Sal Endre

2020. november 25. 7:54
Kezd beérni a gyümölcse a 2016-ban elindult Nemzeti Kastélyprogramnak és Nemzeti Várprogramnak: decemberre teljesen elkészül a felújított tatai Esterházy-kastély kiállításainak berendezése, a jövő évben pedig további tucatnyi újjávarázsolt vár és kastély várja majd a látogatókat. Körképünk!
5
2020. november 24. 14:44
„Tíz év alatt rengeteg energiát fektettem abba, hogy az irodalmat a mindennapok részévé tegyük, hogy olvassunk, és hogy sikk legyen irodalomról, költészetről beszélni.” A hazai irodalmi élet egyik katalizátora Juhász Anna, a neves költő, Juhász Ferenc lánya, aki büszke arra, hogy sikerült az irodalmat a mindennapok részévé tenni. Nagyinterjúnk!
1
2020. november 23. 7:55
Nyolcvanöt esztendős lett a magyar színjátszás történetének egyik legnagyobb alakja. A csodás sikerek mellett az ő élete is hullámvölgyekkel volt terhes, de minden nehézséget kibírt. Az okát is megfejtette: „Átörököltem a szüleimtől, a bajban mindig szilárdan álló, hívő emberek erős akaratát.” Törőcsik Mari élete.
9
2020. november 19. 13:00
Olimpiai bajnok játékosként, világbajnok edzőként. Igazi egyéniség, aki a medence után a nyilatkozataiban is kerüli a sablonokat. Ő Faragó Tamás, aki nyár óta a Nemzet Sportolója és az immár felnőtt korba lépett hármas ikrek édesapja.
2
2020. november 18. 16:20
Hatvan, olvasmányos stílusban megírt élettörténetet tár elénk az impozáns kivitelű Magyar hősök című könyv. Olyan, jobbára a szűk szakmán túl kevéssé ismert hősöket ismerhetünk meg, akik az életük kockáztatása árán is felléptek a náci vagy éppen a kommunista diktatúrával szemben. A 453 oldalas, vaskos kötet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) közös gondozásában jelent meg, és a Libri üzleteiben megvásárolható.
3
2020. november 12. 14:00
Szántó Imre a becsületes neve, de mindenki Szántó Öcsinek hívja. Hetvenhét éves, és elmondhatja magáról, hogy ökölvívóedzőként ő vezette csúcsra Kovács Istvánt, aki 1996-ban lett olimpiai bajnok. A ma már nyugdíjasként élő trénerrel azt is megfejtettük, miért van bajban jelenleg az amatőr ökölvívás.
3
2020. november 12. 10:32
A zseniális építész, Hauszmann Alajos naplójából az is kiderül, a bécsi udvari személyzet nem örült, hogy a Budavári Palotában magyarok készítették a berendezést, de még az étkészletet is. Így fordulhatott elő, hogy az egyik külföldi felszolgáló direkt felforrósította az egyik ezüst teáskanna fülét, amely megégette Ferenc József ujjait. Egy újabb izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
2020. november 4. 11:59
„Ne haragudj rám anyukám. Vigyázz a kicsire, nevelj belőle jó magyart” – ezt írta Rajczy Lajos a feleségének szánt búcsúlevelében egy montreali motelszobában, majd felakasztotta magát. A közismert színész 1956 novemberében, a vérbe fojtott forradalom után hagyta el Magyarországot családjával. Itthon gúnyosan, kárörvendően írtak a csupán 42 éves színész haláláról az újságok.
2
2020. november 2. 16:09
Ahhoz képest, hogy a disszidálása után megesett, hogy a szomszédos Bécs nyilvános parkjaiban aludt, Makláry Kálmán ma elismert műkereskedő, a műtárgyakkal és könyvkiadással foglalkozó Kálmán Makláry Fine Arts-ot Európa 55 legnívósabb galériái közé sorolják. De hogyan lett a zenéért rajongó, üres zsebű emigráns fiatalból művészetpártoló és meghatározó kereskedő? Nagyinterjúnk.
1
2020. október 27. 15:01
Erzsébet királynét számos személyes sorsforduló kötötte a budai Várhoz. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
2
2020. október 25. 7:00
Két nagy múltú arisztokrata családba tartozik. Az Edelsheim-Gyulai famíliába, amelynek egyik tagja Horthy István felesége volt, és leszármazottja a Teleki-családnak is, amely Teleki Pál miniszterelnököt adta az országnak. Teleki Ilona 33 éves, Belgiumban nőtt fel, és bár van egy kastélya a családnak Erdélyben, ő Budapesten él a férjével és a kisfiával. És tartja, az arisztokrácia tudatos elsöprésével sokat vesztett Magyarország.
11
2020. október 23. 7:00
Bernhardt Ervin egyike azoknak a névtelen hősöknek, akik fegyverrel harcoltak 1956-ban a magyar szabadságért, ám az élettörténetük eddig rejtve maradt. Egy Új-Zélandról érkezett csomag kellett hozzá, hogy 64 év után kirajzolódjon az akkor 19 éves fiú szerepe a forradalomban.
1
2020. október 22. 7:01
„Manapság sehol nincs vita a világon, szekértáborok vannak, mindenki ül a buborékban” – vallja Mándoki László, aki a saját szerepét a hidak építésében látja. „Ha bármiben szolgálhatom a szülőhazámat, akkor teszem, amit csak tehetek.” Az alagúton át a nyugati szabadságba menekült, Németországban karriert befutott Mándoki a régi és a mai idők tanulságairól, Orbánról, Merkelről és a zene erejéről is beszélt nagyinterjúnkban.
8
2020. október 21. 9:02
Ferenc Józsefhez, IV. Károlyhoz és Horthy Miklóshoz is kötődik a királyi Lovarda épülete, amit sok évtizednyi hiátus után nemrég építettek fel újra az eredeti tervek alapján a budai Várban. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
2020. október 8. 11:38
Első ízben adták át a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia nevét viselő díjat, amelyet a vértanú miniszterelnök leszármazottjai alapítottak azzal a szándékkal, hogy életben tartsák a kivételes házaspár szellemi örökségét és díjazzák azokat, akik a nemzetért tesznek. A díjat Balog Zoltán, az EMMI volt minisztere kapta.
1
2020. október 2. 15:44
Igazi lángelme volt: festőművésznek készült, a magyar bor és a sárgadinnye-termesztés felvirágoztatásán dolgozott, ám végül az apja gyárát tette világmárkává. Következzék Zsolnay Vilmos élete! Egy újabb izgalmas írás a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
2020. szeptember 30. 10:57
Kisgyerekként többször is a halál torkába lökték, ám csodával határos módon mindig megmenekült. A színházi fotózás élő legendája, aki 1936 óta lakik körúti lakásában, arról is mesél, milyen volt közelről Latinovits Zoltán, Márkus László vagy éppen Gábor Miklós. A nyolcvankilenc esztendős Keleti Évával beszélgettünk.
1
2020. szeptember 28. 12:10
Második mesekönyve jelent meg a kerekesszékbe kényszerült írónak, Koncz Erikának, aki nehéz gyermekkora után a meseírásban találta meg azt a hangot, amivel mind önmagához, mind sokan másokhoz tud szólni. Portrénk.

összesen: 77 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó