Baranyi Márton

Bejelentkezés

2013. június 13. 9:24
Nem tartja magát tipikus konzervatívnak, és azt sem szeretné, hogy a reakciós szó csak szlogen legyen. A Magyarországon született, majd az Egyesült Államokba költöző John Lukacs történész a Monarchia örökségét, a 2. világháború szörnyűségeit, majd az USA elmúlt évtizedeit átélve az egész huszadik század tanúja lett. A 89 éves történész tervei szerint utoljára járt Magyarországon, ahol előadásokat tartott, és lapunknak is interjút adott.
2
2013. március 22. 20:30
Tévedünk, amennyiben szegény országként gondolunk Kínára, véli a CEU kínai származású adjunktusa, Paul Lacourbe. Az Európa és Ázsia közti távolság egyre kisebb lesz, amiben kulcsszerepet játszhat a Lacourbe által kutatott Új Selyemút. A kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésével Magyarország is számos lehetőséghez juthat.
2
2012. december 13. 13:48
Mennyit kerestek az ÁVH-sok? Miért nem igaz, hogy a politikai rendőrség „állam volt az államban”? Mi a közös Péter Gáborban és Virág elvtársban? Müller Rolffal, az állambiztonsági levéltár történészével beszélgettünk Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban című könyve kapcsán fekete autókról, ügynökökről, és arról, mit néztek a moziban az ÁVH emberei.
8
2012. augusztus 22. 11:01
Semmit sem szabad kritikátlanul kezelni, de három különböző országban lefolytatott négy eljárás anyaga áll rendelkezésre – állítja Gellért Ádám a Csatáry-ügyről. A lapunknak interjút adó nemzetközi jogász szerint az ügyészség megalapozott döntést tud majd hozni a vádemelés kérdésében. Gellért Ádámot a Biszku-ügy állásáról és a magyar igazságszolgáltatás hiányosságairól is kérdeztük.
20
Iszom
2012. február 17. 8:55
Míg a tokaji bor világszerte ismert, a bikavér csak arra volt jó, hogy mindenkiből proletárt csináljon - emlékezett vissza rendszerváltás előtti emlékeire a Common Sense Society meghívására hazánkba látogató brit filozófus, Roger Scruton az Akadémiai Kiadó által szervezett budapesti könyvbemutatóján nemrég.
3
2011. december 14. 12:34
Kínzó állapot, súlyos állapot – énekelte az A.E. Bizottság a Bestia című számban, a következő szót azonban egy orkánszerű zörej söpörte el. Csak a koncertlátogatók tudhatták, hogy a „szükségállapot” szót cenzúrázta hatalom az együttes lemezén. Wojciech Jaruzelski 1981-ben jelentette be a hadiállapotot, hogy szétzúzza a lengyel ellenzéket. A Terror Háza és a KIM konferenciával emlékeztek az eseményekre a 30 éves évfordulón.
1
2011. december 8. 12:18
Miért beszélnek az európaiak még mindig a háborúról? – ezt a kérdést teszi fel címében a XX. Század Intézet évkönyve, amely az intézet legutóbbi konferenciáinak lenyomatát tartalmazza. A kötetben szereplő szerkesztett előadások, és ezek mintegy két tucat szerzője – így vagy úgy – valamilyen második világháborús témát jár körül. A könyvet szerdán a mutatta be a Terror Házában Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója, Betlen János újságíró és Horváth Miklós hadtörténész. Tudósítás.
1
2011. január 6. 12:04
Decemberben Petőfi-díjjal tüntették ki a Terror Házában Anne Applebaumot. Az amerikai születésű történész, publicista szerkesztette az Economist és a Washington Post című lapokat, gulágról szóló könyvét pedig Pulitzer-díjjal jutalmazták. Applebaum a Mandinernek többek között vorkutai és recski élményeiről, illetve készülő könyvéről beszélt, és arról, hogy nem tartja messiásnak Barack Obamát.
14
2010. november 18. 14:39
Közvetlenül alkalmazható a nemzetközi jog Gellért Ádám szerint, aki Biszku Béla felelősségre vonása ügyében adott be az ügyészségre beadványt. A Hágában dolgozó nemzetközi jogász szerint a beadványát elutasító ügyészég elmulasztotta feltárni azokat a nemzetközi jogi és ténybeli elemeket, amelyek alapján érdemben dönthetett volna az ügyben.
1
2010. május 14. 7:36
Hiba lenne sutba dobni Magyarország elmúlt húsz évének a teljesítményét, és olyan országokat másolni, amelyeket nem is ismerünk igazán. Szélsőségek máshol is vannak, a mostani kormány pedig nehezebb helyzetben van a válságkezelést illetően, mint Horn Gyuláé volt. A Mandiner Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával beszélgetett a gyűlöletbeszéd-törvényről, a Múzeum nyolc évéről és arról, hogy miért nem volt kudarc a rendszerváltás.
7
2010. április 1. 13:06
Véget ért az esős évszak, elkezdődött a kalózok szezonja: tegnap egyszerre nyolc hajót foglaltak el a szomáli kalózok. A martalócok tőzsdéjükön várják a fegyvereket és a pénzt, az elrabolt hajók váltságdíjait visszaosztják a részvényeseknek. A Mandiner összeállítása Afrika szarvának szandokánjairól.
1
2010. március 23. 17:55
Vajon tényleg a szocializmus felé viszi Obama egészségbiztosítási reformja az Egyesült Államokat, ahogy a republikánusok mondják? A Mandiner összefoglalja, értelmezi, megfejti azt a nagy fát, amibe Obama belevágta a fejszéjét.
4
2010. március 12. 8:17
Az új politikának meg kell tartania politika autonómiáját, a politika tekintélyét. Másfajta felfogást kell érvényre juttatni, amiben az értelmiségnek sokkal inkább a saját dolgát kell elvégeznie. A Mandiner Lánczi András filozófussal beszélgetett rendszerváltásról, posztkommunizmusról, értelmiségről.
5
2010. március 9. 17:29
Nyitrai Zsolt sátáni kacaját visszhangozza a Szentkirályi utca, a kispártok pedig reszketnek a bokrok alján.
1
2010. január 28. 12:17
Az utolsó lapát földet akkor dobtuk a Scooterre, amikor az műszakis egyetemisták prédájává vált.
1