A liberális gondolat harminc év után

2018. november 21. 16:51

Az újbaloldalnak öndefiníciós küzdelmei során van szüksége arra, hogy a rendszerváltó liberálisokkal szemben fogalmazza meg magát.

2018. november 21. 16:51
Nagy Zsófia
Mérce

„Ahogyan a sztálini propaganda tette ellenfelei emlékével, úgy próbálja az Orbán-kormány is kiradírozni a demokratikus ellenzéket és az SZDSZ-t a rendszerváltás heroikus és felemelő narratívájából, hogy ott Orbán 1989. június 16-i beszédén kívül másnak ne legyen helye. Ugyanakkor az SZDSZ szimbolikusan felelőssé tehető mindazért, amit a rendszerváltás kapcsán kudarcként, elvesztegetett lehetőségként, kisiklásként fogalmaznak meg mind a jobb-, mind a baloldalon – még ha gyakran a tények egészen sajátos értelmezésére és olvasatára is van ehhez szükség.

Ezek a narratívák soha nem véletlenszerűek vagy ártatlanok. Az újbaloldalnak öndefiníciós küzdelmei során van szüksége arra, hogy a rendszerváltó liberálisokkal szemben fogalmazza meg magát. A jobboldal számára pedig a liberális gondolat veszélyt jelent. A maga sajátos módján ez utóbbi jó hír, és okot ad arra, hogy végiggondoljuk az évforduló kapcsán, mi volt a liberális gondolat tartalma a rendszerváltás után, és mi az, ami eltűnése után majd’ egy évtizeddel releváns és értelmezhető belőle.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2018. november 22. 14:37
A liberalizmust nálunk az SZDSZ-el kötik össze. Az SZDSZ egy poszt-kommunista ál-liberális párt volt, a körülötte lévő "értelmiség" meg a hatalom csendestársa volt a Kádár-rendszerben... Aki ezt nem érti, az nézze meg ezt a dokumentumfilmet: Elsikkasztott történelmi lehetőség - Kibulizott ország (2007) I. rész: https://www.youtube.com/watch?v=9fLbxIhIbvQ II. rész: https://www.youtube.com/watch?v=L02XFPXuDFc
Peter8811
2018. november 22. 12:13
Az új baloldal az nem tud elszakadni a régitől, mert a baloldal nem tud előállítani értékeket a más javainak elvételével tartja fenn magát. Az új baloldal sem tud majd elszakadni a haladóhagyományoktól, ha hatalomra kerül, mint ahogy a viccbe van: Bevisznek a bolondokházába egy beteget akinek az a heppje hogy becsúzlizik minden ablakot. Ott van egy évig az orvos megkérdezi, -Mit csinálnál ha haza engednélek? -Fognék egy csúzlit és becsúzliznék minden ablakot. -Jól van akkor még maradjál. Egy év múlva megint megkérdezi. -Mit csinálnál ha kiengednélek? -Kimennék a Városligetbe. -És utána? -Felszednék egy lányt. -És utána? -Felvinném a lakásomra. -És utána? -Levetkőztetném. -És utána? -Lehúznám róla a bugyit. -Na jó látom meggyógyultál, haza engedlek, de még egy utolsó kérdés. Mit csinálnál, miután lehúztad a bugyiját? -Kihúznám belőle a gumit és becsúzliznék minden ablakot. Na ilyen a megújult baloldal is ha hatalomra kerülne megint elvenne mindent.
zolizolizoltan
2018. november 22. 08:05
A privatizációs tolvajlás ideológiája volt az SZDSZ neoliberalizmusa., a kezdetektől fogva, amely visszanyúlt a rendszerváltás előtti időkhöz is. Ezt sohase feledjük el.
kulakman
2018. november 21. 21:56
Az a baj kedves néném , hogy nem csak gondolat volt az liberalizmus , hanem a maga megtestesült valóságában itt volt velünk , gazdagabbak lennénk , ha nem is lett volna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!