Sal Endre

2021. február 28. 8:17
„Nincs kormánypárti és ellenzéki színész. Csak színész van.” Bodrogi Gyula lassan 87 esztendősen is színpadra lép; Sinkovits, Darvas, Sztankay hiányát máig nem tudja elfogadni; és ma sem zavarja, ha a bankfiókban Süsüvel azonosítják. Ami viszont aggasztja, az a Színművészeti körüli áldatlan helyzet. Nagyinterjúnk!
14
2021. február 27. 7:00
„Én egyetlen slágert sem írtam, sláger csak az lehet, amit a közönség azzá tesz.” Olykor tízezrek éneklik sorait, ám kevesen ismerik, pedig lassan ötven éve írja a legnevesebb előadók emlékezetes dalszövegeit. És jól érzi magát ebben a szerepben. Nagyinterjúnk Horváth Attilával, aki sosem felejti el, amikor a hetvenes években egy rendőr azt mondta neki, legszívesebben lelőné a zenészeket és a huligánokat.
2
2021. február 23. 20:00
A dorogi vájárból Rákosi Mátyás országgyűlési képviselőt csinált és Kossuth-díjat adatott neki. Akkor rendszeresen írtak Elekes Ferencről a lapok, a permetlével elkövetett öngyilkosságát viszont elhallgatták.
2
2021. február 19. 14:30
A Budavári Palota századfordulós fejlesztésével megbízott Hauszmann Alajos sokoldalú ember volt. Ha éppen nem épületeket tervezett, rendszeresen vadászott vagy vitorlázni járt. Egy esetben például az 1848-as szabadságharc egykori hadügyminisztere, az akkor már idős Görgei Artúr is fent volt a vitorlásán, amikor komoly veszélybe kerültek a Balatonon. Ismét egy izgalmas írás a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról!
2021. február 16. 20:00
A haza bölcse, Deák Ferenc volt a mentora, a költő, Vörösmarty Mihály lányát vette el feleségül, nem mellesleg pedig az ő indítványozására került Savoyai Jenő lovasszobra a budai Várba. Következzék az egykori magyar miniszterelnök, Széll Kálmán élete! Ismét egy izgalmas írás a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
2021. február 12. 11:19
Napra pontosan 70 éve, 1951. február 12-én ölte meg a férje halálos morfiuminjekcióval az ünnepelt színésznőt, Bajor Gizit. A gyilkosságot eltussolta a Rákosi-rendszer, mint ahogy kilenc hónappal később Somlay Artúr öngyilkosságát is.
3
2021. február 9. 17:03
Tábori posta. Így hívták az I. világháborúban azokat a levélkéket, amelyeken a szülők írtak a fronton szolgáló gyermekeiknek és izgatottan várták a választ. Sokszor csak annyi érkezett: a fiú elesett harc közben…
1
2021. február 9. 8:00
Hatvannégy esztendeje halt meg a portugáliai Estorilban Horthy Miklós, Magyarország korábbi kormányzója. A Mandiner megnézte, hogyan tálalták halálhírt a korabeli újságok 1957-ben, pár hónappal a forradalom után.
16
2021. február 6. 19:18
A Fiumei úti sírkert világraszólóan szép – vallja Radnainé dr. Fogarasi Katalin lapunknak. Húsz éve az emlékezetkultúra tölti ki az életét: előbb a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára volt, majd a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke és főigazgatója lett. Szerinte a nemzeti emlékezetkultúrában nincs helye az aktuálpolitikának, s fontos célja, hogy a fiatalok a sírkertekben járva ismerjék meg a nemzet nagyjait. Interjúnk!
3
2021. február 5. 14:00
Az egyik legígéretesebb hazai séf, Farkas Richárd is tagja a Highlights of Hungary nagyköveti csapatának. Ez az a szervezet, amelynek weboldalán akár most is szavazhat a tavalyi esztendő különleges teljesítményeire. A Highlights of Hungary a legkiválóbb magyar kreatív produkciókat, ezen belül a cselekvő lokálpatriotizmust díjazza.
2021. február 3. 14:01
A legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket, ezen belül a cselekvő lokálpatriotizmust díjazza immár hetedik éve a Highlights of Hungary: erősítenék az elismerés kultúráját és széles körben megismertetnék az inspiráló történeteket. Oláh Zsanettet, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatóját kérdeztük!
2
2021. február 3. 10:18
A szobraira a londoni British Museumban is féltve őrzött kincsként tekintenek, s ő az, aki a nemrég megújult Csikós szobrot is elkészítette a budai Várban. Következzék ifj. Vastagh György élete – egy újabb izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program oldaláról!
2021. február 2. 19:00
Felkapott szinkronszínész, ő Adam Sandler magyar hangja, a Toldi egyszemélyes megformálója és újabban televíziós műsorvezető is. Csőre Gáborral beszélgettünk színházváltásról, előítéletekről, de megkérdeztük arról is, mit gondol az SZFE körül kialakult helyzetről. Interjú.
4
2021. január 25. 14:49
A Kádár-rendszert szidalmazó falfeliratokra bukkantunk a legnagyobb hazai képmegosztó oldalon, a Fortepanon. Az ötvenes évek végén és a hatvanas években készült fotókat rendőrségi bűnügyi helyszínelők készítették, s nem egyszer a III/III-as osztály bevonásával próbálták kézre keríteni a tettest.
2021. január 23. 19:02
„Zenészként akkor tudsz sikeressé válni hosszú távon, ha megszenvedsz érte.” Balettintézetből indult, külföldön és számtalan hazai zenekarban megfordult, trombitált, gitározott, kongázott is, végül énekes lett: szombaton este vehette át életműdíját Horváth Charlie a Petőfi Zenei Díjkiosztón. Kalandos életéről, a muzsikálásról, mélységekről és magasságokról kérdeztük a legendás zenészt nagyinterjúnkban!
6
2021. január 23. 10:46
Ha nem trónörökösnek születik, valószínűleg hosszú élete lehetett volna. Így viszont nagy kettősségben élte a mindössze 30 évét, hiszen ostorozta az arisztokráciát és jobban érdekelték a tudományok, mint az udvari teendők. Következzék a tragikus sorsú Rudolf trónörökös rövid élete. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
3
2021. január 20. 14:42
A monumentális falfestményei mindenkit elkápráztattak, a Budavári Palota Habsburg-termének mennyezetét egykor díszítő csodálatos freskókat is ő készítette. Következzék a magyar anyától és német apától származó Lotz Károly élete, aki 58 éves korában házasodott először és utoljára, majd a nevére vette és sajátjaként szerette a szerelme mindhárom gyermekét. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
2021. január 17. 12:06
„Nem tudom, mi lesz... de ha lesz még Omega, ott leszek én is, Kóbor János. Aki kisgyerekként a Bástyát szerette, aki '56-ban sorban állás közben lett szerelmes egy lányba, aki építésznek és olimpiai gátfutónak készült, de végül omegás lett.” Hetvenhét életév, ötvennyolc omegás év és a tavalyi esztendő... Kóbor Jánossal, az Omega legendás énekesével beszélgettünk. Exkluzív nagyinterjúnak indult, monológ lett belőle. Megtisztelő, hogy közölhetjük.
5

összesen: 106 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 6 következő utolsó