Saját farkába harap a kígyó: béke-Nobel a BLM-nek

2021. február 01. 09:00

Ennyi erővel jelölni lehetne bármelyik világmegváltó Marvel-hőst, egy rovarhotelt, esetleg a Star Wars második szériáját is.

2021. február 01. 09:00
Constantinovits Milán
Mandiner

A múlt héten robbant a hír, miszerint Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Matter (BLM) mozgalmat. Érdemes ízlelgetni egy kicsit: azt a tengerentúli akciósorozatot, amelynek nyomán városok borultak vérbe, autók százai lobbantak lángra, és számos üzletet rongáltak meg. A BLM hullámai Európa partjait is elérték, ám itt a fizikai atrocitások helyett elsősorban kulturális önkény formájában csaptak magasra.

A múlt nagy alakjainak emlékművei dőltek a porba, PC-vel lúgozták ki a nem kellően haladó regényeket, és a filmklasszikusokat is elérte a cenzúra; ahogy a gyermekmeséket is. Számos jelzővel illethetnénk a polgárjogi mozgalomnak induló, később azonban fél Amerikán átsöprő erőszakká terebélyesedő BLM-t, de a „békés” biztosan nem lenne köztük. Nem is lehetne, hiszen az áldozatokon túl a 2020-ban megfogalmazott célkitűzések is eleve a megosztottságot és az önkényes érdekérvényesítést hordozták magukban.

Paradox módon a béke elősegítését, a konfliktusok elsimítását honoráló díj

épp az elmúlt év legerősebb gyűlölethullámát jutalmazná a norvég felterjesztők szerint.

A helyzet abszurditását fokozza, hogy a jelöltek között van a világcserkész-mozgalom, amely önkéntes programjaival egyébként tényleg sokat tesz az országhatárokon átívelő együttműködésekért, a civilizációk párbeszédéért. Csakhogy a BLM-lázálom farvizén kontinensünkre beszivárgó szobordöntögető lendület a cserkészet alapítójának, Lord Baden-Powellnek a szobrát is megtámadta. A cserkészek által csak Bi-Pinek becézett alapító a világ legnagyobb ifjúsági szervezetét hozta létre, és az ő munkájának érdeme, hogy a cserkészcsapatokban a társadalmi korlátok világszerte elmosódhatnak, vagy hogy a viktoriánus korban a lányok is lehetőséget kaptak a cserkésztevékenységre. Na, az ő szobrát ostromolták a progresszív atomfizikusok tavaly.

A Nobel-békedíj amúgy is rég kikezdett komolyságát nem csupán az egymásnak ellentmondó jelölések erodálják, hanem egy másik kandidátus, Greta Thunberg is. A klímaalarmista tinédzser túlmozgásos tevékenysége ugyanis már rég nem az éghajlatváltozás veszélyeiről szól, hanem egy vágyott és tervezett társadalomátalakításról. Sajnálom, de benne is

nehéz béketeremtő ikont látni, annál inkább a posztmodern ökofundamentalizmus riasztó megtestesülését.

Jelölése erős üzenet: a klímaváltozás valós kihívásaival szemben az öncélú performanszoké lehet csak a főszerep.

Vállaltan szubjektív véleményem szerint ennyi erővel jelölni lehetne bármelyik világmegváltó Marvel-hőst, egy rovarhotelt, esetleg a Star Wars második szériáját, amely bármely vitában a közös utálat konszenzusát képes megteremteni az első sorozathoz viszonyított silánysága okán. Esetleg javaslom a Facebookot is felterjeszteni, végülis az ellenvélemények menetrendszerű elhallgattatása is egy sajátos formája a béketeremtésnek...

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2021. február 02. 08:48
Minimum amióta Obamának odaadták a nagy semmiért, az egész annyit sem ér, mint a szocialista munka hőse díj.....
duhle78
2021. február 01. 22:03
A BLM konkrétan, vállaltan egy marxista szervezet. Le van írva a credojukban, amire büszkék is. Az, h a hasznos idióták tömegének mit adnak el, az teljesen más kérdés. De amúgy ez is tényleg csak egy apró részlete annak, ahogyan a világdiktatúra épül. És igen: az Antifa már smafu? Hát minket már szarba sem vesznek, Virág elvtárs?
kiss.istvan770
2021. február 01. 14:28
Sok fehér ember az emeleten sötét. A fajgyűlölet=rasszizmus azt jelenti, hogy egy népcsoport egy tőle különböző másik népcsoportot gyűlöl. A BLM fekete bőrű tagjai európai származású fehér embereket vernek, aláznak, gyilkolnak meg faji alapon. A hülyeség diadala egy fajgyűlölő csoportnak Béke Nobel díjat adni, ugyanúgy mint a többszörös háborús bűnös Barack Obamának, akinek elnöksége alatt a titkosszolgálataik szervezték az "arab tavasz"-nak titulált polgárháborús, háborús provokációkat, azért, hogy elindíthassák Európa muszlim megszállását. Ukrajnában is ők provokálták a polgárháborút (A kis biden is besegített.), ők juttatták hatalomra a neonácikat.
Tehetős Totó
2021. február 01. 14:03
Az Antifát már le sem szarják?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!