Berlinben minden tejfel: kolozsvári filmespalánta menni Nyugatra

2023. február 25. 09:45

Leginkább azonban azt tudjuk kívánni Rázmánnak, hogy dolgozza fel a traumáit, és nője ki azt az óvodás hozzáállást, amit utolsó, volt tanárainak szóló sorai tükröznek.

2023. február 25. 09:45
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Itt van nekünk Rázmán Orsolya „Berlinben tanuló fiatal”, akivel a minap a Főtér csinált interjút. A hölgy a frissen Nyugatra távozottak ájult imádatával beszél Berlinről (a Nyugat minősített esete, művészváros), ahol, szemben az őt izélgető „román” iskolával, megkérdezik, hogy hogy van, és nem kötelezőek a dolgok.

Rázmán Orsolya megbukott, nem akart érettségizni, mindig rossz tanulónak tartották, ezért alternatív oktatási formák után nézett a fejlett Nyugaton. Arrafelé nem reggel, hanem délután kettőre kell bemenni az egyetemre, miután megcsinálta „a french presszes kicsi kávéját”. Az első órában aztán mindenki kiventillálja magát, például nagyon sok buksisimit kap, ha meghalt a macskája, és emiatt szenved.

mert ez történik, az egyetem sehol sem olyan, mint a középiskola. A közoktatásban a berliniek is bemennek szépen reggelre.

És persze Berlinben nagyon nagy a diverzitás, nem szólíthatsz például mindenkit úgy, aminek látod, „mert mindenkinek más elképzelése van a genderdolgokról, lekapják a fejedet egyből, ha rosszul szólítasz meg valakit, és ezt nagyon nehéz volt megszokni, de most már egyre egyszerűbb”.

Hát én nem tudom, kit hogyan csesztetnek a romániai iskolákban, bizonyosan lehetne javítani a dolgon, de így elsőre a berlini nembántsvirág-képző eléggé a másik végletnek tűnik. Én például rohadtul nem tartanám számon, hogy a nevén túl kit hogy kell szólítani, és igenis azt gondolom, hogy azt, hogy hölgyem vagy uram, vagy, csaj vagy pasi, meg kell tudni állapítani ránézésre, és más opciók mesterségesek. Rázmány elmondásából nekem úgy tűnik, hogy Berlin nemileg extrémdiverz, szellemileg meg egysíkú.

Meg egy egész órát eltölteni egymás bajaival, az is túlzás, meg lehet ezt beszélni a szünetben azokkal, akikkel ilyen viszonyban van az ember. A berlini művészképzőben nem tudom, miképp tesznek szert némi ellenállóképességre a filmes palánták.

Leginkább azonban azt tudjuk kívánni Rázmánnak, hogy dolgozza fel a traumáit, és nője ki azt az óvodás hozzáállást, amit utolsó, volt tanárainak szóló sorai tükröznek: „Az utolsó üzenetem pedig az, hogy semmit az égvilágon nem köszönhetek nekik, és ha egyszer híres rendező vagy operatőr leszek, akkor meg se fogom említeni őket, mert nem érdemlik meg!”

Mire Orsolya híres rendező vagy operatőr lesz, addigra talán már eme kamaszos indulatok is elmúlnak belőle. Hajrá az elnyomás elleni küzdelemhez a távoli Berlinben!

Berlinben tanuló filmes lány: „Üzenem a volt iskoláimnak: semmit sem köszönhetek nektek!"

Rázmán Orsolya Berlinben tanuló fiatal filmessel készített interjút a Főtér. A kolozsvári lányt tavaly ősszel felvették egy híres berlini filmes magánegyetemre, ahova a világ minden tájáról jelentkeznek diákok. Orsolya elmeséli, hogy sok konfliktusa volt egykori tanáraival, nem értett egyet az elvárásokkal, úgy érezte, semmi hasznosat nem kap az iskolában.

Nyitókép: Orsolya Facebook-oldala 

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2023. február 26. 21:48
Szerintem térjünk vissza ennek a kis tehetségnek a sorsára, amikor felmutatott már valami említésre méltót. Mert ez, amit itt olvastam, említésre sem méltó.
DaseinDb
2023. február 26. 21:34
"Mondjuk eleve milyen már az általános és középiskolát összehasonlítani az egyetemmel, mert ez történik, az egyetem sehol sem olyan, mint a középiskola." Hááát... aki már találkozott egy nevesincs amerikai egyetemen végzett emberrel, az tudja, hogy az ott felszedett tudás és tájékozottság olykor a magyar középiskolai szintet sem üti meg... Persze Berlinről van szó, de a németek elhülyülése/elbutítása oly értékű már, hogy most már butákat és ostobákat választanak be a Bundestagba...
critical man
2023. február 26. 10:52
Szerintem ez kölcsönös, a volt iskolája is szégyelli ezt a genetikai hulladékot.
Tehetős Totó
2023. február 26. 03:32
Nos, mint "román" iskolát végzett ember, meg kell védenem egykori tanáraim becsületét, akik ellen természetesen én is "lázongtam" anno, a kommunizmusban. Mint diáktársaim nagy része.Pedig akkor életveszélyes volt a dolog, hamar a Securitaten találta magát az ember, volt olyan osztálytársam akinek iskola utáni programja az "ankét" (kivizsgálás, kihallgatás) volt rendszeresen. Egyszer testületileg megtagadtuk a dolgozatírást román irodalomból...ideggyógyászatra juttatuk a kedves oszinkat, akivel aztán érettségiig összehaverkodtunk. Tudni kell, hogy abban az időben minden tartángy mellett, amit magyarul sajátítottunk el (úgy-ahogy), a végzős években (8. és 12. -ben) románul tanultuk Románia földrajzát és történelmét. Szóval jóval nehezebb volt, mint manapság...Az igaz, hogy a román irodalomról nem volt nagy véleményünk: "viccesen" az a szóbeszéd járta, hogy 8. végén de érettségikor is a meseíró Ion Creanga a főtétel-ez az a Harap Alb, amire a kiscsaj utal, az eredeti cikkben. Nincs itt szó másról, mintegy rossz tanuló önigazolásáról...egyszerúen annyi pénze van apujéknak, hogy beíratják holmi divatos képzésre, érettségi nélkül. A mi korosztályunk, amellyel megtaníttatak egy jó adag "poroszos" ismeretanyagot, elég jól helytállt a fordulat után: nemzetközileg is jegyzett rendezőtől, nagyvállalkozókon át, feltalálókig sok mindenkit "produkált" ( s persze szürke fogaskerekeket, mint én, de nem "jómagam":D)..és utólag elismerte az akkori drill hasznosságát, mégha kötelezően leöntötték a román nacionálkommunizmus bűzös szirupjával, ami inkább trutymó volt egy magyarnak, s úgy is kezeltük (ők, tanáraik persze csak csínján). De a mostani "szabadságban" felnőttek ezt nem érthetik, ami természetes is lenne, ha legalább holmi tartást is elsajátítottak (volna). A valóság ugyanis sokkal brutálisabb: az ilyen kallódó életek rohamosan apasztják erdélyi létünket és általában az összmagyarság jövőjét, amiért annyit aggódik Mohács óta folyamatosan minden nemzedék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!