Leimeiszter Barnabás

2020. június 9. 14:15
A Netflix szerint cinkos, aki néma, a Twitter praktikus tanácsokkal látja el felhasználóit, hogyan vehetnek részt az antirasszista küzdelemben. A woke nagytőke egységesen kiállt a Black Lives Matter-mozgalom mellett, egyes cégekre viszont így is rásütik a lanyhaság bélyegét.
83
2020. június 5. 15:15
Most, a George Floyd halálára adott európai reakciók tömegességéből és hevességéből derül csak ki, hogy nem kell tartanunk a legrosszabbtól. Az már bekövetkezett, mentálisan végképp Amerikához csatoltak bennünket. Mi köze Tóth Verának vagy Radics Giginek a minneapolisi fekete meggyilkolásához? Hülye kérdés: mi máshoz lenne közük?
10
2020. június 5. 8:40
A 2011-ben elhunyt, ellentmondásos megítélésű hazai kritikusdoyen, Molnár Gál Péter Coming outja felettébb érdekfeszítő szöveg: különlegességét az adja, hogy a Kádár-korszakot egyszerre láttatja felülnézetből, a káderdűlőn élő privilegizált újságíró szemszögéből, de oldalról, a homoszexuális szubkultúra és az ügynöklét margójáról is. 
36
2020. május 23. 9:00
Balos képviselők váltak ki a La République en Marche nemzetgyűlési frakciójából, mivel szerintük az elnök a jobboldal kegyeit keresi. Mi lesz a francia kormánnyal, és hogyan néz szembe a koronavírus-krízis miatt bizonytalan jövővel Macron?
4
2020. május 21. 21:37
Didier Raoult elismert tudós, sokak szerint mégis felelőtlenül kiáltotta ki koronavírus-ellenes csodaszernek klorokinos kezelését. A nonkonformista, provokatív professzor szerint a koronavírus nem olyan nagy ügy, a karantén felesleges, és nem lesz második hullám. Szavait szájtátva hallgatja fél Franciaország, és mint a minap kiderült, Donald Trump is követi tanácsait.
16
2020. május 4. 19:34
„Sosem fejeztük még ki ilyen nyugodt szemérmetlenséggel azt a tényt, hogy nem mindenki élete ér ugyanannyit; és hogy egy bizonyos életkor fölött kicsit már olyan, mintha halottak lennénk.” A provokatív gondolatairól ismert Michel Houellebecq is megszólalt a koronavírus ügyében. A francia sztáríró kifejti: „Ennek a világjárványnak sikerült az a bravúr, hogy egyszerre legyen rémisztő és unalmas”. Szemlénk!
6
2020. április 18. 17:01
Összeomlanak a nomád lét előnyeiről, a nyílt társadalomról, a nemzetek végéről alkotott bizonyosságok, „másik mentális univerzumba lépünk át a válság végeztével” – jósolja a járvány utáni időkről Marion Maréchal. Jean-Marie Le Pen unokája a mai francia jobboldal feltörekvő személyisége: a Valeurs actuelles kérdezte őt.
7
2020. április 12. 8:00
Nem prioritás, hogy a külvárosokban betartassuk a kijárási korlátozást – jelentette ki a francia belügyi államtitkár. Sokan felháborodtak, noha talán őszinte helyzetértékelés volt ez: a szegénynegyedek fiatal lakosai dacosan fogadták a járványellenes rendeleteket, rendőrökre is támadtak. Egyesek attól félnek, berobbanhatnak a külvárosok.
2
2020. április 10. 19:17
„Nem a rendszer típusa számít, hanem az, hogy a polgárok megbíznak-e vezetőikben, illetve az, hogy a vezetők kompetens és hatékony államot vezetnek-e” – fogalmaz a befolyásos amerikai politikatudós. Francis Fukuyamával folytatódik Korona-gondolatok sorozatunk!
81
2020. április 6. 16:54
Nincsen ok-okozati összefüggés a globalizáció és a járvány között – állítja Bernard-Henri Lévy, aki néhány hete még élesen támadta a járványhelyzetben hozott intézkedéseket, ma pedig az „orvosi hatalomtól” fél, s közben hangsúlyozza: a populisták csak erre az alkalomra vártak, hogy lezárják országaikat. Korona-gondolatok sorozatunk újabb darabja.
175
2020. április 4. 19:31
„Látjuk, hogy Európa nem volt más, mint a gazdagok klubja, akik olajra lépnek, ha felmerül egy probléma. Mindenki magáért.” Michel Onfray az egyik legismertebb és legeredetibb francia szabadgondolkodó, akinek a koronavírus-járványról és folyományairól is megvan a maga karcos véleménye. Onfray szerint „mindaz, amit szélsőjobboldalinak, fasisztoidnak tituláltak, a legjobb gyógyszernek bizonyul a maastrichti liberalizmus ellen”. Szemlénk!
16
2020. április 3. 19:30
A „politikai-orvosi komplexum” számára az előremenekülés az egyetlen módja annak, hogy elhárítsák maguktól a hibáztatást – mondja Peter Sloterdijk a mai európai karanténkorszakról. A Németország egyik vezető gondolkodójának számító filozófus szerint túlzásba estünk a védekezéssel és az elzárkózással, és mivel „mindenáron el akartuk kerülni az ismeretlen agresszor terjedését, olyan útra tértünk, ami zsákutcának bizonyul majd”.
49
2020. március 31. 16:00
„A koronavírus könyörtelenül hozza felszínre az igazságokat. Nem létezik európai nép, nem létezik európai nemzet és európai szuverenitás sem.” Éric Zemmour, a francia jobboldali gondolkodás vezető alakja is megszólalt a járvány ügyében: szerinte a járvány kétségbe vonja mindazokat az elveket, amelyek Brüsszelben időtlen idők óta uralkodnak.
8
2020. március 28. 19:20
A koronavírus megjelenése előtt a „távolságok eltűnése” megrészegített bennünket, de a vírus hatására aztán „a nyüzsgésizmust az elzártság váltotta fel, és kénytelen-kelletlen engedelmeskedünk a parancsnak, ami az ezredvégi nemzedék számára a reakció szellemét jelképezi: maradj otthon!” Alain Finkielkraut francia konzervatív filozófus gondolatai – új szemlesorozatunkban!
4
2020. március 27. 7:20
Spanyolországtól az Egyesült Államokig számos ország szembesül az idősgondozó és szociális ellátórendszereik hiányosságaival: elborzasztó példák és lesújtó adatok kerülnek napvilágra szerte a világban, a koronavírus árnyékában.
35
2020. március 2. 15:24
Évtizedek óta a leghitelesebb demokrata elnökjelölt lehet, és nem is olyan rosszak az esélyei, mint Trumpék gondolják. Egész életében az amerikai társadalom égető problémáira keresett megoldást, ám munkáspárti ideológiájának ellentmond az újsütetű behódolása a hiperprogresszív demokraták előtt. Honnan jött és hova tart Bernie Sanders, az amerikai szocializmus prófétája?
7
2020. február 5. 11:40
A vegánok gyűlölik a természetet; ellenben az, hogy megtanuljunk jól enni, ugyanolyan fontos, mint az olvasás, írás, számolás elsajátítása – vallja Paul Ariès. A francia gondolkodó egyszerre harcos ellensége a radikális veganizmusnak, az ipari szemétkajáknak és minden olyan törekvésnek, ami szerinte „a táplálkozás és a földművelés közötti több évezredes kapcsolatot számolná fel”. Interjúnk.
10
2020. január 21. 9:48
„Az ember nem válhat meg az eszközöktől, amivel jobbá tehetné a természetet. A kertésznek metszőollóra van szüksége, hogy megóvja a rózsákat, és ez a metszőolló nem más, mint a kultúra. A természet kultúra nélkül puszta elvadultság. Próbáljunk meg civilizáltak maradni” – írja új esszéjében Régis Debray, az egyik legeredetibb mai francia gondolkodó.
3

összesen: 123 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 6 7 következő utolsó