Apáról fiúra szálló szellemi örökség

2024. március 27. 22:30

A jó elit ethoszában ott van a kötelezettség és a felelősségvállalás is – mondja Zichy Pál, a Magyar Történelmi Családok Egyesületének elnöke. Mennyien vannak ma a Zichyek? Milyen világlátás és életvitel jellemzi az egykori arisztokratákat? Mi a véleménye a kastélytörvényről? Interjúnk.

2024. március 27. 22:30
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

„Semmiképpen sem kívánunk öncélú hagyomány­őrző egylet lenni, amely valós vagy vélt kosztümökbe öltözve magamutogató összejöveteleket tart” – olvasható a Magyar Történelmi Családok Egyesületének honlapján. Mit jelent ez?
Vannak olyan szerveződések, amelyek sokszor történelmi hangzású nevet felvéve nemesi rangokat osztogatnak, felvonulnak, parádéznak. Ettől mi elhatárolódunk. A mi célunk, hogy összefogjuk az egykori nemesi családokat, és fenntartsuk a szellemiségüket.  Ezekben a családokban apáról fiúra száll egyfajta szellemi örökség, az egyes családok történetei, a személyes kapcsolatok, a nemzedékeken átívelő hazaszeretet. Köreinkben nem szokás pocskondiázni az országot, még akkor sem, ha a nagyszüleinket a nép ellenségeinek kiáltották ki a kommunisták, és elűzték otthonukból. Fontos nekünk a műveltség, a magyar történelem, kultúra és földrajz alapos ismerete, illetve a széles látókör, a világlátás. És végül ott a keresztény hit, gondolkodásunk alapja. Működésünk ezen alap­értékek köré szerveződik. Havonta tartunk klubestet, konferenciákat, kirándulásokat szervezünk, illetve évente rendezünk egy nagyszabású bált, amelyen az európai arisztokrácia számos képviselője jelen van.

A honlapon az szerepel, hogy érdekvédő szervezetként is működnek. Van, amikor érdeket kell védeni?
Az érdekvédelem alatt inkább a történelmi családok jó hírének, a jeles családtagok emlékének megőrzését és ápolását értjük, kevésbé anyagi vagy jogi érdekvédelmet. Hivatalosan ma már nincs nemesség, tagjaink a legkülönfélébb szakterületekről, élethelyzetből jönnek, anyagi hátterük is meglehetősen változatos, így materiális értelemben nem vagyunk társadalmi osztály. Az összetartó erő az identitás, a családi kapcsolatok és az értékrend.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!