Sal Endre

2021. október 17. 7:01
Gúnyos, cinikus megjegyzések tömkelegét találni a romos Budavári Palotáról a II. világháború utáni években megjelent kommunista újságokban. Egy újabb izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
32
2021. október 14. 19:21
Ő volt a svéd embermentő, Raoul Wallenberg első számú magyar segítője, aki a nyilaspuccs után egy lopott német repülőgépen hagyta el az országot, hogy segítséget kérjen a nyugati hatalmaktól. Ő az elfeledett hős, Soos Géza, akinek történetéről a tavaly megjelent Magyar Hősök kötetben részletesebben is olvashatnak. Ismét egy megrázó cikk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.
12
2021. október 12. 18:00
A mai világban csak akkor tudjuk megtalálni a helyünket, ha a nemzeti identitásunkkal tisztában vagyunk. Ebben segíthetnek az emlékhelyek, s ezért fontos az emlékezetpedagógia, amely a történelmi ismeretekről és az érzelmi kötődésről szól – Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete tavasszal kinevezett főigazgatója a Mandinernek.
3
2021. október 10. 18:44
Egy szerzetes, aki a II. világháború alatt számtalan zsidó honfitársát mentette meg rendtársaival a haláltól. A Margit körúti plébánián például 2700 zsidó embert kereszteltek meg, s a halálmenetbe tereltek közül is sokakat sikerült épségben hazahozni. Megkapta érte a „jutalmát”. Kriszten Ferenc Rafael atyát ugyanis a kommunista érában koholt vádakkal ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre. A rabkórházban lelte halálát… Egy elgondolkoztató cikk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.
4
2021. október 10. 7:03
A saját közvéleménykutatóik vért pisilnek hónapról hónapra, hogy egy-két százalékos előnyt kimutassanak - fogalmaz Bayer Zsolt. Nagyinterjúnk a Megafonhoz csatlakozó publicista-íróval az elkerülhetetlen hadviselésről, választási esélyekről és a fenyegetőző bolsevik tempóról.
25
2021. október 9. 8:20
A kis kárpátaljai falu megmentője, aki az életét kockáztatva elérte, hogy egy embert se vigyenek el a rettegett kényszermunkára 1944–45-ben. Meg is lett a jutalma: Bakajsza Józsefet a szovjetek elhurcolták, s addig kínozták, amíg belerokkant a megaláztatásokba. Következzék Bakajsza József megrendítő története, amelyről a tavaly megjelent Magyar Hősök kötetben részletesebben olvashatnak. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.
2
2021. október 8. 0:00
Egy törékeny nő, aki a II. világháború alatt emberek megmentésén dolgozott, mikor valószínűleg a Dunába lőtték a nyilasok. Valószínűleg, ugyanis sosem került elő a hős testvér holtteste. Ismét egy megrendítő történet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról. Salkaházi Sára életéről a tavaly megjelent Magyar Hősök kötetben részletesen is olvashatnak.
5
2021. október 3. 7:01
Decemberben lesz 80 éves a nagy színészgeneráció egyik legendás művésznője. Itthon több száz színházi előadásban és filmben szerepelt, és külföldön is ismert lett, Terry Torday néven. Nyáron filmes életműdíjjal tüntették ki, ahol a lánya, Horváth Lili színésznő méltatta. Tordai Teri életről, hitről, családról.
2
2021. szeptember 25. 18:01
A messze földön híres Burger Anna és Fia tükörgyárat nem véletlenül kérte fel Hauszmann Alajos, hogy készítsék el a Szent István-terem hatalmas tükreit. Burger Soma vállalkozása egészen apró manufaktúrából fejlődött sikeres gyáróriássá. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
2021. szeptember 25. 9:48
Egy igazi lélekember, aki a II. világháború alatt számtalan üldözött életét mentette meg – többek között a későbbi Nobel-díjas kémiaprofesszor, Oláh Györgyét is –, s aki a háború után megalapította a gyermekköztársaságot, a Gaudiopolist. Következzék Sztehlo Gábor evangélikus lelkész példaértékű élete! Ismét egy izgalmas írás a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.
1
2021. szeptember 22. 12:01
Szkalnitzky Antal építésznek már a sírja sincs meg. Eldózerolták – pedig ő tervezte többek között a pesti Oktogon épületeit, és példaképe volt az ifjú Hauszmann Alajosnak is, a Budavári Királyi Palota később legendássá vált építészének. Szkalnitzky Antal tervezőzseni volt, de csupán 42 évet adott számára a teremtő, és a tébolydában lelte halálát. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
2021. szeptember 21. 11:25
Egyszerre volt bútorgyáros, kárpitos és díszítő, aki a család Teréz körúti üzletében az elsők között honosította meg, hogy berendezett szobák várják a látogatókat. Ő Gelb Manó, aki Hauszmann Alajos megbízására a Szent István-terem függönyeit és bútorkárpitjait is megálmodta az édesapjával, Gelb Mórral közösen vezetett Gelb M. és Fia cégben. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
1
2021. szeptember 15. 6:50
Átadták a Nemzeti Hauszmann Program keretén belül felépített Királyi Lovarda impozáns épületét és a hozzá kapcsolódó Csikós udvart.
3
2021. szeptember 14. 18:54
Nem túlzás, letaglózta Magyarországot, mikor 1898 szeptemberében híre jött, hogy a Genfi-tó partján egy anarchista szíven döfte Erzsébet királynét. Egy újabb izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról!
2021. szeptember 9. 9:56
Egy ismeretlen magyar hős, aki 1944-ben, többek között az akkor 11 éves Vitray Tamás életét is megmentette a nyilas rémuralom idején a kis gettóban található Csanády utcai házban. Ő Golopencza Illés, aki sokáig a fiának sem mesélte el, hogy sok zsidó származású ember köszönheti neki az életét, és akire Vitray később egy „szemüveges, kopaszodó, mesébe illő” bácsiként emlékezett. Egy izgalmas cikk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról!
7
2021. szeptember 3. 8:00
„A legfontosabb feladatunk, hogy a Budavári Palotanegyedet és a Citadellát visszavarrjuk a mindennapok szövetébe” – így vélekedik a Nemzeti Hauszmann Programot vezénylő várkapitány.
2
2021. augusztus 30. 12:00
A mérnöki munkáját hagyta ott, hogy a maga eszközeivel azt támogassa, amiben hisz, a konzervatív értékrendet. Dávid Bence is csatlakozott a Megafonhoz, a Konverzió nevű Facebook-oldalán napi szinten mémekkel fogalmazza meg a véleményét.
8
2021. augusztus 8. 12:00
„Az én játékterem a színpad és a vászon. Ott vagyok otthon, ott tudok megnyilvánulni. A politikai színtér nem az” – mondja Bánovits Vivianne, az Elk*rtuk női főszereplője.
8

összesen: 159 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 6 7 8 9 következő utolsó