Mik azok a társadalmi osztályok?

2017. november 10. 19:38

Abból azonban, hogy az osztályok kevésbé vannak szem előtt, nem következik, hogy a jelentőségük is megszűnt volna.

2017. november 10. 19:38
Kapelner Zsolt
Mérce

„De a nyugati társadalmakban sem kell nagyítóval keresni a kizsákmányolt és kiszolgáltatott osztályokat. Ott van az úgynevezett prekariátus, a létbizonytalanságban élők egyre növekvő csoportja, akik nem rendelkeznek stabil munkahelyekkel, rövidtávú és jellemzően rosszul fizető állások között kénytelenek evickélni.

Kétségtelen persze, hogy sokan vannak, akik nem illeszkednek egyértelműen a munkás-tőkés felosztásba, például a középvezetők, akik maguk is alkalmazottak, de bizonyos hatalommal is bírnak más alkalmazottak felett. Az ő helyzetüket nevezi a huszadik század egyik legnagyobb hatású osztálykutatója, Erik Olin Wright »ellentmondásos osztályhelyzetnek«. Az immateriális termelés és az ellentmondásos osztályhelyzetek elszaporodása, valamint az osztályalapú társadalmi szerveződések – a munkásmozgalom – és vele az osztálytudat eltűnése együtt az osztályok láthatatlanná válásához vezettek az elmúlt néhány évtized alatt. Ez természetesen azt jelenti, hogy sokkal nehezebbé vált kimondottan osztályérdekek mentén mozgósítani a társadalom különféle csoportjait. Abból azonban, hogy az osztályok kevésbé vannak szem előtt, nem következik, hogy a jelentőségük is megszűnt volna.

Gondoljunk például a másik kiemelkedően fontos osztályra: a tőkésekére, amely él és virul, vagyona és politikai befolyása töretlenül növekszik. Az USA elnöke – valószínűleg az egyik legnagyobb hatalmú ember a földön – maga is egy nagyvállalat elnöke, csakúgy, mint kabinetjének és tanácsadóinak nagy része. A magyar politikusi-vállalkozói elit szintén egy igen szervezett, vagyonos osztályt alkot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. november 11. 17:16
Mi vagy te, Kapelner?! Először ezzel legyél tisztába...!
Dénia
2017. november 11. 09:59
De már megszűnt az a világ, hogy osztályokra szeleteljük fel erőszakkal a társadalmat. Régegek vannak, amiket az éppen tárgyalt témák mentén, mindig más szempontból lehet bekategorizálni attól függően, hogy éppen milyen szempontokról van szó.
Berecskereki
2017. november 11. 08:50
A szerző esetében a "mérce" az OPNI-ban lenne.
Tehetős Totó
2017. november 11. 08:15
Kik a népet osztályozzák, bizony kegyetlenek hozzád! De kedved ne legyen borús, te elnyomott prekárius: támasszuk fel együtt Marxot, s vívjunk vidám osztályharcot! Holt porából felkel Engels, kit harcoddal megengesztelsz! Burzsuj! Félelmedben visíts: üveg alatt felült Iljics! Íme! Visszajár s jön ő is: kedélyes Visszárjonovics! Tudd meg, hogy hiába ástak sírt a jégbe Jó Mátyásnak! Boldog lehet Kádár nyája: előkerül koponyája! Szó sem hagyja el Horn ajkát: csak felveszi a pufajkát! Sugárzón mosolyog Laci: megkerült a szexi naci! És hála a sok botoxnak, már nemcsák Ildikót tosznak: lassan a Gurmai Zita szűzhártyája , mint a szita! ............................................... Harc nem elég? Vívj háborút: ez a Vona Gábori-út! Vizslakölyök, cuki macska: úgy hallgas te is parancsra! Forradalom akkor lesz itt, ha oszlopra írsz majd "ge...ndert".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!