Győrffy Ákos

2023. június 4. 7:03
Hamvas Béla írja, hogy a démon ellen egyetlen módon lehet hatásosan védekezni: ki kell nevetni. A módszer működik, többször ellenőriztem.
5
2023. április 29. 15:01
„Volt bennem egy anyaország-álom. Viszonylag rövid idő alatt lerománoztak.” Erdélyiségről, áttelepülésről, az írói hang kereséséről, autizmussal élő gyermekéről és a Böjte Csabával való együttműködésről is kérdeztük Csender Leventét.
2023. április 22. 11:01
Joaquin Phoenix színészi játéka zseniális Ari Aster új filmjében: a rendező ismét csúcsra járatja a szorongást és a megzavarodást.
1
2023. március 20. 12:00
Ez a világ régóta halálra volt ítélve, és éppen azokban az időkben teljesedett be az ítélet. Ezt Arszenyev is tudta, Derszu is tudta, bár mindketten más irányból érkeztek el ehhez a felismeréshez. Magasles IX.
1
2023. március 1. 7:11
Szorongás, háború, halál, Isten, pénz, az ifjúság elsiratása – a Pink Floyd nagyon eltalált valamit, mélyen beletrafált valamibe. A korszellembe nevezetesen.
1
2023. január 20. 7:11
Madách Imre a Tragédiájával hatalmas látomásban vetíti az olvasó elé az emberiség „nagy kalandját”, az értelem és az ösztönök örök harcát, miközben kivételes érzékenységgel tapint rá a jövő problémáira.
2
2023. január 1. 13:00
Azt mindjárt láttam, hogy ennek a filmnek a látványvilága egyáltalán nem szokványos. Rusztikus, szándékoltan elnagyolt, mégis finoman kidolgozott tárgyak és arcok. Ez egyszerre elég ritkán szokott sikerülni. Egy karakteres világ, végre nem a szokásos, semmitmondó és rózsaszín kulisszák. Látszott, hogy aki ezt a filmet rendezte, annak mintha lett volna egy látomása arról, mit is akart is összerakni. Gyorsan megnéztem, ki is ő. Ja, Guillermo del Toro, így már mintha érteném.
5
2022. december 22. 21:50
„David Abram költői ihlettel, páratlanul sokoldalú erudícióval írt műve az írásbeliség kultúrtörténetében követi nyomon a nyelv fokozatos eltávolodását a természettől” – írja a kötet fülszövegében Lányi András. Amihez csak azt tehetjük hozzá, hogy erről a fokozatos eltávolodásról rég olvashattunk ennyire emlékezetes könyvet. Recenziónk Az érzékek igézete című, nemrég megjelent kötetről.
1
2022. december 21. 8:37
Az atombomba atyjaként emlegetett amerikai fizikus életének egyes epizódjai állnak a film középpontjában, ezen belül is a Los Alamosban a vezetésével folyó atombomba-kísérletek. Az előzetes nem árul el sokat a történetből, de már ennyiből is látszik, hogy a Nolan munkáira jellemző szédületes látványvilág itt is erős hangsúlyt kap.
2022. december 11. 19:01
„Amikor elvették a nyelvemet, a hitemet, a himnuszomat, nem volt többé helyem.” A kárpátaljai származású költővel békéről és háborúról, a szülőföld elhagyásáról és megtalálásáról, az ukrajnai kisebbségi létről és az Istenre való ráhagyatkozásról beszélgettünk nógrádi otthonában.
3
2022. november 15. 19:12
Botránykönyvből született a dán film: a Semmi üzenete, hogy ez egy istentelen, kiüresedett civilizáció, amit már csak a tehetetlenségi erő hajt valamerre. Illetve egyenesen a semmibe.
8
2022. november 12. 9:01
„Hallottam gyerekektől a vetítés után, hogy már alig várják, hogy végre az iskolában is olvashassák a Toldit. Ha ez tényleg így van, akkor valami nagyon fontos dolgot sikerült letennünk az asztalra.” Csákovics Lajossal, a Toldi társrendezőjével beszélgettünk a minap bemutatott rajzfilmről, a megvalósulás izgalmas részleteiről, valamint Jankovics Marcell-lel való közös munkájáról!
2022. október 27. 9:52
Hiába, a magamfajta melankolikus figurák ragaszkodnak az ifjúkori szomorúsághoz. A The Cure még ma is a világ egyik legjobb rockzenekara – a budapesti koncerten jártunk.
1
2022. október 18. 14:31
A Szépművészeti Múzeum immár hat El Greco-alkotással büszkélkedhet, miután a Gonzaga Szent Alajos képmása című képet megvásárolta a MOL-Új Európa Alapítvány a Christie’s londoni aukciósház árverésén.
1
2022. október 7. 10:11
Száz éve született Polcz Alaine, akinek a sors, az élet, vagy a Jóisten (ki-ki válasszon közülük saját meglátása szerint) kegyetlen és felemelő pályát szabott ki.
2
2022. október 2. 9:01
„Sokunknak az apja volt Don Quijote” – mondja Kemény István. A magát egyszer konzervatív anarchistának valló költővel és íróval az értelmiség mai szerepéről, a rendszerváltás óta eltelt időkről, a jövő ismeretlenségéről és az utolsó mohikánságról beszélgettünk nagyinterjúnkban.
5
2022. szeptember 21. 19:36
Kincsekre találhatunk régi idők alig ismert zenei örökségében – hangsúlyozza Lachegyi Imre. A régizene egyik legfontosabb hazai személyiségével a hagyomány őrzéséről, a barokk zene szabadságáról és a minőség parancsáról beszélgettünk!
2022. augusztus 21. 7:01
Indiánság, Cseh Tamás, lengyel apáca, Csendes Toll, kalandos élet: a Gerecse alján, egy szőlőhegy oldalában él Jász Attila költő. Irodalomról és életpályájáról beszélgettünk az Új Forrás főszerkesztőjével.
1

összesen: 81 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó