Ki hol áll a gázai háborúban? Itt vannak a szikár tények

A háborút nemcsak fegyverrel vívják, része annak az információs hadviselés is. A háborút értelmező narratívákat főleg a világ vezetői határozzák meg, az államok álláspontjait pedig leginkább az mutatja meg, miként szavaznak az ügyről az ENSZ-ben. Összefoglaló.

2023.12.07 20:07

Épp szétesik a német szélsőbal

Elvesztette frakcióját a parlamentben a Baloldal (Die Linke) párt, miután egyik legismertebb politikusuk és kilenc képviselőtársa kiléptek a pártból, hogy egy másik formációt hozzanak létre.

2023.12.07 20:06

Minden egy helyen: ezt lehet tudni a Macron–Orbán-találkozóról

Csütörtök este Párizsban egy munkavacsora keretében próbálja a francia elnök megpuhítani Orbán Viktort, hogy álljon be az uniós vezetők sorába Ukrajna támogatásában. A francia álláspont a magyar és az uniós között van, ő a megfelelő közvetítő – este kiderül, mire elég.

2023.12.07 11:11

„Japánnak készen kell állnia az önvédelemre” – volt japán vezérkari főnök a Mandinernek

„Ha a Tajvan-szorosban vagy a Szenkaku-szigeteknél bármilyen konfliktus bekövetkezne, a japán hadseregnek erre az eshetőségre fel kell készülnie” – mondja lapunknak Takei Tomohisza. A Japán Haditengerészet volt vezérkari főnökét, a Japán Külügyi Intézet (JIIA) munkatársát kérdeztük a Távol-Kelet hatalmi átrendeződéséről és a japán haderő-reformról. Interjúnk.

2023.12.07 06:03

„Ez egy megoldhatatlan probléma” – Világrend

Videó

Lehetséges-e bármilyen egyezség Izrael és a Hamász között? Mik a szunnita és a síita államok álláspontjai az ideológiai konfliktusban? Elemzés a gázai háború vallási-ideológiai hátteréről a Közel-Kelet-szakértővel podcast-műsorunkban.

2023.12.06 17:13

Miért nem lehet béke a Hamásszal?

Videó

Az iszlamista palesztin szervezet 1987-ben éppen az alakuló izraeli-palesztin kiegyezés ellenében alakult meg, ez élet-halál harcot jelent Izraellel. Vagy mégis lenne mozgástér az alkura? Elemzésünk.

2023.12.01 19:44

Nem akármilyen vendégek érkeztek hétfőn Kijevbe

Miközben az Európai Tanács elnöke, Charles Michel Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral, az Európai Bizottság magyar ügyekben igen kritikus képviselője, Věra Jourová az ukrán fővárost választotta.

2023.11.27 12:39

Rutte pártjának külső támogatásával alakulhat meg a holland Wilders-kormány

A jelenlegi politikai matematika alapján a holland választásokat megnyerő jobboldali Szabadságpárt egy biztos koalíciós partnerre számíthat, de többségi kormányt nem fog tudni alakítani. Ha a volt kormányzó jobbközép párt, a VVD külső parlamenti támogatást ígér neki, Geert Wilders kisebbségi kormánya akár stabilan is képes lehet kormányozni.

2023.11.24 22:32