Kordonbontás és diktatúra – köszönjük, lapozzunk!

2023. május 22. 06:50

A rutingyakorlattá váló kordonbontással jó kis nemzetközi médiahájp kreálható, miközben az egésznek égvilágon semmi, de semmi értelme.

2023. május 22. 06:50
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Dacos kiáltványban panaszolta el az ország sanyarú sorsát Cseh Katalin. Természetesen oda lyukad ki, hogy a demokrácia idehaza nem működik. És hogy ebben mégis mi az érdekes? Természetesen nem a kampányfogásnak is vitaminszegény kiakadás, hanem a belső logika hiánya és a kínzó ötlettelenség.

Kicsit jobban szétszálazva, először az önellentmondásokról. Kezdjük ott, hogy a kormánykritika joga, sőt kötelessége a mindenkori ellenzéknek. Azonban a komolyan vehetőséghez elvárható a bírálatban valamiféle minimális koherencia. Nos ez az, ami jelen esetben (és a hasonló kritikák többségében) fájóan hiányzik. Nézzük csak: „Ők azok, akik képtelenek hazahozni az uniós pénzeket” – fakad ki Cseh Katalin. Ugyanakkor Cseh Katalin egyike azoknak, akik fáradságot nem kímélve dolgoznak a brüsszeli rosszallás fenntartásán, hazánk stigmatizálásán, az uniós támogatások felülvizsgálatán.

Mi ez, ha nem a farizeusság fogalmának kimaxolása? 

Egyik nap hadakozás az EP-ben Magyarország megregulázása érdekében, másik nap a kormány kárhoztatása az uniós források elapadása miatt. Hasonlóan paradox az a megállapítás is, miszerint: „Külföldi szemlélők sokszor kérdezik tőlem, hogy mégis hogy nem bukott még bele a kormány a brutális inflációba. Sajnos ez az ára annak, hogy nincs működő demokrácia Magyarországon.”

Vagyis ha Magyarországon a kormány nem bukik meg, akkor egyenes vonalon következik, hogy a demokrácia nem működik. Ez a logikai hajtűkanyar világít rá az ellenzék másik problémájára, a kreatív energiák egyre látványosabb hiányára. A baloldali „Magyarország nem demokrácia” axióma ugyanis még a kétharmad elmagyarázására sem volt elég tavaly, arra pedig végképp alkalmatlan, hogy 

a valódi ellenzéki stratégiaalkotás hiányát elfedje.

Erre szolgál egyébként a Momentum másik „innovációja” is, a kordonbontás. Jó kis nemzetközi médiahájp kreálható, szívszorító képeket lehet lőni, miközben az egésznek égvilágon semmi, de semmi értelme. Ezt természetesen tudják a Momentumban is, ennyire nem veszett el a realitásérzék. Viszont azzal is tisztában vannak, hogy a valódi bázisépítés helyett a látványpolitizálás sokkal kisebb energiabefektetéssel megvalósítható, és ebben már van tapasztalat is: elég a tévészékházban töltött hírhedt éjszakára gondolni. 

És az is világos, hogy valamit lépni kellett, az ötszázalékos küszöb is kezdett távoli célnak tűnni, mialatt az árnyékkormány árnya lassan beterítette az ellenzéki térfelet.

Természetesen ezzel a DK–Momentum-meccs nincs lejátszva, 

Cseh Katalinék egyelőre szűk döntetlenre mentették a balos pótcselekvés rangadóját. Pedig az ellenzéki főhatalomért folyó küzdelmet lassan le kell zárni, amennyiben a jövő évi választásokon újra az összefogás mestertervét kívánják élesíteni.

Ja igen, magam is unom a kávés hasonlatot, de attól még igaz: amíg nincs érdemi ötlet, munka, innováció, addig presszó két cukorral.

Nyitókép: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csúti törpe
2023. május 23. 12:13
az ilyen kis fergek tapsikoltak, mikor a csuti torpegeci bontott kordont.
bagyadtsolomon
2023. május 22. 18:57
Jogosan bontják azok a kordont, akiknek a szülei belehaltak a "rabszolgatörvény" túlóráiba! :)
brekker
2023. május 22. 15:21
Tegyük fel azt az egyszerű kérdést, hogy mit akarnak egyáltalán? Mit remélnek, ha betörnek? Mit találnak ott?
zolizolizoltan
2023. május 22. 13:18
Schiffer András egyre hülyébb, jogi dogmatizmusától nemcsak a hajam fáj, hanem rátelepedik a belső szerveimre is. Jogász, aki nem akarja megérteni, hogy az emberek alkotják meg a jogrendszert, nem pedig a jog uralkodik a való élet felett. Azaz nagyon jól érti, csak nagyon hülyén úgy véli, hogy így lesz pártsemleges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!