Győrffy Ákos

2020. június 30. 12:55
A csend nem más, mint egy nekünk szegezett kérdés. A csend kényelmetlen, feszélyező, irritáló. A természet csendje olyan tükör, amelyben kíméletlen megmutatkozik mindaz, amiről a legjobb lenne nem tudni.
4
2020. június 13. 17:42
Kivételes érzékenységgel tapintottak rá a korszellem legproblematikusabb pontjaira: néhány napja jelent meg a Platon Karataev nevű fiatal magyar zenekar második nagylemeze Atoms címmel – meghallgattuk.
3
2020. június 3. 8:19
Addig ráz Isten, / Amíg csontodig nem csupaszodsz. / Addig ráz Isten, / Amíg hozzá föl nem cseperedsz.
7
2020. május 30. 8:15
A félálomban felbukkanó, múltbéli arcokról.
6
2020. május 5. 14:32
1749 címmel új online világirodalmi folyóirat indul. Saját meghatározásuk szerint azzal a céllal, hogy „friss, hiánypótló és inspiratív világirodalmi tartalmakkal lássa el a magyar olvasót az ógörög epigrammáktól az orosz rapig, az antikvitástól napjainkig, Londontól az Antarktiszig, keresztül-kasul a szépirodalmi és értelmezői térfélen”. A folyóirat szerkesztővel, Lanczkor Gáborral, Izsó Zitával és Zelei Dáviddal beszélgettünk.
2
2020. április 25. 7:30
„Az efféle járványok nem az egyén, hanem a társadalom betegségei. Jelen esetben a globális társadalom – a »globális falu« – betegségei” – mondja Buji Ferenc, a mai magyar tradicionalista gondolkodás fontos képviselője. Vallja: Európa a két világháborúval megnyomorította magát, az egyház kénytelen elfogadni a modernitás alapelveit, a tradicionolitás pedig bizonyosan nem lesz tömegek hitvallása, hiszen „amit képvisel, az homlokegyenest ellentétes a mindenkori szellemi-kulturális trendekkel”. Nagyinterjúnk!
14
2020. április 19. 8:01
Minden jel szerint túlságosan szűkre szabtuk magunk körül a világot, és száműztük belőle mindazt, amire a racionális világképünk nem volt képes magyarázatot adni. Mindennapi metafizika című sorozatunk harmadik része, Végh Attila fotójával és Győrffy Ákos írásával.
4
2020. április 11. 21:01
Szent Márton-apokrif.
3
2020. március 21. 9:58
„Elegem lett a közéleti mondandóból, idegesített. Hol tudtam megnyugodni? Otthon, a hegyünkön. Se áram, se víz, viszont mókusok, pölék, őszapók, ez sokkal izgalmasabb.” Szálinger Balázs nemzedékének egyik legkarakteresebb költője, aki azt vallja: amit a világról közlendőnek gondol, azt a műveibe írja bele, nem másba. A költővel – aki egykor a Mandiner-előd Utolsó Figyelmeztetés alapítója és névadója volt – zalai szülőföldjéről és az al-dunai tájról, közéletről és természetről, futballról és zenéről is beszélgettünk.
4
2020. március 18. 20:01
Úgy két héttel ezelőtt lehetett, még épp csak elkezdtek szállingózni a hírek arról, hogy valamilyen vírus garázdálkodik a világban. Akkor jutott eszébe Ferinek, hogy elmesélje a történetet. Győrffy Ákos írása, Végh Attila fotójával.
4
2020. március 14. 7:28
„A magyari világnak irgalmatlan súlyú a kulturális hagyatéka. Kincsesbánya fölött zsezsegünk, a mélyben alvó királyok fekszenek körben. Nem kötelező tehát maradéktalanul feloldódni a kortárs kollektív mítoszokban, amelynek képi inváziója vadul teletetoválja épp a tudatot.” Kettős Tamás képzőművész-zenész a Dunakanyar egyik karakteres figurája, egyszerre van otthon a tradicionalizmus és a különféle kortárs művészeti szubkultúrák világában. Vallja: „Az alkotás tétje ma nem kisebb, mint felébreszteni a hőst, aki megüli a sárkányt”. Portrébeszélgetésünk!
6
2020. március 5. 19:56
Nincs látványos cselekmény, utazás és szerelem, csak a természet van, és benne egy fiú, aki valójában nem tudja, mit akar. Azt viszont elég pontosan tudja, mit nem. Visszanéztük és leellenőriztük, mennyire örök érvényűek az immár több mint egy évtizedes Út a vadonba tanulságai.
5
2020. február 29. 8:32
Kertész Imre életműve ma még a helyét keresi: „Az Ismeretlen Kertész Imre” című új kiállítás segíthet abban, hogy a mindenféle elfogultságokon, pillanatnyi politikai érdekeken túl végre elfoglalhassa a neki járó helyet a huszadik századi magyar irodalomban. Tudósításunk a megnyitóról.
33
2020. február 16. 8:29
Babiczky Tibor a kortárs magyar irodalom középgenerációjának egyik jeles alkotója, elsősorban költő, de megjelent már egy regénye is. A Junior Prima-díjas alkotóval az Ottlik Géza világát idéző iskolaéveiről, az irodalmi élet rögös útjairól, a facebookos versmegjelenésekről és a slam poetry világáról beszélgettünk.
4
2020. február 9. 8:18
Az uszályok utánozhatatlan, lomha és valami egykedvűséggel átjárt tempója már gyerekkoromban is megigézett. Amikor tehetem, mostanában is lemegyek a partra, leülök a sóderre és hagyom, hogy a lassú hömpölygés, a Duna időtlen sebessége magával vigyen és kioldja belőlem a felesleges gondolatok tömegét.
2
2020. február 5. 8:34
Tornai József volt az utolsó olyan magyar költő, aki a kezdettel, a költészet titokzatos forrásvidékével még közvetlen kapcsolatban állt. Ami így persze megint csak túlzásnak tűnhet, de aki olvasott életében Tornait, talán érti, hogy miről beszélek. Győrffy Ákos írása.
1
2020. február 2. 8:16
A világ ma, ahogyan tapasztaljuk, a második világháború romjai alól kelt életre. Ami azt is jelenti, hogy világunk a második világháború gyermeke, annak minden sötétségével, hitetlenségével és őrületével együtt.
8
2020. január 30. 11:26
Egymást váltó diktatúrák árnyékában keresték a szabadság maradék tereit: ki volt Baktay Ervin és kik voltak társai, a dunakanyari indiánok?
6

összesen: 45 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó