Győrffy Ákos

2020. január 18. 18:18
A zene mélyen rokon a természettel, egy erdő atmoszférája nem sokban különbözik attól, amit egy zenemű képes megidézni. A Muzsikál az erdő című programsorozat tizenötödik éve fut a Mátrában, s a szervezők egy impozáns könyvet jelentettek meg a résztvevők gondolataival, vallomásaival a művészet és a természet kapcsolódásairól.
2020. január 8. 14:04
Szentkuthy Miklós egyszerre volt mélyen európai és magyar. Olyan művész volt, aki szinte ufóként élt a Kádár-korszak Magyarországán. Nemrég jelent meg egy kiváló könyv a kissé elfeledett, különös géniuszról, az íróról, akit kevesen olvasnak, de a hatása mégis magnetikus. Recenziónk.
1
2020. január 5. 9:40
Nemrégiben jelent meg egy könyv, amely az észt származású komponista, Arvo Pärt munkásságába enged betekintést. A jelenkori Európa egyik legismertebb zeneszerzője ebben a könyvben távolról sem csak a zenéről beszél, hanem sokkal inkább az örök emberi kérdésekről, amelyek mindenkit érintenek. Recenziónk.
1
2020. január 3. 7:50
Nemrég látott napvilágot javított, bővített kiadásban Weiner Sennyey Tibor Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című kötete, amely üdítően új hangnemben foglalkozik a huszadik század egyik legnagyobb magyar írójával. Recenziónk.
5
2019. december 22. 10:20
A Kárpát-medence egésze valamikor különleges „kert” volt, mára viszont a régi paraszti és polgári élet eltűnésével a tudás, a morál és rend is elenyészik – vallja Ambrus Lajos. A neves íróval, esszéistával, borásszal, a „pannon derű” gyakorlójával és hirdetőjével beszélgettünk egyházashetyei kis barokk házában. „Őszintén szólva, rikoltozhatok én a szőlőhegyem tetejéről, hogy ültessetek gyümölcsfát, telepítsetek szőlőt, de szakembert és munkáskezet nem nagyon látok semerre. De szándékot sem” – mondja. Nagyinterjúnk.
4
2019. december 21. 13:59
Életműve alapvetően befolyásolta a 20. század magyar prózairodalmát, ehhez képest viszont kevés szó esik róla, szinte elfeledetté vált. Tömörkény Istvánra emlékezünk.
1
2019. december 8. 17:13
Az első világháborúról eddig számos film készült, de olyan, mint az „Akik már nem öregszenek meg”, biztosan nem. Nemrég volt a magyarországi bemutatója Peter Jackson rendhagyó első világháborús dokumentumfilmjének: egyik első vetítésén jártunk.
1
2019. december 5. 10:01
Polcz Alaine munkásságáról, életszemléletéről, „az értelmes rendről”, ami nélkül az emberi élet célját és értelmét veszti – ezekről beszélgettek a PIM-ben, ahol az is elhangzott: „hiányt okoz a nagy bőség”.
2019. november 30. 23:38
Ernest Hemingway megrendítően nagy műveket alkotó író volt – és egy nehéz eset magánemberként, igen. Kár, hogy csak az utóbbiról esett szó a minapi budapesti Hemingway-esten.
4
2019. november 30. 7:19
„Ahány magyar van, annyi király. Mindenkinek a fején van egy pici koronácska, amit saját maga csempészett a kalapja alá.” Magyarságról, hitről, művészetről, kultúráról, ország és világ állapotáról beszélgettünk Czakó Gáborral, aki öt évtizednyi szerteágazó munkássága elismeréseként a minap vehette át a Nemzet Művésze díjat. Korunkról elmélkedve leszögezi: „Aki azt hiszi, hogy egy zárt rendszerben – márpedig a Föld zárt rendszer – bármi korlátlanul növekedhet, az vagy őrült, vagy szélhámos”. Nagyinterjúnk!
7
2019. november 21. 16:19
Nemrég jelent meg „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” címmel egy könyv, amely Kosztolányi életének egy eddig kevéssé ismert és dokumentált szakaszát helyezi új megvilágításba. A kötet bemutatóján jártunk.
1
2019. november 16. 7:55
„A magyar paraszt mindent kibírt az elmúlt ezer évben, a földesurát, a török hódoltságot, éhínségeket, háborúkat; de azt nem bírta ki, hogy elvették a földjét. Hogy elvették léte, kultúrája alapját, mindenét.” Oravecz Imre a kortárs magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alkotója. Egyedi hangú költészetének csúcsa az 1998-ban megjelent Halászóember című monumentális könyve, amelyben a magyar parasztságnak állít megrendítő emléket. Azóta – többek között – megírta A rög gyermekei című trilógiáját, a századelő nagy kivándorlási hullámának regényét. A Kossuth-díjas íróval szülőfalujában, Szajlán beszélgettünk irodalomról, életről, emlékekről és kilátásokról, a magyar vidék múltjáról és mai állapotáról. Kifejti: neki nagy csalódás volt a rendszerváltás. „Tulajdonképpen nem is az ellenzék csinálta, hanem maguk az ex-elvtársak. Rájöttek, hogy nem folytatható a szovjet kommunizmus és csináltak maguknak kapitalizmust, magyar módra.”
4
2019. november 3. 9:04
„A mai napig azt gondoljuk, hogy mi vagyunk a világ közepe és körülöttünk csupa  »alemberek« élnek. Nagyon el vagyunk tévedve.” Bartis Attila író és fotográfus néhány éve az ideje nagy részét a Távol-Keleten tölti. A nyugati és a keleti ember életminőségéről, értékrendjeik különbözőségéről, a távol-keleti mindennapok valóságáról – no és irodalomról és fotográfiáról beszélgettünk a művésszel. „Nyugaton elképesztő csodák és értékek vannak. Esztelen, aki ezt elvitatja. Csak épp egyensúly nincs” – vallja.
21
2019. október 31. 14:07
Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy fél évszázados aktív működés van a háta mögött. A Kaláka ilyen zenekar. Nemrég egy hazai underground zenekarok által készített feldolgozáslemez jelent meg De jó elhagyni magamat címmel, amely Kaláka-dalok sajátos átiratait tartalmazza.
2019. október 31. 12:17
A népszerű humorista nemrég jelentkezett második könyvével, amely egyben az első regénye is. Elolvastuk.
76
2019. október 29. 20:06
„A Kádár-rendszer nélkül nem léteznék” – hangzott el egy ponton Lánczi András és Lánczi Tamás beszélgetésében, ahol apa és fia az oly sokak számára ismerős és átélt, rendszerváltás előtti és utáni élethelyzeteket, családi sorsokat elevenített fel a KINCS Estek rendezvényén, a Kopp Mária Intézetben.
13
2019. október 28. 19:50
„Fel kell növekednünk az igazsághoz, amit az archaikus szellemi emberek őriznek.” Kondor Attila a fiatalabb magyar képzőművész-generáció egyik legeredetibb és legmélyebb alkotója. Művei november 17-ig láthatóak a Műcsarnokban a Tiszta szívvel festeni című kiállításon. A Barcsay-díjas alkotóval a műtermében beszélgettünk szellemi inspirációkról, a művész szerepéről és sok minden másról.
1
2019. október 28. 14:55
Négy képzőművész, Konkoly Gyula, Szotyory László, Lajta Gábor és Kondor Attila műveiből látható kiállítás a Műcsarnokban november 17-ig. A tárlat címe: Tiszta szívvel festeni. Ott jártunk és a négy kiállító egyikének munkásságát alaposabban is körbejártuk.
1

összesen: 24 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó