A centrális erőtér vége

2018. április 22. 12:08

A politikai boszorkánykonyha kimutatta, hogy a „Jobbik-árvák” bizalmának megszerzése érdekében akár a konzervatív értelmiség szimpátiáját is be lehet áldozni.

2018. április 22. 12:08
Veisz Szilárd
Reflektor

„Orbán Viktor 2009-es kötcsei pikniken beszélt először arról az új politikai felosztásról, ami a rendszerváltás utáni duális rendszert felváltotta 2010 után. A centrális erőtérként ismert képződmény lényege, hogy a kormányzó párthoz képest jobbra és balra foglalnak helyet a Fidesznél lényegesen gyengébb erők.

Ez a politikai térkép egyes elemzések szerint a mai napig fennáll, még ha mára módosult is a szerkezete. Ezzel szemben én azt állítom, hogy a háromosztatú politikai tér az iskolás kort sem élte meg.

Már a második Orbán-kormány első pár évben is látható volt, hogy ugyan a szintén újonnan bekerült LMP is komoly és legitim kritikusaként tud megjelenni az országot irányító pártoknak, a belső válság és a későbbi párszakadás miatt a Fidesz legveszélyesebb ellenzékévé a Jobbik vált.

A Fidesztől jobbra indított támadásokra sokkal nehezebben tudott válaszolni a magát szintén jobboldalinak valló kormánypárt, ezért idővel jobb híján átvette a szélsőjobb témáit, ezzel megindítva az átrendeződést és a magának a centrális erőtérnek a feladását.

A Jobbik balra húzódásának persze a radikálisként áttörhetetlen üvegplafon is oka volt, de egyértelmű, hogy az egyre szélsőségesebb Fideszes témaválasztás is nehéz helyzetbe hozta Vonáékat, akik 2013-as néppártosodási projektjének nem titkolt vágya volt, hogy átvegye Orbánék helyét a centrális erőtér központjában.

Ezt a kormánypárt is látta, ezért a 2014-es újabb kétharmados győzelem után teljesen új alapokra helyezte a taktikáját. A cél már nem egy centrista néppárt, sokkal inkább egy új kétosztatú pártrendszer létrehozása volt, ahol a saját narratíva szerint az egyik oldalon a »nemzetét megvédő« Fidesz, a másik oldalon pedig az »azt eláruló és kijátszó, Sorossal összejátszó« ellenzék áll.

Az új történet elmesélése mellett arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy a középre húzódott, radikális identitását egyre inkább levetni szándékozó Jobbikot, na és természetesen a mindkét oldaltól távolságot tartó LMP-t a régi baloldali pártok felé nyomják. Elég csak a Jobbik választási indulását is fenyegető 600 milliós ÁSZ bírságra gondolni, amivel még jobban növekedett a Vonáékra ható kényszer a választási siker elérése iránt és ezzel párhuzamosan a párton belül is felélénkültek a koordináció szükségességét erőltető hangok. Az LMP-re ható nyomásról pedig a régi baloldal és a hozzá kapcsolódó értelmiségi holdudvar gondoskodott, amire természetesen már 2012-14-es történések alapján számíthattak Orbánék.

Ezzel párhuzamosan a Fidesz tudatosan építette a saját oldalát. A habonyi mérések uralta politikai boszorkánykonyha kimutatta, hogy a többség megszerzése a kistelepülések megnyerésén, az ottani radikális „Jobbik-árvák” bizalmának megszerzésén áll. Ennek érdekében akár a konzervatív értelmiség szimpátiáját is be lehet áldozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2018. április 22. 23:50
A pár tucat főt számláló "konzervatív értelmiség" (Béndek is ebbe tartozik) szimpátiája lópikulát sem ér. Inkább az un. keresztény középosztály szimpátiáját kellene megőrizni, megerősíteni, mert az számszerűen is, meg hatásában is sokkal fontosabb. Ehhez kicsit vissza kell fogni a proli, újgazdag allűröket, plusz néhány irritáló figurát le kell cserélni. Még fontosabb ennek a körnek a legjobbjait - legfőképp kultúrális, gazdasági téren - erőteljesebben támogatni - a belső, kebelbeli körök mellett.
Mich
2018. április 22. 20:47
A libsibolsi ideológusok és propagandisták persze tudták mi (és mikor!) zajlik a média füstfüggönye mögött - csak éppen velünk nem osztották meg... Most azért előbukkan néhány részlet: - Már 2009-ben világos volt a Fidesz számára, hogy két oldalról támadják (valószínűleg ugyanannak a Háttérhatalomnak a különböző hadoszlopai), de ezt egy ideig lehet kezelni, még meg is erősítheti a Fidesz helyzetét (="centrális erőtér")... - Vona "2013-as néppártosodási projektje" - erről mi csak 2016/17-ben értesültünk, de jelek már voltak korábban is: pl. amikor Köcsög vezér a 2014-es választás éjszakáján elsírta magát, mert (még) nem lett a(z akkor még rejtőzködő) Háttérhatalom legerősebb (és ezzel vezető?!) pártja, aztán meg furcsa viselkedése 2015-től a migráció kérdésében... A többi csak hablaty - de azért köszi.
Mich
2018. április 22. 20:25
Libsibolsi hablaty. Ezek semmit sem értenek. Úgy könnyű mindig többségnek hinni magukat...
Senye Péter
2018. április 22. 18:37
Az ellenzéki pártok nagy handabandával támadták a Fideszt, de kézzelfogható politikai elvek híján nem lettek sikeresek. Nem valami összefogási légvárat kellene építeniük, hanem szilárd társadalmi támaszt találniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!