Hogyan lenne megoldható a zaporizzsjai atomerőmű válsága – egy szakértői javaslat

2022. augusztus 21. 21:29

A veszélyes állapotot meg kell szüntetni, az üzem kockázatait a lehető legrövidebb időn belül a normál szintre vissza kell csökkenteni.

2022. augusztus 21. 21:29
null
Prof. dr. Aszódi Attila
Aszódi Attila blogja

„Az egész világ aggodalommal figyeli, ami az elmúlt hónapokban Ukrajnában a Zaporizzsjai Atomerőműben és környékén történt és történik az orosz-ukrán háború eseményei során.

Legyen világos: a békés célokat szolgáló nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadás és az ezzel való fenyegetés az Egyesült Nemzetek Alapokmányában és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Alapokmányában rögzített alapelvekbe ütközik. Ezt – történjen bárhol – nem elfogadható.

A Zaporizzsjai Atomerőműben mára kialakult helyzet sérti a nukleáris szakma alapvető szabályait. Lehetetlenné teszi a szakszerű munkavégzést a nukleáris biztonság, a fizikai védelem és a nukleáris anyagok biztosítéki felügyelete területén is. A közvetlen fizikai behatás kockázatán túl nagyságrendekkel növeli az emberi hibázás lehetőségét.

Az atomerőműveket számos külső és belső veszélyeztető tényezőre méretezik, ezeket figyelembe veszik a tervezési alapjuk meghatározása során, de arra nem méretezik őket, hogy azokban nagy mennyiségű lőszert tároljanak vagy azokat tüzérség rendszeresen ágyúzza. Az atomerőmű területének tüzérségi támadása, illetve az erőmű területén nagy mennyiségű robbanóanyag és lőszer felhalmozása, aknák elhelyezése – végezze azt bármely fél – olyan többletkockázatot okoz, amelyre ezeket a létesítményeket a tervezőik nem méretezték. A Zaporizzsjai Atomerőműben mára olyan helyzet jött létre, amire egészen biztosan nem térnek ki a létesítmény engedélyei. A veszélyes állapotot meg kell szüntetni, az üzem kockázatait a lehető legrövidebb időn belül a normál szintre vissza kell csökkenteni.

Egyetlen felelős kormány, hatóság vagy üzemeltető sem viselkedhet úgy, hogy a létesítmény tervezési alapján túli, a normálisnál jelentősen nagyobb kockázatú állapotát szándékosan létrehozza, és azt szándékosan fenntartsa.

A NAÜ Safety Fundamentals (SF-1) című dokumentuma egyértelműen rögzíti, hogy az elsődleges biztonsági célkitűzés az emberek és a környezet megóvása a radioaktivitás káros hatásaitól. (»The fundamental safety objective is to protect people and the environment from harmful effects of ionizing radiation.«) Ezzel összhangban minden atomenergiát alkalmazó ország atomtörvényének egyik első rendelkezése, hogy a nukleáris biztonságnak minden más szempont felett elsőbbsége van.

A fentieket is figyelembe véve, a megítélésem szerint a jelen helyzetben műszaki, nukleáris biztonsági szempontból az alábbi lépések lennének logikusak és helyesek:

Ha a harcban álló felek úgy látják, hogy nem kizárható akármelyik oldalról a Zaporizzsjai Atomerőmű tüzérségi támadása, akkor az összes reaktort haladéktalanul le kell állítani és biztonságos lehűtött állapotba kell hozni. Ez sok nagyságrenddel csökkenti a reaktorokban lévő, és egy esetleges balesetben kibocsátható radioaktivitás mennyiségét, így csökkenti a potenciális környezeti következményeket.

Az ukrán hatóságnak vissza kell vonnia vagy fel kell függesztenie mind a hat blokk üzemeltetési engedélyét. A nagy mennyiségű robbanóanyag és tüzérségi eszköz, ami a beszámolók szerint a telephelyen található, olyan ún. külső veszélyeztető tényező, amire a blokkokat biztosan nem méretezték.

A létesítmény ukrán üzemeltetői nem külső befolyástól mentesen végzik tevékenységüket, hiszen orosz katonák és Rosatom műszaki személyzet is tevékenykedik az erőműben, így az atomerőmű biztonságos üzemeltetésének szervezeti feltételei aligha teljesülnek. Ez is azt támasztja alá, hogy a blokkokat le kellene állítani. Normál esetben egy nukleáris létesítmény irányítási rendszerének átalakítását biztonsági elemzés és hatósági engedélyezés kell, hogy megelőzze. Ha ez itt nem történt meg, a létesítmény az üzemeltetési engedélyében rögzített feltételeken kívüli állapotban működik, ami ellentétes a nemzetközi sztenderdekkel és a törvényi előírásokkal, így nem megengedhető.

Szükség van a Zaporizzsjai Atomerőmű rendkívüli stressztesztjére, figyelembe véve a megváltozott külső veszélyeztető tényezők és a szervezeti változás következményeit. Mivel közleményeiben az orosz és az ukrán fél is egy nagy baleset veszélyével fenyegeti a közvéleményt, a blokkokat felelősen csak akkor szabad visszaindítani, ha a blokkok stressztesztje sikeresen lezárult és a szükséges műszaki, adminisztratív korrekciós intézkedéseket meghozták, amivel biztosítják, hogy a létesítmény visszatér a normál üzemeltetési keretek közé.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői missziójának mihamarabbi fogadása fontos, nagyban növelné a transzparenciát, és segítené a helyzet pontos felmérését, de önmagában nem pótolná a fenti lépéseket.

Ismerve a nukleáris biztonsági szabályozás nemzetközi gyakorlatát és a létesítmények tervezési elveit, a fenti intézkedésekkel lehetne biztosítani, hogy a kockázatok az elfogadható szintre csökkenjenek vissza.

A fentieken túl szükséges lenne, hogy a fegyveres konfliktusban érintett felek tartózkodjanak a Zaporizzsjai Atomerőmű körül mindenféle tüzérségi és katonai tevékenységtől. Távolítsák el a létesítményből a tüzérségi eszközöket, robbanóanyagokat és állítsák helyre a tervezési alapjának megfelelő állapotot! Térjenek vissza a létesítmény terveiben és engedélyeiben rögzített állapotokhoz! Legyen világos: az az állapot, ami mára a Zaporizzsjai Atomerőműben létrejött ellentétes a nukleáris ipar szabályaival, alapelveivel és súlyosan sérti az ukrán és az orosz nukleáris biztonsági szabályokat is.

Ugyanakkor azt is szükséges rögzíteni, hogy csernobili típusú és csernobili nagyságú baleset a Zaporizzsjai Atomerőműben fizikai és technológiai okokból nem tud létrejönni. Az ilyen nagyságú balesettel való fenyegetés minden bizonnyal az európai lakosság és a politikai döntéshozók hergelését célozza, politikai természetű és nem műszaki alapokon nyugszik.

Összefoglalóan: a Zaporizzsjai Atomerőmű jelenleg a tervezése és engedélyezése során figyelembe vett feltételeken kívül működik, ami nem felel meg a nukleáris biztonsági szabályoknak. A jelen helyzetben a fenti lépések tudnák biztosítani, hogy a létesítményhez kapcsolódó nukleáris biztonsági kockázatok mihamarabb a szabályokban és törvényekben rögzített normál szintre csökkenjenek vissza.

A nukleáris biztonság minden más szempont előtt elsőbbséget élvez!

(A fenti írás a saját szakértői véleményem, nem intézményi álláspont)”

A nyitóképen: az enerhodari erőmű Nikopol felől nézve. Jól megfigyelhető a hat reaktor hat épülete. A két oldalsó kémény a hőerőműhöz tartozik. Fotó: ED JONES / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Báthory Ödönke
2022. augusztus 22. 12:17
https://readovka.space/nuclear-disaster?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202208
elfújta az ellenszél
2022. augusztus 22. 11:22
Az írás okosabbik része az adott helyzetben inkább komikusan hat (nincsenek betervezve tüzérségi csapások az atomerőmű működésébe). A másik része az ötletszerű napiuki propagandából átvett bullshit (az oroszok aláaknázták saját magukat és ott tárolt nehézfegyverzetüket). Az erőmű leállításe ésszerű ötlet ugyan, de nem ad védelmet a pihentető medencékben tárolt és egyéb sugárzó anyagok kiszabadulása ellen, ha tovább lövik az ukránok
csulak
2022. augusztus 22. 10:56
nos ezt a problemat egyszerubben is meg lehet oldani ugyebar: pl. az ukrnaok ne lojjek az atomeromuvet es kornyeket, ennyi !
istvánkeve
2022. augusztus 22. 10:43
A szakértöi vélemény elolvasása után végre tudni fogják az ukrán és orosz szakemberek akik az erömüvet üzemeltetik, hogy mit kellene csinálniuk. Erre vártak idáig !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!