Sal Endre

2020. augusztus 12. 15:43
Egy időben övé volt a Margitsziget, s ő alkotta meg az első cigány-magyar szótárt is. A köznép csak Palatinus Jóskának becézte József Károly főherceget, akinek egykori pompás palotáját a semmiből építik újjá a budai Várban a Nemzeti Hauszmann Program keretén belül. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról!
2020. július 30. 17:10
Apponyi Albertről, a trianoni békekonferencián járt magyar delegáció vezetőjéről készít szobrot Megyeri János szobrászművész.
1
2020. július 30. 14:06
Megesett, hogy lovagi páncélban korcsolyázott a Városligetben, sokszor ment lóháton az epreskerti műtermébe, s annyira szerette a hazáját, hogy az I. világháború kitörése után önként jelentkezett katonának. Ő a legendás szobrászművész, Strobl Alajos, aki megalkotta a hamarosan megújuló Mátyás kútját is a Budavári Palotanegyedben.
2020. július 30. 13:20
Sűrűn megesik, hogy apukák és anyukák mutatnak felé az utcán: nézzétek gyerekek, ott megy Micimackó! És ő egyáltalán nem bánja. Mikó István a Kalákáról, Svejkről, Kabos Gyuláról és a kedves kis mackóról is mesél, és még egy Walt Disney-casting is szóba került.
2020. július 29. 18:17
A régészek mellett az amatőr kincskeresőket is izgatja, hogy milyen régiségeket rejtenek a budai Vár alatt található pincerendszerek. Sokan keresték, kutatták a csupán a mendemondákban létező titkos alagutakat is az ott elrejtett kincsek reményében. Ismét egy izgalmas történet a Nemzeti Hauszmann Program keretében.
1
2020. július 25. 11:44
Ybl Lajos a budai Vár kapitányaként olyannyira közel került Ferenc Józsefhez, hogy az uralkodó neki ajándékozta azt a fényképet, amely utolsóként ábrázolta élve Erzsébet királynét… Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról!
2020. július 22. 10:29
Az Európa Tanács Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes bizottságának alelnökévé választották Benkő Erikát, aki a román törvényhozás RMDSZ-es képviselőjeként a legkülönbözőbb területeken harcol a kisebbségi jogok érvényesítéséért: elérte például, hogy a magyar kisgyerekek szinkronnal nézhessék a mozifilmeket, vagy hogy a magyarellenes rigmusok miatt büntessék meg a Román Labdarúgó-szövetséget. A képviselőt a romániai kisebbségi politizálás kihívásairól és új feladatáról is kérdeztük. Interjúnk.
2
2020. július 20. 18:45
Háromszor esett el, egyszer pedig motorossal ütközött, miközben kilencezer kilométert tett meg a kerékpárjával a 76 esztendős Cseuz László. Az idős férfi eredetileg a tokiói olimpiára akart elkerekezni, de mivel az elmaradt, Magyarországon teljesítette ötkarikás túráját.
2020. július 16. 10:52
„Azt vallják a Színművészetin még ma is, hogy a hallgató egyéniségét össze kell törni, majd újra felépíteni. Ezzel nem tudok egyetérteni” – vallja Seregi Zoltán. Az egykor a Tüskevárban Tutajost alakító színész ma a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója: régi filmes emlékeiről és új terveiről, színházvezetésről és színházi vitákról kérdeztük őt.
2
2020. július 11. 8:02
A Debrecen most kiesett az NB I-ből, de ez nem tántorítja el Oláh Imrét a fél évszázada folytatott szurkolásától: videóriportunk a debreceni férfivel, aki főszurkolóként múzeumot rendezett be Loki-ereklyéiből.
2020. július 9. 14:55
Állt itt érsek és bíboros pompás háza, aztán a Vöröskereszt Egylet gyönyörű palotája, amely egy időben a Külügyminisztérium épületeként is szolgált. A Dísz tér ma még üres szegletében a Nemzeti Hauszmann Program keretén belül ismét felépítik a Hauszmann Alajosék által tervezett Vöröskereszt-palotát, amely a II. világháborúban súlyosan megsérült, megmenthető lett volna, ám 1948-ban elbontották. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
2020. július 8. 7:53
Negyven éve nyert olimpiai bajnoki címet Moszkvában, de volt ő minden: kick-boxos, karosszérialakatos, agrár- és borszakértő, kidobóember, diszkótulajdonos, színész, legfőképpen pedig zseniális birkózó. Növényi Norberttel beszélgettünk.
1
2020. július 3. 18:33
Ferenc József keveset időzött a Budavári Palotában, de ha ott volt, imádott a Várkertben sétálni és messzilátóval kémlelni a várost – ismét egy izgalmas történelmi cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
5
2020. június 28. 12:30
Andres Carciente zsidó származású édesanyja hatéves volt, amikor 1944-ben a fakereskedő Turóczy Lajos és a felesége elbújtatta a nyilasok elől. Carciente 76 év elteltével, a Mandiner és olvasóinak segítsége nyomán személyesen mondhatott köszönetet a megmentők unokájának, s lerótta kegyeletét a segítők síremlékénél. Videóriportunk!
9
2020. június 24. 20:01
Kevesen múlt, hogy Hauszmann Alajos, a Budavári Palota átépítésével megbízott legendás építész egy eltévedt golyó áldozata legyen. Mindez Hauszmann naplójából derült ki, amely 1997-ben jelent meg nyomtatásban.
1
2020. június 18. 15:40
Hogyan töltötte a mindennapjait a budai Várban időző Erzsébet királyné? Újabb izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
2
2020. június 16. 9:22
„Számtalanszor megkaptam, hogy ahhoz képest, hogy Romániában éltem, milyen jól tudok magyarul. Akkor letaglózott ez a tudatlanság, később már nem foglalkoztam vele. Persze kaptam durvább minősítéseket is, de engem úgy neveltek, hogy ne ítélkezz mások felett, így én sem tettem. Manapság olyan gyorsan ítél mindenki.” Keresztes Ildikó énekesnővel beszélgettünk életéről, pályafutásáról, Trianonról, a kisebbségi létről és arról, miért áldás és átok is egyben az érzékenység.
16
2020. június 12. 9:27
Igazi virtuóz volt, csodásan egyesítette a különböző építészeti stílusokat, például a historizmust a szecesszióval. A ma már ritkán emlegetett Hoepfner Guido a budai Várban Hauszmann Alajos hívására részt vett a Királyi Lovarda, a királyi és főhercegi istálló és a Habsburg -lépcső megtervezésében is. Következzék a szász származású építész élete, akit nem kímélt a sors, a felesége ugyanis öngyilkos lett – egy újabb izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
1

összesen: 50 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó