Leimeiszter Barnabás

2021. január 4. 19:40
Az állandó kommentálás társadalma lerombolja a hierarchiákat, az áldozati gondolkodás a józan ész szavát is felülírja, a demokrácia pedig hatékonysági krízissel küzd. Hosszú interjút adott egy francia hetilapnak Emmanuel Macron, amiben a francia identitásról, a közös értékek hiányáról, a szobordöntögetésről, a fehér privilégiumról, az iszlamizmus elleni harcról és a sehová nem tartozó elitekről is beszélt. Szemlénk.
49
2020. november 14. 8:21
Ötven éve halt meg Charles de Gaulle, a 20. század egyik legnagyobb francia és európai államférfija. Mi is volt politikájának lényege és mi érvényes, mi tanulságos még ma is a gaullizmusból? Leimeiszter Barnabás esszéje.
4
2020. november 3. 15:58
Trump vigyora felszabadítóbb volt, mint az összes emberi jogi charta és tolerancianyilatkozat együttvéve.
10
2020. november 2. 19:37
A felmérések egyértelmű Biden-győzelmet vetítenek előre, 2016 után azonban mindenki szkeptikusan fogadja az előrejelzéseket. Az idei év járványos viszonyai között, rekordszámú előzetesen leadott vokssal különösen kiszámíthatatlan az elnökválasztás. Mennyi esélye van Donald Trumpnak arra, hogy megtarthassa elnöki tisztségét? Elemzésünk.
6
2020. október 19. 21:09
Kezd kirajzolódni, mi vezetett a francia tanár, Samuel Paty lefejezéséhez: felháborodott muszlim szülők, a közösségi oldalakon hergelő iszlamista aktivisták és egy nemrég radikalizálódott csecsen fiatal állnak a gyilkosság mögött. Macron kemény választ ígér, fajsúlyos iszlamista szervezeteket oszlathatnak fel.
91
2020. szeptember 18. 14:37
Eisenhower óta téma Amerikában a katonai-ipari komplexum és annak befolyása az első számú világhatalom működésére. Donald Trump háborúellenes szólamokkal operál, nem is indított új háborút elnöksége alatt – de hogy áll most valójában az elnök és a nagy hatalmú katonai-ipari hálózatok játszmája?
2
2020. szeptember 2. 14:05
A 25 év alatti franciaországi muszlimok 74 százalékának a vallás fontosabb, mint a Francia Köztársaság alapértékei – derül ki a több mint öt évvel ezelőtti Charlie Hebdo-mészárlás most kezdődő perének apropóján készült felmérésből. Ebből az is kiderül: a muszlimok alacsonyabb arányban ítélik el határozottan a Charlie Hebdo-tragédiát, mint a teljes francia lakosság.
1
2020. augusztus 10. 16:57
És az a Kamala Harris, aki az egyik tévévitán kvázi lerasszistázta őt? Vagy a Castrót méltató Karen Bass? A következő napokban kiderül, ki lesz Biden jelölttársa – a döntés azért is fontos, mert Biden jó eséllyel nem csak alelnökét, hanem utódját is kiválasztja. Körképünk.
25
2020. július 22. 19:11
A Heller-intézet: jelzés, hogy nem kell visszavenni a Lukácsék által bejáratott ideologikus szűklátókörűségből.
7
2020. június 9. 14:15
A Netflix szerint cinkos, aki néma, a Twitter praktikus tanácsokkal látja el felhasználóit, hogyan vehetnek részt az antirasszista küzdelemben. A woke nagytőke egységesen kiállt a Black Lives Matter-mozgalom mellett, egyes cégekre viszont így is rásütik a lanyhaság bélyegét.
83
2020. június 5. 15:15
Most, a George Floyd halálára adott európai reakciók tömegességéből és hevességéből derül csak ki, hogy nem kell tartanunk a legrosszabbtól. Az már bekövetkezett, mentálisan végképp Amerikához csatoltak bennünket. Mi köze Tóth Verának vagy Radics Giginek a minneapolisi fekete meggyilkolásához? Hülye kérdés: mi máshoz lenne közük?
10
2020. június 5. 8:40
A 2011-ben elhunyt, ellentmondásos megítélésű hazai kritikusdoyen, Molnár Gál Péter Coming outja felettébb érdekfeszítő szöveg: különlegességét az adja, hogy a Kádár-korszakot egyszerre láttatja felülnézetből, a káderdűlőn élő privilegizált újságíró szemszögéből, de oldalról, a homoszexuális szubkultúra és az ügynöklét margójáról is. 
36
2020. május 23. 9:00
Balos képviselők váltak ki a La République en Marche nemzetgyűlési frakciójából, mivel szerintük az elnök a jobboldal kegyeit keresi. Mi lesz a francia kormánnyal, és hogyan néz szembe a koronavírus-krízis miatt bizonytalan jövővel Macron?
4
2020. május 21. 21:37
Didier Raoult elismert tudós, sokak szerint mégis felelőtlenül kiáltotta ki koronavírus-ellenes csodaszernek klorokinos kezelését. A nonkonformista, provokatív professzor szerint a koronavírus nem olyan nagy ügy, a karantén felesleges, és nem lesz második hullám. Szavait szájtátva hallgatja fél Franciaország, és mint a minap kiderült, Donald Trump is követi tanácsait.
16
2020. május 4. 19:34
„Sosem fejeztük még ki ilyen nyugodt szemérmetlenséggel azt a tényt, hogy nem mindenki élete ér ugyanannyit; és hogy egy bizonyos életkor fölött kicsit már olyan, mintha halottak lennénk.” A provokatív gondolatairól ismert Michel Houellebecq is megszólalt a koronavírus ügyében. A francia sztáríró kifejti: „Ennek a világjárványnak sikerült az a bravúr, hogy egyszerre legyen rémisztő és unalmas”. Szemlénk!
6
2020. április 18. 17:01
Összeomlanak a nomád lét előnyeiről, a nyílt társadalomról, a nemzetek végéről alkotott bizonyosságok, „másik mentális univerzumba lépünk át a válság végeztével” – jósolja a járvány utáni időkről Marion Maréchal. Jean-Marie Le Pen unokája a mai francia jobboldal feltörekvő személyisége: a Valeurs actuelles kérdezte őt.
7
2020. április 12. 8:00
Nem prioritás, hogy a külvárosokban betartassuk a kijárási korlátozást – jelentette ki a francia belügyi államtitkár. Sokan felháborodtak, noha talán őszinte helyzetértékelés volt ez: a szegénynegyedek fiatal lakosai dacosan fogadták a járványellenes rendeleteket, rendőrökre is támadtak. Egyesek attól félnek, berobbanhatnak a külvárosok.
2
2020. április 10. 19:17
„Nem a rendszer típusa számít, hanem az, hogy a polgárok megbíznak-e vezetőikben, illetve az, hogy a vezetők kompetens és hatékony államot vezetnek-e” – fogalmaz a befolyásos amerikai politikatudós. Francis Fukuyamával folytatódik Korona-gondolatok sorozatunk!
81

összesen: 132 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 6 7 8 következő utolsó