Amerika fordulóban – konzervatív visszatérés a Capitoliumban

2022. november 09. 21:37

A választási kampány során az amerikaiak többsége a gazdasági helyzetet és az infláció növekedését nevezte meg a legégetőbb kihívások között.

2022. november 09. 21:37
null
Schaller-Baross Ernő
Schaller-Baross Ernő
Magyar Nemzet

„Az Egyesült Államok egy fontos választáson van túl. A hatalommegosztásra épülő amerikai demokráciában az elnöki mandátumot megfelező, úgynevezett félidős választásokon a választók a két évvel korábban megválasztott kormány munkájáról mondanak ítéletet, megválasztják a szenátorok egyharmadát, a teljes alsóházat, számos kormányzati és tagállami döntéshozót.

Az időközi választás a kritika ideje, nem ritka, hogy a hivatalban lévő elnök pártja veszteségeket kénytelen elkönyvelni. A választók döntése az általános politikai ellenállás felerősödésén és a két évvel korábban megalakult kormány kezdeti intézkedéseinek megítélésén alapul. Ez alkalommal azonban nemcsak a kormány politikája, hanem a háború következtében kialakult gazdasági helyzet, az infláció és az üzemanyagárak együttesen vezettek az elégedetlenséghez. 

A választási kampány során az amerikaiak többsége a gazdasági helyzetet és az infláció növekedését nevezte meg a legégetőbb kihívások között. A republikánusok azokra a problémákra fektettek komoly hangsúlyt, amelyek az állampolgárok megélhetését érintik, ezzel szemben a demokraták a demokrácia világnézeti jellegű kérdéskörére és a Donald Trump elnököt támogató republikánusokkal szembeni fellépésre alapozták üzeneteiket. A választók kisebb arányban tartották fontosnak az abortusz szabályozását tagállami hatáskörbe visszahelyező bírósági döntés kérdését a választási kampány során. Előzetesen úgy tűnt, hogy a demokraták nem értették meg: ma az amerikai választópolgárok számára elsősorban az infláció megfékezése, az illegális bevándorlás, a bűnözés visszaszorítása a legfontosabb, minden más csak ezután következik.”

Nyitókép: Mátrai Dávid, Schaller-Baross Ernő, MTI

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. november 10. 12:36
Godless America . Istentelenek .
LancelotDuLac
2022. november 10. 08:05
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD vedd be a gyógyszert köcsög!
llnnhegyi
2022. november 10. 07:29
Ez bizony igaz. Lenne! A republikánusok a szenátusi választásokon enyhén szólva gyengén szerepeltek. Kifejezetten! Vert seregnek is mondhatjuk nyugodtan.
Boruss Demeter
2022. november 09. 21:58
Ha a Republikánusok mind a Kongresszusban, mind a Szenátusban többséget szereznek, akkor Biden gyakorlatilag megbukott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!