nagyon határozott volt, és – TEJhatalmat emlegetve – arról írt, hogy „nem szavazzák meg Orbán teljhatalmát”.

Már az árulkodó jel volt, hogy a DK – eddig nem túl ismert – újpesti elnöke „bármi áron” meg akarta akadályozni a parlament hétfői ülését. De vasárnap délután a

Az LMP javaslatai elfogadásához kötötte a törvény támogatását.

RADIKALIZÁLÓDÁS VESZÉLYHELYZETBEN

Végül tehát – úgy tűnik –

győzött a radikálisok, a megegyezést élből elutasító balliberálisok álláspontja.

Kiderült, hogy az ellenzék sajátos működésmódja miatt a parlamenten kívüli szárny – főleg a médiatámogatás és az NGO-hálózat ereje miatt – erősebb lehet, mint a parlamenten belüli. A parlamenti ellenzéki pártok a jövőben könnyen kétfrontos háborúra kényszerülhetnek. Miközben – részben „hivatalból” – a vírus ellen harcoló kormányt kritizálják, saját soraikból őket is kritizálni fogják, ha túl puhák lennének. A saját radikális kisebbségnek való megfelelés viszont szembefordíthatja őket a szavazók nagy többségével, akik ilyen helyzetben határozott vezetést és együttműködést várnak el a döntéshozóktól. Ha pedig esetleg mégis lesznek kiszavazók az ellenzékből, az adott esetben belső ellentéteket is szülhet, radikális, „felelőtlenebb” és mérsékelt, „felelősebb” szárnyakra bontva az ellenzéket. 

Összesen 945 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2020. március 23. 13:52
Aztán arra emlékszik még kend amikor a SZER-be beköltözött az SZDSZ és Acél Gyuri bácsi kedvenceivel? Na azt is ez a mocsok náci kollaboráns intézte, mint az SZDSZ vezetőinek New York-i kiképzését!
jenggot
2020. március 23. 11:50
Ebben a formában nem lehet megszavazni ezt a felhatalmazást.
Emmanuel Goldstein
2020. március 23. 11:10
Minden magyar demokrata nemmel szavaz a felhatalmazási törvényre. Soha, semmilyen körülmények között nem kaphat korlátlan idejű teljhatalmat senki!
antioxi
2020. március 23. 11:09
Amikor golyó szóróval tüzel az ellenség, akkor nem lehet azon vitatkozni, hogy melyikünk fog vissza lőni először, hanem egyértelmű parancsot kell kiadni amit végre kell kiadni. Aki nem hajtja végre azt statárium elé kell vinni haza árulás vádjával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!