Az európai civilizáció nagy pillanatai (2. rész)

2023. március 30. 11:23

Mi, barbár magyarok pedig még mindig nem értettük eléggé, mi fán is terem az európai civilizáció.

2023. március 30. 11:23
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Ide, a barbár magyarok földjére jó sokan hozták el az európai civilizációt – mindhiába.

Miközben a Magyar Királyság élethalál harcát vívta az Oszmán Birodalommal, megérkezett Gritti, és ő is hozott nekünk egy falat európai civilizációt.

Lodovico Gritti, a velencei dózse törvénytelen fattya, mivel nem juthatott elég magasra a velencei ranglétrán, elment az Oszmán Birodalomba, ahol előbb Velence titkos ügynökeként tevékenykedett, majd Ibrahim pasa kegyeltje lett, végül Szulejmán szultán bizalmába is beférkőzött, s ebbéli státusában előbb Laski Jeromost támogatta abbéli igyekezetében, hogy a szultán Szapolyai Jánost támogassa I. Ferdinánd ellenében, ebbéli szolgálataiért Magyarország kormányzója lett, majd kisvártatva átpártolt Ferdinánd oldalára, megostromolta Esztergomot, megölette a váradi püspököt, Czibak Imrét és meggyaláztatta holttestét, az Árthándy testvéreket, Balázst és Pált mindenféle törvényes eljárás mellőzésével lefejeztette.

»Megyek Magyarországba és a gőgös magyar fejeket leütöm a nyakukról. János király mindig félt tőlük, de én megmondtam neki, hogy keserű orvossághoz nyúlok, ha az édesnek nincsen foganatja; megyek végrehajtani fenyegetésemet; aki uralkodni akar, az ne féljen a vérontástól« – jelentette ki Magyarhonba indulván, Junisz bég pedig így beszélt róla: »A szajhaszülötte Grittinél cudarabb és gonoszabb ember nincs a világon; ő se nem török, se nem keresztény; végtelenül sajnálom, hogy még nem akadt magyar, aki a gazembert megölte volna.«

Hiába no, az európai civilizációról mit sem tudó törökök

teljes pontossággal fogalmazták meg az európai civilizáció kellős közepéből érkezett Gritti jellemét.

Végül aztán szerencsére akadt egy »barbár«, az európai civilizációt hírből sem ismerő magyar, nevezetesen Majláth István vajda, aki lefejeztette Meggyes várában ezt a hibátlan európéert, aki annak idején megpróbált civilizálni bennünket. Ugyanezzel próbálkozott nem sokkal később Castaldo generális is, amikor Martinuzzi (Fráter) Györgyöt az alvinci kastélyban meggyilkoltatta pusztán azért, mert a bíboros nem volt hajlandó a Lippa várában foglyul ejtett török katonákat brutálisan legyilkoltatni mind egy szálig. Castaldo zsoldosai brutálisan meggyilkolták a magyar főpapot, majd levágták a fülét és elküldték Ferdinánd királynak, az európai civilizáció nagyobb dicsőségére.

Mi, barbár magyarok pedig még mindig nem értettük eléggé, mi fán is terem az európai civilizáció.

Éppen ezért folyamatosan magyarázta nekünk mibenlétét a fényességes Nyugat. Ezt tették például az aradi várudvaron is, amikor tizenhárom magyar honvédtábornokot végeztek ki, s még Batthyány Lajost is Pesten, az első független magyar kormány fejét.”

***

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2023. március 31. 11:39
Már megjelent a Pillanatok 3. része, a befejezés is. Azt vártam, hogy eljut a következtetésig, miszerint: minden határt túllépve, a Nyaggatnak nincs más útja tovább, mint felszámolni önmagát. Esetleg leállni. (De a nem emberi viselkedés (mindenféle) elfogadtatására tett lépéseiket nézve, ennek ne adjunk túl nagy esélyt. Akkor szoktak megállni, amikor a pofájuk megáll a falon.) SPOILER: Bayer nem jut eddig a következtetésig.
gekk
2023. március 30. 21:50
Zsoca az a tizenhárom kinek a segítségével jutott a halálba? Csak nem a jó orosz barátaink miatt? Zsoca, mennyit kapsz az ismételt orbitfelszopásért, nyugatgyalázásért? Zsoca, mocskolod a nyugatot, ahová szerettél volna tartozni még komcsi korodban? Mocskolod, de a fajtád sohasem moszkvába, kipcsakföldre küldi tanulni a gyerekeit, hanem a hanyatló, mocskos nyugatra. Lásd pl. a gazdád saját lábán álló milliárdos lányát. Zsoca, hogy tudsz majd a hazugságaiddal, a mocskos kis lopásaiddal.elszámolni?
Alcofrybas
2023. március 30. 17:08
„Miközben a Magyar Királyság élethalál harcát vívta az Oszmán Birodalommal, megérkezett Gritti...” / „...hogy a szultán Szapolyai Jánost támogassa I. Ferdinánd ellenében, ebbéli szolgálataiért Magyarország kormányzója lett” Mondjuk – JELENTKEZIK –, azt szeretném kérdezni, hogy azért ez egy csipetnyit ciki, nem? Mármint nem Grittinek vagy a Nyugatnak. Mármint POÉN, hogy úgy vívjuk az élethalálharcot az Oszmán Birodalommal, hogy seregeink élén a kecskebaszó pogány seregei elé kivonulva segget csókolunk az uralkodójának, Szulejmánnak, és kormányzónak nevezzük ki a bizalmasát, Grittit; lásd „nemzeti” királyunk, a „hősök” terén szobrolgó Szapolyai viselt dolgait. A Szovjetunió elleni élethalálharc vajon azt jelenti, hogy a „nemzeti” király kezét-lábát csókol Sztálinnak, aztán Rákosi összehívja az országgyűlést a szabadságharc jegyében, és a Nyugatra mutogat? Hm... „majd levágták a fülét és elküldték Ferdinánd királynak” Néha érdemes kétségbe vonni a propaganda-ízű beszámolókat. 1. BÍBOROST a keresztény világban nem lehet csak úgy meggyilkolni, CSÓKOLOM; PLÁNE nem megcsonkítani, megszégyeníteni, -gyalázni. Akármelyik katolikus pap Krisztust képviseli, egy bíborost meg pláne nem lehet csak úgy leírni. Vagyis vannak következmények. Nem úgy, mint a John Wickben. Bíborost meggyilkolni nyomós ok nélkül exkommunikációval (kiközösítéssel) jár. 2. Szóval: következmény. ALAPOS, KÖRÜLTEKINTŐ vizsgálat, mert bizony Excommunicatio a tét. Eredmény? Házi feledat: utánanézni. 3. A propaganda olyasmivel vádol, ami elképzelhető. Mármint, amit a mindenkori erdélyi vagy a magyar közvélemény elképzelhetőnek tart, hogy megeshetett, amit bevesz, megzabál. Például: miután „nemzeti” királyunk fiacskája, János Zsigmond a székelyek szabadságharcának leverése után orr- és fülmetszéssel büntette az élen járókat, azaz a szabadságjogaikért fegyvert fogó székelyeket jól megleckéztette némi csonkítással (s még ezek jártak jól: hogy olcsón megúszták, mert a főkolomposokat karóba húzással büntette), logikus, hogy egy Baráthosi Balogh Benedek ilyesmivel eteti az olvasóit. Na de egy Bayer Zsolt?
Polgári attitűd
2023. március 30. 13:37
"Éppen ezért folyamatosan magyarázta nekünk mibenlétét a fényességes Nyugat." B. Zs. pedig munkaköri leírásához légmentesen igazodva folyamatosan magyarázza nekünk, mennyire szar a Nyugat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!