Zulik Ákos

Bejelentkezés

2016. szeptember 12. 11:22
A visegrádi országokban a külföldi tulajdonú bankok nem vállalnak elegendő kockázatot, emiatt a terjeszkedni kívánó cégek drágábban jutnak tőkéhez és versenyhátrányba kerülnek Vladimir Pucik, a China Europe International Business School vállalati felvásárlások és egyesüléseket kutató professzora szerint. Az augusztusban a Mathias Corvinus Collegium-MET Summer Academy-n előadást tartó közgazdász a Mandinernek beszélt a vállalati tranzakció gazdasági jelentőségéről, a kulturális különbözőségek kezeléséről és a nem kellően ambíciózus közép-európai vállalati szféráról is. Interjúnk.
1
Fountain of Love
2016. augusztus 8. 2:31
Pénteken a tihanyi apátsági templomban lépett fel a Fountain of Love, a Szeretet Szőkőkútja nevű kórus és kamarazenekar. A keresztény és muszlim énekesekből álló zenekar karmesterük saját szerzeményű oratóriumát adta elő, ezen kívül pedig Magyarország és Jordánia nemzeti himnuszai is elhangzottak. A koncert előtt Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója a különböző vallású és bőrszínű emberek közösségének fontosságáról beszélt, amit szerinte a migrációs válság sem tesz zárójelbe.
9
Free Market Road Show
2016. március 18. 10:01
A pénzügyi fegyelmezetlenség, a magas újraelosztás, a segélyből és nyugdíjból élők tömegei demográfiai és közpénzügyi katasztrófa szélére sodorhatják a nyugati országokat – állítja Dan Mitchell, az amerikai Cato Intézet kutatója. A libertárius közgazdász a Free Market Road Show nevű konferenciasorozat Danube Institute által rendezett budapesti eseményén a jóléti államok problémáiról és az adóharmonizációs törekvések káros voltáról is beszélt.
9
Versenyképesség
2015. augusztus 11. 17:29
Piac és verseny, versenyképesség, gazdasági példaképek, munkanélküliség, nyugdíjrendszer, kivándorlás, belső migráció, energiaellátás – ezeket a területeket tartották a kárpát-medencei magyarság legfontosabb gazdasági kihívásainak a Kolozsváron hétvégén megrendezett a Szakkollégiumok XX. Nyári Találkozójának résztvevői. Az egyetemisták a konferencia nemzetpolitikával foglalkozó napján hitet tettek a magyar nemzeti és az európai identitások párhuzamossága mellett is.
11
Menedék
2015. március 17. 15:51
Alkalmas-e az Európai Unió áfarendszere a határokon átívelő digitális szolgáltatások ésszerű kezelésére? Megfelelő módon van megszervezve a technológiai nagyvállalatok társasági adófizetése? Milyen adóoptimalizálási megoldásokra építenek ezek a cégek és hogyan reagálnak erre a nemzeti és uniós szisztémák? Lehet értelmes szerepe a reklámadóhoz hasonló unortodox megoldásoknak? A Facebook és a Google európai médiapiacon betöltött szerepének kevéssé egyértelmű aspektusait taglaló cikksorozat harmadik része a médiapiaci fókuszról kitekintve ezeket a dilemmákat mutatja be adószakemberek megszólaltatásával.
1
2015. március 6. 14:47
Hogyan érzékelik a médiapiac különböző szereplői a két nagy tech-cég hatását az iparágra? Értékelhető-e a két nagy szereplő piaci való tevékenysége versenyjogi ügyként, erőfölénnyel való visszaélésként? A Facebook és a Google európai médiapiacon betöltött szerepének kevéssé egyértelmű aspektusait taglaló cikksorozat második része a fenti kérdésekben igyekszik megteremteni a tisztánlátás lehetőségét.
1
Kapitalista kiáltvány
2014. június 17. 12:09
Az EU alapötlete a szabadkereskedelem gondolata volt, mára viszont jóval túlmentek ezen. Sokkal kevesebb központi szabályozásra lenne szükség Brüsszelből – mondja a Mandinernek Christopher DeMuth amerikai jogász, aki a nyolcvanas években Reagan elnök „deregulációs cárjaként”, majd Jelcin tanácsadójaként dolgozott. Az American Enterprise Institute magát libertáriusnak nevező volt elnöke aggódik a bankok és az államok összefonódása, valamint az EU túlszabályozottsága miatt. Inkább a hatalom szétterítését támogatja – Magyarországon is. DeMuth kapitalista kiáltvánnyal száll szembe a kapitalizmust temető újbaloldali gondolkodókkal, és erről beszélt a Danube Institute meghívására Budapesten is.
13
2013. augusztus 23. 11:31
A magyar közvélekedésben a vállalkozókat még ma is sokszor a terepjárós áfacsaló vállalkozóval vagy a lúzer vidéki zöldségessel azonosítják. A rendszerváltás óta kialakult kép korántsem reflektál megfelelően a vállalkozó és a vállalkozások társadalmi szerepére – a Hétfa Kutatóintézet csütörtöki tranzit fesztiválos beszélgetésének célja éppen ennek árnyalása, a magyar vállalkozások kihívásainak, nehézségeinek, sikereinek jobb megértése volt.
2
2013. június 14. 12:44
Mit vesztett Magyarország? címmel tartott kedden történész-műhelybeszélgetést a XX. század Intézet a Terror Háza Múzeumban az első világháború magyarságra vonatkozó következményeiről. A világégés ártalmairól, nemzetről, függetlenségről, elitekről, bolsevizmusról és Darth Vaderről Csunderlik Péter, Maruzsa Zoltán, M. Kiss Sándor, Tőkéczki László és Gerő András vitatkozott.
6
2013. május 2. 12:44
„Maradhatunk vagy mennünk kell? – az új közgazdásznemzedék dilemmái” címmel rendezett konferenciát a Rajk László Szakkollégium a Budapesti Corvinus Egyetemen kedden. A fő kérdés az volt, hogy magasan képzett közgazdászaink miért nem vesznek részt a gazdaságpolitikai döntések kialakításában: mennyire nyitott a politika, mi az értelmiség hibája és mit kellene ezentúl jobban csinálni. Ha kíváncsi az egymással nem versenyző oligarchák, a féltudású elit és az államtól függő kutatók problémáira, olvassa el Varró László, Orbán Krisztián, Kézdi Gábor és Chikán Attila gondolatait.
8
2013. február 20. 15:43
A piacpárti értékek terjesztésére jött létre a Szabad Piac Alapítvány, amely az oktatás és a nyilvánosság eszközeivel kíván piacot teremteni a kapitalista gondolkodásmódnak Magyarországon. A Mandiner az alapítvány igazgatójával és alapítójával, Kész Zoltánnal és Somogyi Zoltánnal beszélgetett a kormány és az ellenzék államközpontú szemléletéről, a szólásszabadságról és a közösség problémáinak piaci megoldásairól.
11
2012. szeptember 20. 13:00
A gazdasági világválság aktuális kilátásairól, a nemzetközi kilábalást gyorsító és hátráltató tényezőkről beszélt fővárosi előadásán Olivier Blanchard, az MIT professzora és az IMF vezető közgazdásza, aki szerdán az Urániában vehette át a Rajk László Szakkollégium Neumann János-díját. Az egzakt társadalomtudományok kiemelkedő képviselőinek járó elismerést minden évben a kollégium diákjai szavazzák meg.
6
2012. szeptember 12. 13:10
Az idei nyár egyik legnagyobb port kavaró fővárosi kulturális eseménye volt a Szépművészeti Múzeumban megrendezett „Hagyomány és megújulás – kínai művészet az ezredfordulón” című kiállítás, amelynek létrejöttét a kínai és a magyar kormányok által szignált kormányközi megállapodás támogatta. A kritikusok egy része a kiállítást a kínai szocializmus egyszerű propagandatárlatának kiáltotta ki, mások szerint viszont a Szépművészetiben bemutatott képek jól szemléltetik azt a változást, amelyen a távol-keleti ország az elmúlt harminc évben keresztülment. A kiállítás vasárnap zárt be – az utolsó estére a MúzeumCafé magazin szervezett beszélgetést annak jelentőségéről és minőségéről.
Kónya vs. Pető
2011. november 23. 10:54
Az első Kónya-Pető vita 1991. november 16-án zajlott le. Az Open Society most leporolta a magyar átmenet egyik legsúlyosabb kérdését: újra megrendezte a klasszikus beszélgetést. Kónya Imre és Pető Iván ezúttal nem mérges zuglói polgárok, hanem újságírók és értelmiségiek társaságában reflektálhattak az elmúlt húsz évre és akkori önmagukra.
47
2011. július 13. 11:50
Július 10., vasárnap. A forró nyári hőség miatt eleve a Balatonon volt mindenki, aki tehette. Ezt a napot viszont nemcsak a melegrekord tette keménnyé, hanem az egyik legnépszerűbb fesztivál, a Balaton Sound zárónapja is. Izmok, tetkók, David Guetta, állítólag kábítószereznek is. Valamelyest utánajártunk.
17
2011. május 11. 12:32
Diákszervezetek képviselői vitáztak kedden a Budapesti Corvinus Egyetemen a kormány felsőoktatási terveiről. A Rajk László Szakkollégium által rendezett fórumon Mészáros Tamás rektor is megjelent.
9
2011. április 6. 11:28
Fukusima után újra napirendre került az atomerőművek leállításának kérdése. A Greenpeace szerint elengedhetetlen a nukleáris leszerelés, mivel az erőművek súlyos biztonsági kockázatot hordoznak. A zöld szervezet úgy véli: a nyugati országok a megújuló energia irányába haladnak, Magyarországnak is ezt a trendet kell követnie, melyre történelmi lehetőséget nyújt az Orbán-kormány kétharmados felhatalmazása. A Mandiner Rohonyi Péterrel, a Greenpeace atomszakértőjével beszélgetett Paksról, megújulásról, háttéralkukról és katasztrófákról.
215
2011. február 8. 15:33
Február 4-5 között rendezték meg a Burn-Billabong Air & Style nemzetközi snowboardversenyt, ahol a csodálatos mutatványok mellé óriási buli társult. Az egész hétvégés rendezvény egyik versenyén egy magyar versenyző, Takács Balázs is elindult. A Mandiner helyszíni riportja.

összesen: 50 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó