Veszprémy László Bernát

2019. October 7. 17:10
„Túlélhet a liberális demokrácia? Igen. Túl fog élni? Valószínűleg nem. Ugyanis nem hiszem, hogy a liberális demokrácia képes lesz megmozgatni a szükséges erőket önmaga megóvására” – mondja Shawn Rosenberg a Mandinernek. A University of California professzorát a liberális demokrácia jelenéről és jövőbeli kihívásairól kérdeztük.
11
2019. October 4. 11:33
„A Kádár-rendszer és a zsidók” címmel jelent meg Kovács András új kötete. A szociológussal az '56 előtti és utáni időszak zsidókkal kapcsolatos hivatalos kommunista politikáiról és a korszak különböző jellemző zsidó életútjairól beszélgettünk.
28
2019. October 2. 17:20
„Elkötelezett feminista vagyok” és „szavamat adom, hogy mindent megteszek a nemi és reproduktív jogok megvédésére” – hangoztatta Helena Dalli máltai munkáspárti politikus, akit egyenlőségért felelős biztosjelöltként hallgattak meg Brüsszelben. Helyszíni tudósításunk!
108
2019. October 2. 15:00
„A minket, magyarokat gyűlölő magyar és nem magyar EP-képviselőknek alaposan fel van adva a lecke” – fogalmaz Deutsch Tamás a Trócsányi-esetről és ennek nyomán Várhelyi Olivér európai biztosi jelöléséről. A Fidesz EP-képviselőjét Brüsszelben kérdeztük a fejleményekről.
23
2019. October 2. 11:00
Problémaként jelölte meg beszédében a nacionalista és populista retorikát Didier Reynders belga liberális politikus, akit az új Európai Bizottság igazságügyi biztosjelöltjeként hallgattak meg. Reynders szerint a nacionalizmus és a populizmus a múlthoz kellene, hogy tartozzanak, ám szerinte továbbra is fenyegetést jelentenek. Tudósításunk Brüsszelből!
107
2019. October 1. 17:57
Egyetlen évtized alatt négymillió gazdát vesztett el Európa, ezért hosszú távú mezőgazdasági jövőképre van szükség – jelentette ki Janusz Wojciechowski, az új Európai Bizottság lengyel jelöltje, aki az agráriumért felelne majd. Tudósításunk Brüsszelből!
5
2019. October 1. 14:26
A zsidóságban erős volt az asszimilációs hajlam, szemben például a szlovákokkal vagy a románokkal, de a hagyományos magyar elitek távolságtartása gyakran érvényesült – hangzott el a Milton Friedman Egyetem konferenciáján.
11
Második világháború
2019. September 30. 10:14
Hogyan tekintettek a második világháborúban a magyar munkaszolgálatosokra? Miért élt bennük a Szovjetunió a szabadság földjeként? A Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézetének rendezésében tartottak pódiumbeszélgetést a keleti frontra vezényelt muszosokról.
12
2019. September 28. 18:57
Meg kell fogni az emberi egészt, a világ egészét, mert „emberi mivoltunkat a gondolkodás igényessége garantálja” – hangzott el Lánczi András politikafilozófus új könyvének bemutatóján.
10
2019. September 17. 08:44
„A nyilasok feladata annyi volt, hogy egyfajta magyar államiság látszatát keltve Magyarország erőforrásait a német birodalom szolgálatában a végsőkig feláldozzák” – mondja Máthé Áron. A történésszel új könyve kapcsán a nyilasok gondolkodásáról és tetteiről beszélgettünk. Máthé kifejti: a nyilasok az ember teljes alávetettségére törekedtek, egy társadalmi gép kis alkatrészeként tekintettek rá; Szálasi Ferenc pedig a szó hétköznapi értelmében nem volt normális ember.
28
2019. September 12. 19:58
„Rengeteg fiatalt veszítünk el. Komplett vállalkozások jöttek létre, amiknek a célja az embercsempészeten való meggazdagodás” – mondja Philip Odii ugandai katolikus pap a Mandinernek. Az atyát hazája és Fekete-Afrika társadalmi valóságáról és vallási konfliktusairól kérdeztük. Odii szerint Ugandában általánosságban jó a keresztények és a nem keresztények kapcsolata, Afrika más országaiban viszont rosszabbak a körülmények a hívők számára.
4
2019. August 31. 07:24
„Az eltérő történelmi és kulturális hagyományok is meghatározzák egy-egy nemzeti jogintézmény fejlődését, ebből adódóan pedig sokféle megoldás létezik párhuzamosan, amelyek nem szükségszerűen jobbak vagy rosszabbak egymásnál.” Párkányi Eszterrel, az Alapjogokért Központ elemzőjével beszélgettünk a hazai és nemzetközi szuverenitásvitákról, demokráciáról, jogállamiságról, valamint a konzervatívok és a liberálisok mai álláspontjairól.
16
2019. August 29. 18:18
A kommunista diktatúra legsötétebb epizódjai sejlenek fel a Rákosi-korszak bányászpereiben. Recenziónk a témáról született új kötetről.
2
2019. August 28. 10:18
Megjelent a Randolph L. Braham által szerkesztett könyv, a Tanulmányok a holokausztról X. kötete. Recenziónk.
43
Művészet és közélet
2019. August 27. 10:34
„Sok jobboldali ember van, aki művészként ismert, de a médiában nem szólalhat meg bizonyos ügyekben, például a migráció kapcsán” – vallja Apáti Bence. Az Operettszínház balettigazgatóját a művészvilág kultúrharcáról, a közéleti csatározásokról, táncművészi és publicistai szerepeiről kérdeztük.
18
2019. July 30. 13:50
A cserháti Bedepuszta kihaló településből vált egy hollandok által szervezett fesztivál központjává. Mi folyik Nógrádban?
28
American Greatness
2019. July 26. 06:57
Sehol sem látom a nemzetközi sajtóban emlegetett fasizmust – mondja a Mandinernek Chris Buskirk, az American Greatness című lap alapítója, a The New York Times publicistája, akit a Donald Trump elnöknek keresztbe tévő mély államról, a Trumpra szavazó keresztényekről és a média állapotáról is kérdeztünk. Sőt, az is kiderül, miért törnek rá Amerikában fegyveresek azokra, akik pasztőrözetlen tejet isznak. Interjúnk.
8
The Australian
2019. July 20. 08:23
„A New York Times hangulatkeltése csak azoknál működhetett, akik semmit sem tudnak Ausztráliáról. Ugyanez vonatkozik Magyarországra is” – mondja a Mandinernek Greg Sheridan ausztrál konzervatív újságíró hazája sokat kritizált, keményvonalas migrációs politikájáról. A The Australian szerkesztője az MCC meghívásából járt Budapesten. Interjúnk.
3

összesen: 73 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó