Matus Tibor

2023. január 28. 9:38
Emmanuel Todd azzal szerzett hírnevet, hogy már 1976-ban megjósolta a Szovjetunió összeomlását, bár előrejelzésében a csecsemőhalandóságból indult ki. Az Orosz Föderáció és Ukrajna közötti konfliktust nemcsak gazdasági és fegyverkezési szempontból, hanem erkölcsi tényezők alapján is próbálja magyarázni. Szerinte az ukrajnai konfliktus területi konfrontációnak indult, amely aztán globális gazdasági harccá alakult. Mára pedig világháborúvá is változott.
4
2023. január 28. 8:24
Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök és Alberto Fernandez argentin vezető erősebb gazdasági integrációról szóló terveket szövöget, akár még közös valutát is létrehoznának. Azért van még egy-két akadály Dél-Amerika közös valutája előtt, hogy az ne csak a külföldi befektetők, hanem a hazai lakosság számára is hitelessé váljon.
1
2023. január 27. 10:16
Erich Vad volt dandártábornok 2006 és 2013 között volt Angela Merkel német kancellár katonapolitikai tanácsadója. Azon ritka hangok közé tartozik, akik, már korán, nyilvánosan felszólaltak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások ellen. A nemrég megjelent interjúban is kimondta a kényelmetlen igazságot.
1
2023. január 26. 18:09
Több mint 50 halálos áldozata van a hetek óta tartó perui zavargásoknak. Mi a történet háttere? A nyersanyagokért bármit megtesz Amerika? Hogyan hat mindez a világpiacra, a nemzetközi inflációra?
2023. január 24. 13:36
Január elején tette közzé az ARD-DeutschlandTrend a Németországban végzett közvélemény-kutatását, amely szerint a németek többsége már nem növelné a fegyverszállításokat Ukrajnának, és csak minden harmadik német véli úgy, hogy az ukrajnai háború véget ér 2023-ban.
Makronóm: Szerbiából jelentjük
2023. január 23. 15:30
Az energiahordozók és az élelmiszer drágult meg Szerbiában a legnagyobb mértékben 2022-ben 2021-hez képest. A tűzifa, a szén és a fűtésre használt fapellet ára átlagosan bő 51 százalékkal volt magasabb – közölte a szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal (Republički zavod za statistiku). A legnagyobb drágulást a termelői árak kapcsán pedig a tej esetében jegyezték, ugyanis ez egy év alatt több mint 90 százalékkal drágult meg.
2023. január 18. 20:10
Létezik-e súlyosabb pénzügyi csapás egy 2023 eleji súlyos recessziónál? – tette fel a baljós kérdést James G. Rickards amerikai jogász, bankár. Sajnos a válasz igen, és ez gyorsan bekövetkezik. Ez a nagyobb csapás pedig egy globális likviditási válság.
1
2023. január 16. 8:05
Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetékei elleni merényletet a svédek vizsgálata szerint robbanások okozták, amit súlyos szabotázsnak minősítettek, de az eredményeket nem osztják meg, mert az „veszélyeztetné Svédország biztonságát”. Most Oroszország panaszkodik amiatt, hogy Svédország nem osztja meg a vizsgálat eredményeit. Márpedig Oroszország az a fél, amely jelentős károkat és veszteségeket szenvedett el.
4
2023. január 15. 18:44
Egyre szorosabbá válik a verseny a Holdért az Egyesült Államok és Kína között, és a következő két év döntheti el, hogy ki kerül fölénybe. Az elmúlt napokban Bill Nelson, a NASA igazgatója azt állította, hogy Amerikának rengeteg pénzt kellene áldoznia a kínai fenyegetés elleni küzdelemre a világűrben is.
2
2023. január 15. 9:20
A fejlett gazdaságoknak meg kell tanulniuk, hogyan élhetnek a mainál sokkal kevesebb műanyag felhasználásával. Aki sok időt töltött Indiában és Törökországban, láthatta, hogy ezekben az országokban sokkal kevesebb csomagoló anyagot használnak, sokkal többet árulnak ömlesztve, miközben a vásárlók gyakran hozzák magukkal saját tasakjaikat, poharaikat, edénykéiket, hogy abban vigyék haza az árukat.
2023. január 14. 7:01
Egy új hidegháborút indított el az ukrajnai konfliktus, de már nem a múlt századi minta szerint. A kisebb államok már nem hajlandóak valamelyik tömbhöz kötni a sorsukat, a középhatalmak a saját érdekeik alapján cselekszenek.
1
2023. január 8. 17:30
A világ második legnagyobb és legnépesebb kontinensét közvetve érintette a NATO Oroszország elleni proxyháborúja, de a dinamizmus más formáit is megtapasztalhattuk, amelyek direkt módon nem kapcsolódtak ehhez a konfliktushoz.
2023. január 8. 12:33
Az 1961-ben alapított Hudson Intézet oldalán jelent meg egy esszé, amely az orosz–ukrán konfliktus egyik lehetséges kimenetét, mégpedig az Orosz Föderáció felbomlását taglalja. A konzervatívnak minősített amerikai agytröszt általában katonai és közgazdasági kérdésekről készít forgatókönyveket. Persze ez is csak egy variáns a jövőről, de talán érdemes vele alaposabban foglalkozni.
46
2023. január 5. 12:11
A nemzetközi szankcióktól az orosz gazdaság drámai összeomlását várták, miután ez nem jött be, most azt ragozzák, hogy a szankciók Oroszország termelési kapacitásának folyamatos romlásához vezetnek. A szankciók hatékonysága azon múlik, hogy az oroszok miképp tudják kijátszani azokat.
3
2022. december 31. 13:02
Előttünk az új év, és mindenki igyekszik valamiféle képet alkotni a jövőről. Sok gazdája van a címben írt igazságnak, és ami a pénzügyeket illeti, tartsuk mindig a fejünkben Ezra Solomon amerikai közgazdász örök mondását: „A gazdasági előrejelzések egyetlen funkciója csupán az, hogy az asztrológiát tiszteletreméltónak tüntesse föl”.
2022. december 31. 8:16
Annak ellenére, hogy Európa az idei tél előtt sikeresen feltöltötte gáztárolóit, az energiaválság még messze nem ért véget. A jövő télen, amikor az orosz gázszállítás a legjobb esetben is csak csordogálni fog, Európa helyzete még rosszabbra fordulhat.
9
2022. december 30. 19:44
Életének 77. évében hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt Duray Miklós felvidéki magyar politikus, közíró, egyetemi tanár, Esterházy János óta a felvidéki magyar közösség és politikai élet legnagyobb formátumú, meghatározó alakja.
2022. december 26. 17:05
Az úgy volt, hogy a mongol kormány összehasonlította a mongol exportadatokat a kínai importadatokkal, és rájött, hogy 2013-19 között kézen-közön eltűnt 385 ezer tonna szén. Jobban mondva az állami szénvállalatban ellopták. A mongol harcos nép a kemény hideg ellenére december elején az utcára vonult. A kormány pedig egy ügyes húzással megtalálta a bűnbakot az elégedetlen nép számára.
33

összesen: 78 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó