Kohán Mátyás

2020. július 10. 16:30
Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
5
2020. július 3. 14:43
A kérdés nem az, hogy „kicsoda Putyin?”, hanem hogy „miért van Putyin?” Erről is szó esett az Oroszország mindenkori belső és nemzetközi politikáit boncolgató kőszegi vitán. Tudósításunk!
2
2020. július 1. 7:24
Bár földrajzilag bővült az Európai Unió, „kulturális bővítés nem történik”, és „Közép-Európában mi messzi kultúrák vagyunk, nem tudunk egymásról sokat” – hangzott el egy kőszegi vitaesten Schöpflin György, Bába Iván és Erhard Busek volt osztrák alkancellár részvételével. Tudósításunk!
2
2020. június 29. 21:34
Az Axióma szervezésében vitázott a női mozgalmak mibenlétéről Donáth Anna momentumos EP-képviselő és Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke.
86
2020. június 9. 9:35
A klímaváltozás és a globalizáció folyamatosan mozgásban tartja a vírusgazdákat, ami újabb és újabb környezetekhez biztosít a kórokozók számára alkalmazkodási lehetőséget. A vírusok nyomába eredtünk a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének újabb előadásán!
6
2020. június 5. 7:59
Hogyan látjuk Közép-Ázsiát Európából? Miért érdemes a térséggel szorosabbra fűzni a gazdasági kapcsolatainkat? Milyen kulturális választóvonalak szabdalják fel a régiót?  Tudósításunk a Hazai György Orientalisztikai Alapítvány kerekasztal-beszélgetéséről.
5
2020. június 3. 16:54
A magyarok elleni összekacsintás szégyenteljes napja – ez nekem Trianon. A nap, amire a bizalmatlanságunk születését datálom, a bizalmatlanságunkét, amely mindenkivel szemben érvényes, aki csak ott ült annál a bizonyos asztalnál, és nemzetünk testéből falatozott.
9
2020. május 29. 13:56
Az Oroszország elleni uniós szankciók feleslegességéről értekezett új podcastjében Gerhard Schröder volt német kancellár, kritizálva a szankciópárti berlini ukrán nagykövetet, akit „valami ukrajnai törpének nevezett”. A Gazeta című orosz hírportál ennek kapcsán összefoglalta, hogyan jutott el a német közhangulat az ukránpártiságtól a Moszkvához való közeledésig.
7
2020. május 27. 10:22
„A Google, az Google, nincs értelme újat alapítani.” Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa a Brain Bar jövőfesztivál alapítójával, Böszörményi Nagy Gergellyel beszélgetett szerdán. A volt dán pénzügyminiszter, aki egyben a Bizottság digitális korszakra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke is, a jövő kihívásairól beszélt az eseményen.
13
2020. május 12. 9:59
Az állam nem tekintheti állampolgárait gyerekeknek – írja John C. Hulsman. A neves amerikai külpolitikai stratéga leszögezi: „Az élet teli van kockázatokkal, és ilyen is marad. Ez nem ürügy arra, hogy ne éljük tovább”. Korona-gondolatok sorozatunk újabb szemléje!
15
2020. április 17. 7:59
Mit és hogyan tanuljon az egyszeri diák a mostani, különös időszakban az érettségire? Milyen esélyei vannak a digitális oktatásnak, és mennyire egyenértékű a mostani tanrend a tantermivel? Dr. Bokányi Péter irodalomtörténészt, magyartanárt és Dr. Sümegi István történészt, történelemtanárt, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (iASK) kutatóit kérdeztük, akik nemrég indítottak útjára egy érettségi tételeket feldolgozó sorozatot a YouTube-on.
2
2020. április 15. 16:00
Milyen szigorral lép fel a járványügy Kínában? Hogyan élik meg a karantént a kínaiak? Jiahe Feng, a kaliforniai Woodside Priory School végzős diákja március végén tért haza Kínába, és mostanra hagyhatta csak el a hotelt, ahol a kötelező karantént töltenie kellett. A koronavírus-járványból éledező hazájáról beszélgettünk vele.
2
2020. április 11. 21:20
Korunk kormányzási modelljének alapeszméje Kissinger szerint a fallal bekerített város lett, „amelyet hatalmas uralkodó védelmez, aki néha despotikus, máskor jóindulatú, de mindig elég erős ahhoz, hogy megvédje a népet a külső ellenségtől”. Az idén 97 éves külpolitikai guru gondolatai a járvány globális hatásairól.
85
2020. április 7. 20:33
„A kormány egy hatalmas, nehézkes idióta. Néha szükségünk van egy hatalmas, nehézkes idiótára” – fogalmaz Ben Shapiro, az amerikai jobboldal véleményvezére, aki szerint Kínát nem lenne szabad ilyen könnyen felmenteni a világjárvány kirobbanásáért viselt felelőssége alól. Folytatódik Korona-gondolatok sorozatunk!
18
2020. április 1. 16:01
A koronavírus egyre inkább megzavarja a világgazdaság folyamatait, a globális kapitalizmus átrendezéséért kiált – írja Slavoj Žižek. A világhírű szlovén marxista filozófus szerint a jelenlegi helyzet a Szovjetunióban 1918-ban bevezetett hadikommunizmushoz hasonló rendszert igényel, és vitába száll Orbán Viktor diplomás kommunistákról szóló kijelentésével is. Folytatódik Korona-gondolatok sorozatunk!
132
2020. március 22. 7:09
Franciaország most is rövid pórázon tartja a frankofón Afrikát; az ásványkincseket a kínaiak is elviszik, de ők legalább építenek utakat is; az afrikai migránsok pedig alapvetően nem is tudnak Közép-Európa létezéséről. Többek között erről is beszéltünk Augustin Nguh kameruni migrációkutatóval.
1
2020. március 9. 19:52
„Arra jutottam, hogy hallgatni nem lenne éppenséggel felelős dolog” – írja az észak-olaszországi Bergamo kórházának egy orvosa. Daniele Macchini érzékletes posztot írt arról, hogyan küzdenek a kórházban az egyre nagyobb számban érkező koronavírusos betegek ellátásáért. „A háború szó szerint kitört, és a csaták éjjel-nappal szüntelenek. Egyre-másra jelentkeznek szerencsétlen pórul jártak a sürgősségin. Mindenük van, csak influenzás tüneteik nem. Hagyjuk abba a szövegelést arról, hogy ez egy csúnya influenza!” – írja az orvos. Szemlénk.
14
2020. március 5. 11:24
Oroszország diétára fogta belarusz kistestvérét: nem fog egyesülni a két ország, de a több szuverenitással kísérletező Lukasenka elnöknek ismét meg kell tanulnia, hogy a jóindulat nem geopolitikai kategória. Körképünk az orosz-belarusz kapcsolatok állásáról!

összesen: 47 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó