Rákosi megérkezett a Brit-szigetekre: a hatalomnak nem tetsző vicc vagy egy mém „gyűlöletbeszéd”, amiért börtön jár

2024. május 01. 15:20

Anglia, Skócia is megadta magát a woke propagandának, elképesztő törvények és eljárások zajlottak a bevándorlást vagy a transzmozgalmat kritizáló polgárok megregulázására az elmúlt fél évben. S úgy látszik, Írország lesz a következő a saját „gyűlöletbeszéd”-törvényével áprilisban.

2024. május 01. 15:20
Képünk illusztráció
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Képünk illusztráció (BASS TIBOR / MAFIRT / MTI)

Angol bulldog, ír szetter vagy skót juhász: hamarosan már nem csak ők viselnek szájkosarat, hanem a gazdáik is. A Brit-szigetek országaiban – különösen az elmúlt egy év volt sűrű – elképesztő szintre juttatták az úgynevezett online gyűlöletbeszéd elleni fellépést.

Így történt, hogy szép sorban

  • a briteknél 2023. szeptemberében fogadták el az un. Online Safety Actet, de már korábban is dühöngött a cenzúra
  • a skótok csatlakoztak a díszes kompániához idén április elsején
  • az írek november óta próbálgatják, s áprilisban húzhatják fel végleg a szájkosarat
     

Britek és a „gyűlöletbeszéd”

Legyünk igazságosak: a briteknél annyiban különleges a helyzet, hogy nem elsősorban az egyes felhasználókat vették célkeresztbe, hanem a közösségimédia-platformokat, kicsit úgy, mint az EU kerettörvényei szerint (DSA, DMA).

London régebben is kezdte az egész műfajt, a második világháború után az érkező vendégmunkások védelmében, a vallási és nemi orientáció-alapú gyalázkodást 1986-tól tiltja törvény, 2010-ben az egyenlőségi törvény, amely ennek dacára már felsorolt kategóriákat: életkor, fogyatékosság, választott nem (vagyis tehát a transzneműek is), faj, satöbbi. A transzneműek 2004 óta kérhetik, hogy a hatóságok választott nemüknek megfelelően kezeljék őket minden téren – úgy a nyugdíjkorhatárnál, mint a házasság kérdésében is. A transzneműek külön védelmére a 2003-as büntetőtörvénykönyv megfelelő passzusa siet, amely mindennemű ellenséges megkülönböztetést tilt faji és vallási meggyőződés alapján, utóbb pedig ebbe emelték be a szexuális orientáció, a transznemű öntudat és a fogyatékosság kategóriáit is.

Szóval ami érdemi változás, az egy online gyűlöletbeszéd-törvény, amit az online szolgáltatások elterjedése nyomán hoztak a britek, és elsősorban a platformot bünteti, ahol többek között a gyűlöletbeszédre is vadásznak.

A gyakorlat azonban azt mutatja, itt is simán letartóztatnak és előállítanak embereket az online kifejtett véleményükért,

az Online Safety Act csak valamiféle utólag legyártott szépségtapasz. Még 2022-ben állítottak elő egy 51 éves férfit azért, mert az megosztott egy mémet, ahol a transzaktivisták zászlóiból négy szvasztika-szerűen van elrendezve (vagyis kritizálta a transzmozgalmat). 

Vagy ott van szintén abból az évből Carolin Farrow keresztény aktivista, akit a 10 éves gyereke előtt vegzáltak a rendőrök és kobozták el az elektronikus eszközeit, illetve állították elő, mert mémekben bírálta a transzmozgalmat.

De az is emlékezetes, amikor a Hamász október 7-i mészárlását követő izraeli ellencsapások ellen tüntettek palesztinok, és palesztin zászlókkal fellobogózták London egyes utcáit, egy férfit azért vitt el a rendőrség, mert levideózta a zászlókat, és azzal kommentelte, hogy „beengeded őket az országba, és ezekkel a szarokkal jönnek”.

 

Skócia: hét év börtön

A napokban uralta a híreket a skót szájkosártörvény, elsősorban a Harry Potter írónője, J. K. Rowling tiltakozása miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ismert: a gyűlöletbűnözésről és a közrendről szóló törvény több éves vita után lépett hatályba hétfőn Skóciában.

Az új törvény kriminalizálja az életkoron, fogyatékosságon, fajon, valláson, szexuális irányultságon és transznemű identitáson alapuló „gyűlöletkeltést”.

A törvény nem terjed ki a biológiai nemre, ami azt jelenti, hogy a biológiai nők (pláne a férfiak) nem is tartoztak védett osztályba.

Skócia de facto kormányfője, a pakisztáni származású Humza Yousaf azt állította, hogy a törvényjavaslat nem sérti a szólásszabadságot, a kritikusok azonban rámutattak a törvényjavaslat homályos nyelvezetére – amely magában foglalja a „sértő” magatartást is –, amely a visszaélés melegágya, hiszen még az ügyészeknek azt sem kell bizonyítaniuk, hogy egy kijelentés célja a gyűlöletkeltés volt, elegendő csupán az, ha „valószínűsíthető” a szándék. Ez a logika az íreknél is visszaköszön majd, de ne szaladjunk előre...

Ami a lényeg: az új törvény megsértésében bűnösnek talált személyek hét év börtönbüntetést kaphatnak.

Itt lépett porondra az elmúlt öt évben a transzmozgalmi aktivizmus általános céltáblája, a Harry Potter regénysorozat írónője, J. K. Rowling, aki – klasszikus feminista álláspontból kritizálva az újhullámos mozgalmat – közölte, egy férfiből nem lesz ötletszerűen nő, csak mert annak tartja magát, és ha amiatt, hogy ezt kimondja, le akarják tartóztatni, hát vigyék.

A történetben külön tanulságos, hogy tweetje után több mint háromezer feljelentés érkezett a skót rendőrségre Rowling ellen; egyelőre azonban, talán Rowling népszerűsége miatt, elálltak az eljárástól.

A legújabb csatlakozó: Írország

Az írek ugyancsak beletrafáltak, egyből a közepébe. Emlékezetes, 2023 novemberében egy középkorú algériai származású férfi egy nőt és három kisgyermeket késelt meg egy dublini iskolánál – máig ismeretlen indítékból. Az utcát ellepte a felháborodott tömeg, elszabadultak az indulatok, a rendőrökkel is összecsaptak, és bevándorlásellenes jelszavakat skandáltak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az akkori ír kormány, élén a félig indiai Leo Varadkar miniszterelnökkel, időszerűnek látta fellépni a probléma ellen.

Ami szerintük

hanem a fentiek okán fellángolt bevándorlásellenes érzelmek, 

illetve az online véleménybűnözés.

Így beterjesztették Európa legkeményebb cenzúratörvényét, vagyis megkezdték, mint a miniszterelnök fogalmazott, a „gyűlölet elleni törvények modernizálását”, hiszen, mint azt

a rendőrség is közölte, a „zavargó csőcselék” (vagyis az írek) „a közösségi médián, az interneten keresztül radikalizálódott”.

Varadkar azt is leszögezte, hogy nem a platformokat, hanem az egyes polgárokat veszik célba: „itt nem csak a közösségimédia-platformoknak van felelősségük, hanem nekik is, akik gyűlöletkeltő és erőszakra buzdító tartalmakat töltenek fel az internetre”. Azzal már ekkor számoltak a kritikusok, hogy tömeges bebörtönzések követik majd az új jogszabály bevezetését, ami jogi szempontból is kuriózum, ugyanis

a másokat sértő „írásbeli vagy képi tartalmak terjesztése” és még a puszta birtoklása is (!) önmagában büntetendő cselekményként került be a szövegbe.

Vagyis megosztani sem kell semmit a neten, elég „olyan anyagokat birtokolni” (értsd: egy darab viccesnek szánt mémet), amelyek amelyek bizonyos védett tulajdonságokat kritizálnak, a nemi identitástól (igen, a transzneműekétől) az etnikumig.

Elég, ha a tartalom „valószínűleg erőszakot vagy gyűlöletet szít egy személy vagy személyek csoportja ellen azok védett tulajdonságai kapcsán”, s amely feltételezhetően (!) a nyilvánosság egy részéhez való eljuttatás céljából készült. Ráadásul a bizonyítási kényszert is áttolja a törvény vádlottra, vagyis: az ártatlanság vélelme helyett a bűnösség vélelme él, és ha nem tudja bizonyítani, hogy egy mém azért van a telefonján, hogy őt szórakoztassa, és istenbizony nem akarta megosztani, már büntethető.

Vagyis, ha valaki telefonján egy transzmozgalom- vagy bevándorlás-kritikus mémet találnak, amit meg sem osztott már az is bűncselekmény.

S persze sokakat felháborít mindeközben a kettős mérce, hogy míg az egyszerű emberek online véleménynyilvánítására árgus szemekkel figyelnek (és ebben természetesen segítségükre van a minden nemzetben megtalálható, feljelentésre hajlamos házmester-brigád), úgy látszik, vannak náluk egyenlőbbek. Jelesül Abul Kalam Azad Talukder, a délnyugat-írországi Limerick városának első muszlim képviselője. Ő, amikor végignézték a felvételeket a késelés miatt felháborodott tüntetőkről, akik közé fosztogatók is keveredtek, közölte: „ez csak pár bűnöző, akik üzleteket fosztogatnak. Semmilyen ideológiai céljuk nincs, csak kijönnek az utcára és rabolnak (…) még egy állat sem csinál ilyet, nyilvános büntetést érdemelnek”; illetve:

„Szeretném látni, ahogy fejbe lövik őket, vagy a nyilvánosság előtt addig verik őket, amíg meg nem halnak”.

Majd, miután kérdőre vonták, a dolgot elintézte annyival: „elragadtak az érzelmeim”.

A nevezett törvény jelenleg éppen az elfogadás kapujában áll.

Bár Varadkar időközben lemondott, az igazságügyi tárca szándéka szerint

még áprilisban keresztülviszik az új rendelkezést az ír parlamenten.

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadabb
2024. május 02. 00:52 Szerkesztve
Kecskebaszó mohamed sivatagban a helye! A taharush európai megjelenése óta meg szeptember 7.e óta iszlám fóbiám lett.
altercat1
2024. május 01. 20:21
Csak keményen, ha még nem ébredt fel az a sok puhapöcs brit és ír! Válasszanak olyanokat, akik őket képviselik! Mint nálunk a Fidesz.
ujferi
2024. május 01. 18:45
Majd a mohamedánok megoldják hamarosan az LMBTQ problémákat az U.K.-ban.
figyelő4322
2024. május 01. 18:38
A sztálinizmus kiteljesedése... És éppen a 'civilizált nyugaton', ahogy Marx Karesz is megjövendölte. Az, hogy éppen Oroszországban történt meg először, az csak egy FLUKE volt, a történelem fintora, meg az ősbolsevik türelmetlenség, akik a Nagy Háború utáni káosz miatt elérkezettnek látták az időt. Marx maga nem hitte volna, hogy éppen a szegény, nagyon kicsi ipari munkássággal rendelkező Oroszországban teljesedik ki az álma először. Hogy aztán ez nyugaton mikor fog megbukni, mint ahogy a ruszkiknál történt? Csak remélni lehet, hogy nem fog 70 évig tartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!