Biró Noémi

2022. március 10. 15:01
Hogyan lett egy szórványbeli magyar jogásznő román államtitkárrá, és mit tart tisztsége legfontosabb feladatainak? Kacsó-Doboly Izabella Máriát, a bukaresti Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkárát kérdeztük pályájáról és terveiről.
1
2021. június 19. 7:30
Egész életünk során keressük a választ arra, hol is van a helyünk a világban, és hogyan felelhetünk meg önmagunk és mások elvárásainak. A járványhelyzet miatti korlátozások pedig még erősebb lelki megpróbáltatások elé állítottak bennünket. Dr. Kádár Annamária pszichológussal, a mesepszichológia úttörő alakjával beszélgettünk arról, hogyan lehet az ehhez hasonló válsághelyzeteket kezelni, mit lehet tenni, ha motiválatlanságba ütközünk, és kik válhatnak irányt mutató példaképekké számunkra. Minderről pedig személyes példákon keresztül mesélt lapunknak.
2021. május 18. 19:40
Bár még csak most éri el a négymilliót a beoltottak száma, nagy erőkkel zajlik az oltakozás keleti szomszédunknál. A hétvégén, Marosvásárhelyen több mint hétezer-ötszázan, Kolozsváron pedig háromezer-kilencszázan kapták meg a vakcinát az oltási maratonok keretében.
2021. április 22. 18:45
Tragédiák sora övezi Erdélyben a romák életét. Kedden újabb tűz ütött ki, ezúttal a marosvásárhelyi romatelepen, ahol nyolc család maradt fedél nélkül. A januári tűzesetben pedig csaknem kétszázötven ember vált otthontalanná. A csíksomlyói tűzkárosultak hónapok óta egy csíkszeredai sportcsarnokban élnek, őket látogattuk meg.
5
2020. december 4. 20:00
Mi kell ahhoz napjainkban, hogy egy nő sikeres legyen a közéletben? Főként egy olyan országban, ahol egy kisebbség tagjaként kell érvényesülnie. Bogya Anna, az RMDSZ Nőszervezetének az ügyvezető elnöke kétszeresen nehéz helyzetből indult, mégis az egyik legsikeresebb női politikus Erdélyben. Egy rendhagyó karrier és ami mögötte van.
4
2020. december 3. 7:00
Az erdélyi magyarság számára kulcsfontosságú parlamenti választásokra készül Románia. Az RMDSZ jelöltje, Benkő Erika már a háta mögött tudhat négy évet Bukarestben, és a hétvégén újra harcba indul. Többek között arról is kérdeztük, hogy látja a Trianon-törvényt, és van-e realitása a székely autonómiának. Közben az is szóba került, hogy nőként miként lehet érvényesülni az erdélyi közéletben. Interjúnk.
2
2020. november 16. 11:30
Marosvásárhely régóta szeretett volna szobrot állítani Bethlen Gábor fejedelemnek, ám a folyamat évekig húzódott, míg végre november 15-én, egy esős vasárnap leleplezhették a műalkotást. Bemutatjuk a szobor kalandos útját és avatását, illetve Harmath István szobrászművész is mesélt a kulisszatitkokról.
2020. november 8. 19:12
Újabb sorsdöntő megmérettetés előtt áll az erdélyi magyarság, most a parlamenti választások közelegnek. Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke a Bihar megyei RMDSZ listáján indul, és célja, hogy a magyar fiatalokat bevonja a közéletbe. Ahogy lapunknak kifejtette, a jövő útját a szülőföldön maradásban látja. Interjúnk.
3
2020. október 27. 9:00
A Székely Nemzeti Tanács a járványhelyzet ellenére sem mondott le a székelyföldi autonómiáról való megemlékezésről, így már hatodik alkalom igyekeztek felhívni a világ figyelmét az őshonos kisebbség helyzetére. A rendezvény hagyományosan őrtüzek gyújtásával teljesedik ki, ebben az évben azonban a járványügyi korlátozások új megoldásokat hoztak.
2
2020. október 18. 11:09
Milyenek a romániai oktatási megoldások a járvány idején? Miben szigorúbb keleti szomszédunknál az iskolák működése? Helyzetkép az erdélyi koronavírus elleni küzdelemről, ami hazánk számára is tanulságos lehet.
4
2020. október 14. 7:50
Milyen volt Romániában a kommunizmus? Hogyan vetett véget a szocializmus korszakának az 1989-es forradalom? Miért nincs magyar szemszögű múltfeldolgozás a romániai múzeumokban? Az Elmúlt Jelen projekt történelmi hiányosságokat pótol, miközben a harminc évvel röpít minket vissza.