Sikertörténet

2022. december 04. 07:00

Eszerint az oroszok elől Nyugatra menekülő magyarok ugyancsak migránsok voltak.

2022. december 04. 07:00
null
Váncsa István
Élet és Irodalom

„A visegrádi együttműködést mi egy harmincéves sikertörténetnek tekintjük, mondta múlt csütörtökön Kassán, a Visegrádi Négyek találkozóját követően. Közismert szerénységéből fakadóan nem tette hozzá, hogy az  ő személyes sikertörténetéről van szó, hiszen ezt a bulit az ő legjobb tudomása szerint ő maga hozta össze, ő tartja működésben, és ő is fogja elhantolni, ha itt lesz az ideje. (Az idő egyébként elérkezett, viszont kapkodásra semmi szükség, a dolgok akkor is kiforogják magukat, ha mi magunk nemigen rúgkapálunk, ám ezt Kassán nem tartotta szükségesnek elmondani.)

További figyelemre méltó megállapításait nincs módunk méltatni e helyt, pedig volt belőlük egypár. Mi vagyunk az egyetlen ország Európában, amelynek egyszerre két migránsválsággal kell megküzdenie, mondta többek között. Vagyis az oroszok elől menekülő ukrán = migráns, viszont eszerint az oroszok elől Nyugatra menekülő magyarok ugyancsak migránsok voltak. Más kérdés, hogy az ilyen ügyek kezelésének adekvát módszere akkor még nem állt rendelkezésre, azt is őneki kellett kidolgoznia. Kapjon a migráns két jókora sallert, és zavarják haza, egyszerű ez, mint egy pofon.

V4-ügyekben mindig is kezdeményező és kreatív szerepet iparkodott játszani, más kérdés, hogy ilyen irányú törekvéseit partnerei nem feltétlenül díjazták. 2002 elején a négyek akként határoztak, hogy az unió bővítésével kapcsolatos álláspontjukat közös miniszterelnöki sajtótájékoztató keretében Budapesten hozzák nyilvánosságra, ám ez végül elmaradt. Azért maradt el, mert ő a megbeszéltnél három nappal korábban kiállt a világsajtó elé, és az általa közös akolba képzelt négy ország álláspontját tartalmas trónbeszéd keretében tárta a világ elé.”

Fotó: MTI/Földi Imre

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2022. december 05. 19:10
Senki vagy törpe!
Odone Ricci
2022. december 05. 17:27
A 73 éves szakácskönyvírónak nem lehetnek személyes élményei 1956-ról, mert akkor még csak 7 éves fiúcska volt, ezért nem árt tisztázni. Az akkori kétszázezer magyar kivándorlót "EMIGRÁNSOKNAK" tekintette Nyugat, azaz menekülteknek. Voltak közöttük olyanok, akiket börtönbe zártak volna vagy kivégeztek volna , ha nem indul útnak, voltak közöttük gazdasági "MIGRÁNSOK " is, akik egy jobb élet vagy szakmai - művészi érvényesülés reményében hagyták el az országot. Még kiskorúak is menekültek, hallottam olyan esetről, hogy Triesztbe az Adriai tergerben úsztak át az akkori Jugoszláviából.--- Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a magyar emigránsokat lágerekben helyezték el Ausztriában, Olaszországban, Németországban és ki kellett várniuk, hogy valamelyik ország vagy kontinens befogadja őket. Nem grasszálhattak szabadon a lageren kivül, nem erőszakolták meg a helyiek lányait, nem követelhettek paprikáscsirkét vagy disznótorost, nem követeltek maguknak külön imaházat, meghúzták magukat és reménykedtek, hogy befogadják őket. Sok diplomás, művész, újságíró és író-költő is volt közöttük, illetve idegennyelvet tudó szakember. Ezt az "apró" különbséget a mai erőszakosan betóduló migránsok és az egykori magyar emigránsok között talán még Váncsa úr is észreveszi.
dezilluzionista
2022. december 05. 16:54
Pompázatos.
Brandon the great Negro
2022. december 04. 21:27
"Nagyon sok embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek mint 10-15 évvel ezelőtt, és olyan mély letargiában vannak ettől a rettenetes országtól meg helyzettől, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a problémájukon."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!