Kohán Mátyás

2020. október 13. 11:32
Kirgizisztánban ismét forró az ősz: Közép-Ázsia legdemokratikusabb államában utcai tüntetések, rabfelszabadítások és kormányzati lemondások sora követ egy minimum véleményes választási eredményt. Így zajlik a politika a festői hegyes-völgyes országban!
3
2020. október 12. 12:20
Még el sem indult igazán az amerikai Black Lives Matter-mozgalom, amikor Köztes-Európa népe már meghúzta a passzoló párhuzamot: ezek bizony marxisták, akárki meglássa. Összefoglalónkból kiderül: a máig tartó lázongásoknak a legkülönbözőbb „kritikai társadalomtudományok” tudósainak évtizedes politikai munkája ágyazott meg. Ha a józan ész nem avatkozik közbe, az Újvilág lakói is ízelítőt kaphatnak abból a Foxi-Maxiból, amiről szüleinknek és nagyszüleinknek bőséggel vannak tragikomikus történeteik.
7
2020. október 8. 7:56
Ujjongtak a helyiek és a turisták múlt szombaton a velencei Szent Márk téren: a 135 centiméteren tetőző dagály ellenére száraz maradt a tér, így most először működött a lagúnaváros „négyes metrója”, a tizenhét éve épülő Mose gátrendszer – de azért az olasz mérnöki fifika most is tartogatott meglepetéseket.
2020. szeptember 22. 12:17
Hogyan tudjuk átlépni most a határt ingázóként, turistaként, üzletemberként vagy diákként? Lapunk két hete igyekszik utánajárni, miként is alkalmazandók pontosan a határátlépés szeptember 1-től érvényes, szigorított szabályai – de minél közelebb vagyunk hazánk határaihoz, annál kevésbé érthető a pontos jogi helyzet. Anonim kormányzati informátorunk segítségével igyekszünk most tisztázni a bonyolult utazási élethelyzeteket!
8
2020. szeptember 20. 16:33
Ma és holnap regionális választásokat tartanak Olaszország öt tartományában. A jobboldal előreláthatólag ismét megnyeri minden fellegvárát és szerez egy óriási skalpot – sőt, ha a szerencse velük van, kettőt is. A baloldal minimum egy veszteséggel és néhány kényelmes újraválasztással számolhat. Elemzésünk!
4
2020. szeptember 20. 11:42
Mikor lesz végre autóútja Sopronnak, és miért nem akarnak osztrák-magyar autópályát a burgenlandi falvak? Hogy áll a Fertő tavi nagyberuházás? Miként költözik majd újra élet az egyik legszebb magyar belvárosba? Mit üzen a soproni polgármester Egernek és Villánynak? Interjúnk!
3
2020. szeptember 14. 11:37
Legkésőbb Barack Obama megválasztása óta úgy tudjuk, hogy a demokratáké az Egyesült Államok tengerparti városlakóinak, fiataljainak, színesbőrűjeinek, asszonyainak és szegényeinek szinte minden szavazata – a valóság azonban mintha mást mutatna, a szövetségi kongresszusban és az államok törvényhozásaiban a republikánusok még a 2018-as demokrata hullám után is igen jól tartják magukat. Hol sántít a balos partok-jobbos közép közismert sztereotípiája, és hogy áll ma az Államokban a népi-urbánus ellentét? Recenziónk Jonathan Rodden stanfordi politológusprofesszor könyvéről.
3
2020. szeptember 10. 17:28
„Az emberiség elpusztítása elég felesleges kalandnak tűnik a számomra” – nyugtatja meg az embereket GPT-3, az értelmes szöveget generáló robotpublicista, aki (ami?) a Guardianbe írt cikket arról, mennyire kell tartanunk a mesterséges intelligencia térnyerésétől. A Mandiner történetének első robotpublicista-szemléje következik!
23
2020. szeptember 3. 19:41
Szeptember elsejei hír, hogy változtattak a pedagógusi státuszok diplomakövetelményein, a bál pedig áll: egyik felháborodott tanár osztja meg a másik után, hogy „tanári képesítés nélkül is lehet tanítani az iskolákban”. Pedig nem erről van szó. Ha bármi hatása lesz ennek az új szabályozásnak, az a színvonal javulása lesz, nem a tantestületek felhígulása.
10
2020. szeptember 1. 20:39
Európa a történelem során „többször vált utópista gondolatok túszává, a brit nép pedig ezt történelmileg nem szerette”; Amerikában pedig már „két olyan generáció van, akiknek azt tanították, hogy Amerika a legrosszabb ország a világon”. Nigel Farage és Douglas Murray beszélgettek a progresszió vadhajtásairól.
2
2020. augusztus 29. 18:32
Vasárnap választ Montenegró, és a Bosznia-Hercegovináéhoz mérhető etnikai tagoltsággal küzdő országnak nem mindennapi politikai küzdelemben lesz része: az országot Jugoszlávia felbomlása óta ilyen-olyan minőségben vezető Milo Đukanović elnök vezette Szocialisták Demokrata Pártjának ezúttal a Szerb Ortodox Egyházzal kell megmérkőznie az urnáknál. Választási körképünk!
2020. augusztus 12. 10:35
Nincs több találgatás, felszállt a fehér füst, összeállt az idei amerikai elnökválasztás személyi kínálata, a „ticket”: Donald Trump regnáló elnök alelnökével, Mike Pence-szel indul újra; Joe Biden demokrata kihívó pedig úgy döntött, Kamala Harris kaliforniai szenátorral vág neki a megmérettetésnek. Esélyeiket és Harris kiválasztásának jelentőségét latolgatjuk most.
67
2020. augusztus 9. 21:24
Aljakszandr Lukasenka 80 százalékkal győzött a belarusz elnökválasztásokon a hivatalos közlés szerint.
25
2020. július 10. 16:30
Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
5
2020. július 3. 14:43
A kérdés nem az, hogy „kicsoda Putyin?”, hanem hogy „miért van Putyin?” Erről is szó esett az Oroszország mindenkori belső és nemzetközi politikáit boncolgató kőszegi vitán. Tudósításunk!
2
2020. július 1. 7:24
Bár földrajzilag bővült az Európai Unió, „kulturális bővítés nem történik”, és „Közép-Európában mi messzi kultúrák vagyunk, nem tudunk egymásról sokat” – hangzott el egy kőszegi vitaesten Schöpflin György, Bába Iván és Erhard Busek volt osztrák alkancellár részvételével. Tudósításunk!
2
2020. június 29. 21:34
Az Axióma szervezésében vitázott a női mozgalmak mibenlétéről Donáth Anna momentumos EP-képviselő és Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke.
86
2020. június 9. 9:35
A klímaváltozás és a globalizáció folyamatosan mozgásban tartja a vírusgazdákat, ami újabb és újabb környezetekhez biztosít a kórokozók számára alkalmazkodási lehetőséget. A vírusok nyomába eredtünk a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének újabb előadásán!
6

összesen: 60 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 következő utolsó