Itt az ideje, hogy újra használjuk a társadalmi osztály fogalmát

2017. december 30. 10:13

Az osztályviszonyok létezését tagadó liberális diskurzus tehát tulajdonképpen hosszabb távon saját versenytársa, a nacionalizmus malmára hajtotta a vizet.

2017. december 30. 10:13
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Mérce

„Ost arra is figyelmeztet, hogy a liberális dominanciájú rendszerváltó évtizedek osztálydiskurzus nélkülisége milyen mértékben engedte át az identitásképző intézmény szerepét a »nemzet« fogalmának. A megjelenített osztályok nélküli társadalmakban ugyanis a közösségi kötődés egyetlen elérhető formája a »nemzet« marad, amelynek ráadásul nagyon erős szimbolikus hagyománya és ideológiai múltja van a régióban.

Az osztályviszonyok létezését tagadó liberális diskurzus tehát tulajdonképpen hosszabb távon saját versenytársa, a nacionalizmus malmára hajtotta a vizet.

Ez a folyamat Magyarországon nagyon világos módon lezajlott. Benedict Anderson, a nacionalizmus vezető kutatója figyelmeztet: »Függetlenül attól, hogy milyen mértékű egyenlőtlenség vagy kizsákmányolás áll fenn egy nemzeten belül, azt mindig vízszintes bajtársiságnak képzelik el. Végső soron ez az a testvériség, ami lehetővé tette az utolsó két évszázadban nem is csak azt, hogy milliók embert öljenek ezért a korlátozott képzetért, hanem hogy életüket adják érte.«”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dugonics titusz
2018. január 01. 21:07
Pogátsa úr! Semmilyen nacionalizmus nincs nálunk! Van egy sárgaföldig lealjasodott, rém alacsony szinten népbutító 'nemzet-államunk'! Határon túli nemzet testvéreinket egy jobban és egyre szélesebb körben utáltatják meg velünk, az ukrajnai ide bejelentkezett nyugdíjasoktól az eszéki futball akadémistákig! Röhögünk azon a netto idiótán, aki sütni való híján ""Hogy mi a fészkes fenének áldoztuk fel magunkat, azt nem egészen értem, nyugodtan átengedhettük volna Bécsig a törököket" Szerencsétlen nem érti, 150 évet tipródva a talpuk alatt az átengedjük v. se állapotában a legcsekélyebb mértékben se leledzettünk. A hülyítés kalászba is szökken, harcostársa--karácsonyi esszéjében(M.Idők) szerint "az Oszmán Birodalom ellenében derekasan álltuk a sarat", voltak "pesti srácaink" és "Európa felemelkedésében jelentős szerepet játszottunk" Különös tekintettel--teszem hozzá-- az elborzasztó I. és II. Világháborúra!!! A 'harcostársi' esszé v. PAMFLET ügyében van bennem bizonytalanság, mert a M.Idők-ön is CSAK a megcsonkított változata érhető el! Belőle a hatökörséget kigyomlálták!!! Pogátsa úr! Látszólag túlterjeszkedek az esszéjén v. pamfletjén! Pedig nem! Tegye meg, hogy ezeket a fenti ostoba, bornírt baromságokat figyelembe véve osztályba sorol! Az 'irodalomjegyzékében' felsorolt csacska ostobaságokat odahagyva az Ízeltlábúaktól a patásokig kutakodva, FELTÉVE, hogy telve jó szándékkal szorult helyzetünkben tényleg valamit segíteni akar!? Ha egyetlen fát itthon elültetett volna inkriminált írása helyett, az csekély, de még is érték lehetett volna. Nem utolsósorban a 'mércén' nem kommentelhető! Bátor közzététel, gyáván kizárva az opponenst, nem túl elegáns.
dugonics titusz
2018. január 01. 19:40
Pogátsa úr! Életvitelszerűen él minálunk? Közel 5 éve nyilatkozta Bod Péter Ákos: "Nem akarok olyan országban élni, ahol napszemüveges fiúk elkérik valakinek az üzletét, pedig erre van példa" Mára, ha észre nem vette volna 'fokozódott a helyzet'. Fél milliárd körüli villák röpködnek, nőnek ki a földből. Vadászkastélyok és 'igaziak', pusztán az igazat nem lehet megtudni róluk! Jött-ment bugrisokról szólnak hallomások, legott rá tagadások Milyen osztályokatt találna a besorolásukra?
istvánkeve
2017. december 31. 15:29
". . .hiszen demokratikus körülmények között ebben az esetben nem lenne képes megszerezni a hatalomgyakorláshoz szükséges szavazati többséget." Ilyen téziseket kellene hogy bizonyítás kövessen, kedves szerzö. Ilyen bizonyítást én nem látok. Vagy esetleg a fejlett ipari államok "nem demokratikus körülmények között" rendezik meg a "választást"???????????????????????????????????????????????????
zolizolizoltan
2017. december 31. 09:05
A mesterséges intelligencia 5-10 év múlva beköszönő korszakában a vállalkozói középosztály lecsúszik és javarészük a multik bedolgozójává válik. A multik ellenőrizni fogják a bedolgozóknál a vállalat irányítási rendszert, raktárkészletet stb. Ez lesz az egyik feltétele, hogy a multik logisztikájában részt vegyen egy kis vagy közepes vállalkozás. Megváltozik tehát a társadalomfilozófiai világképünk is. A neoliberalizmus a kkv szektor szabadpiaci versenyére épült. A szabadpiac megsemmisülését okozza a mesterséges intelligencia, ezért át kell értékelni a neoliberalizmust is. Azazhogy nem is kell átértékelni, mert a neoliberalizmus maga is változik, mert fokozatosan átmegy a multik ideológiájává. Vagyis a kkv szektor elveszíti az ideológiai bázisát azáltal, hogy a neoliberalizmus átmegy a mammutcégek elméleti fegyvertárába. Nem kell tehát krokodil könnyeket hullajtania neoliberalizmusért annak a vállalkozónak, aki bedolgozóvá válik valamely nagy cégnél. Inkább azon töprengjen, miféle újbaloldal védi meg a multik önkényeskedésével szemben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!